Δ. Τζανακόπουλος: Θεσσαλονίκη, πόλη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης

Δ. Τζανακόπουλος: Θεσσαλονίκη, πόλη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν αξίζει στη Θεσσαλονίκη ο σκοταδισμός και η μισαλλοδοξία, θα στείλει απόψε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Flash” Θεσσαλονίκης.

«Εμείς επιδιώκουμε να στείλουμε ένα μήνυμα δημοκρατίας αλληλεγγύης και συννενόησης, και την ίδια στιγμή να δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν αξίζει η μισαλλοδοξίας και ο σκοταδισμός στη Θεσσαλονίκη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανακόπουλος. Και επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν θέλει τη Θεσσαλονίκη με γυρισμένη την πλάτη στους βόρειους γείτονες της αλλά να τους “αγκαλιάσει”, και να γίνει (σ.σ. η Θεσσαλονίκη) η πόλη της δημοκρατίας και του φωτός.

Για τις αντισυγκεντρώσεις ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού αλλά θα συμμετάσχει σε μια πολιτική συγκέντρωση του κόμματός του. Σημείωσε μάλιστα πως ουδέποτε στις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τους πολίτες που διαδήλωναν κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

«Δεν αξίζουν στη Θεσσαλονίκη λαϊκές εκδηλώσεις που δεν σκοπεύουν στη διατύπωση διαμαρτυρίας αλλά σκοπεύουν στο να εμποδίσουν ένα πολιτικό κόμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτοντας: «Οι αντισυγκεντρώσεις είναι πρακτικές που δεν μπορούμε να δεχτούμε (…) Πώς θα σας φαινόταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έστηνε μια αντισυγκέντρωση για τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνέδριο της ΝΔ;» διερωτήθηκε ολοκληρώνοντας το σκεπτικό του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως σε κοινωνικό επίπεδο διεξάγεται μια συζήτηση αναφορικά με τη Συμφωνία ανάμεσα σε εκείνους που την αποδέχονται και σε εκείνους που εκφράζουν την ανησυχία τους προσθέτοντας όμως ότι «προκαλούνται εντάσεις από ακραίες δυνάμεις με στόχο τη δημιουργία απόσταθεροποιητικού κλίματος» ενώ κατήγγειλε πως αυτές οι δυνάμεις καλούν σε συγκέντρωση ακόμα και στο εσωτερικό του χώρου οπου θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο να εμποδίσουν την εκδήλωση.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ, είπε πως οι αλλαγές στις οποίες προχωρησε στο Σύνταγμα της χώρας του αποτελούν παραδοχή αστοχίας σε όσα είχε προηγουμένως ισχυριστεί. Ο κ. Τζανακόπουλος πάντως εκτίμησε ότι οι επίμαχες δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ μεγαλοποιήθηκαν και σε ένα βαθμό διαστρεβλώθηκαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική καθώς λύνει το τελευταίο ταυτοτικό των Βαλκανίων» και υπογράμμισε την προσήλωση των γειτόνων μας σε αυτή τη Συμφωνία. Πρόσθεσε μάλιστα πως η Συμφωνία των Πρεσπών επιλύει ζητήματα που σχετίζονται με τον αλυτρωτισμό αλλά και ορισμένα που θα μπορούσαν να προκύψουν χωρίς συμφωνία. Επιπλέον δε, δήλωσε ότι κατανοεί την ανησυχία ορισμένων πολιτών, ωστόσο, σημείωσε πως δεν είναι δικαιολογημένη καθώς η Συμφωνία κλείνει προβλήματα.

Για τον Μανώλη Πετσίτη και τα ερωτήματα μερίδας του Τύπου και της ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση σε συνεργασία με δημοσιογραφικά συγκροτήματα προσπαθεί να δημιουργήσει σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν, για τα οποία -πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος- οι δημοσιογραφικοί οίκοι έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν συγνώμη. «Αφού δεν έχουν καταφέρει να βλάψουν το ηθικό πλεονεκτημα της κυβέρνησης ψάχνουν τους φίλους, τους γνωστούς, ας ψάξουν δεν θα βρουν τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας την κατάσταση στη ΔΕΠΑ και τα χρέη της ΕΛΦΕ τα οποία διογκώθηκαν στα 105 εκατομμύρια επί ΝΔ, όπως είπε, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει μια λύση για να μην κλείσουν τα Λιπάσματα. Παράλληλα παρέπεμψε στην ελληνική Δικαιοσύνη που απέρριψε αίτημα για πιο αυστηρούς όρους στην αποπληρωμή των επίμαχων δανείων της εταιρείας.

Κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως το θέμα της μείωσης της ανεργίας -με βαση το δελτίο της ΕΡΓΑΝΗΣ- στο 18,3%, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει πως 400.000 οικογένειες εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας. Ειδικά για την προστασία της εργασίας σημείωσε τη βελτίωση αναφορικά με τη μαύρη εργασία, την πληρωμή των υπερωριών, την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων αλλά και την προοπτική της αύξησης του κατώτατου μισθού. «Δεν λεω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες αλλά παρόλα αυτα νομίζω ότι το 2018-2019 είναι χρονιές επαναφοράς στη κανονικότητα».

Τέλος είπε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας και παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο όταν θα είναι έτοιμο να κάνει τις ανάλογες ανακοινώσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Flash 99.4» Θεσσαλονίκης και τους δημοσιογράφους Θοδωρή Παπαδόπουλο και Μίνα Αφεντούλη:

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Καλησπέρα, κύριε Τζανακόπουλε. Είστε καθ΄οδόν για Θεσσαλονίκη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ακριβώς.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Ανεβαίνετε για την ομιλία. Θα θέλαμε, με τη βοήθειά σας, κύριε Υπουργέ, να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα της αφίσας, η οποία έχει αναρτηθεί σε πολλά σημεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το απόγευμα, στο Παλαί ντε Σπορ, η οποία αναφέρει στο μήνυμά της «ναι, στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης, όχι στο μίσος και τον Εθνικισμό». Αυτό είναι το μήνυμα για την ομιλία του κ. Τσίπρα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ακριβώς. Εμείς επιδιώκουμε σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα από το Παλαί ντε Σπορ, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, συμφιλίωσης, συνεννόησης. Και την ίδια στιγμή, να δηλώσουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα δεν αξίζει το σκοτάδι του εθνικισμού. Δεν αξίζει το μίσος, δεν αξίζει η μισαλλοδοξία. Αλλά, αντιθέτως, όπως είπε και πολύ εύστοχα, πριν από λίγη ώρα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, δεν θέλουμε τη Θεσσαλονίκη να έχει γυρισμένη την πλάτη της στους βόρειους γείτονές της, αλλά αντιθέτως να γυρίσει το βλέμμα της προς τον Βορρά, να αγκαλιάσει τους γείτονες, να γίνει η πόλη της δημοκρατίας και του φωτός. Νομίζω ότι αυτό αξίζει στη Θεσσαλονίκη, αυτό αξίζει στη Βόρεια Ελλάδα και αυτό θα είναι και το κεντρικό μήνυμα του Πρωθυπουργού σήμερα το βράδυ.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Δεν νομίζω ότι κανείς έχει λόγο να έχει αντίλογο σε αυτό. Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, έχουμε ακούσει αυτές τις τελευταίες ημέρες έντονες κορώνες από τον κ. Ζάεφ, και ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο, όλα αυτά προκαλούν ανησυχία, όλες αυτές οι τοποθετήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη συμφωνία, η οποία είναι μια δεσμευτική συμφωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Ο κ. Ζάεφ, πράγματι, πριν από λίγες ημέρες, έκανε μια δήλωση, η οποία και από τις δηλώσεις του στη συνέχεια, αλλά και από τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, οι οποίες κατατέθηκαν στη διαδικασία τη σχετική στην πΓΔΜ, παραδέχτηκε ότι ήταν άστοχη. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επιμένουμε σε αυτό το σημείο, το οποίο οφείλω να σας πω ότι μεγαλοποιήθηκε, ότι σε μεγάλο βαθμό αρκετές φορές διαστρεβλώθηκε κιόλας. Αντίθετα, πρέπει να επιμένουμε στο γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί, στην πραγματικότητα, τη μεγάλη ιστορική ευκαιρία για να επιλυθεί ένα ζήτημα, το οποίο είναι το τελευταίο ίσως μεγάλο ζήτημα ταυτοτήτων στα Βαλκάνια. Και έχω την εκτίμηση ότι, εάν αυτή ακριβώς η Συμφωνία καταφέρει να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε ισχύ, θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή στα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Ζάεφ, σας ξαναλέω, προκύπτει, από τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, οι οποίες γίνονται αυτή την ώρα κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ, ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η οποία Συμφωνία -και εδώ θα πρέπει να επιμένουμε διαρκώς- επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον αλυτρωτισμό, με ενδεχόμενα θέματα που θα μπορούσαν να προκύψουν, εφόσον δεν φτάναμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και δεσμευτική νομικά Συμφωνία. Ενώ, αντιθέτως, αυτή τη στιγμή και εφόσον η Συμφωνία τεθεί σε ισχύ, όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα για τα οποία υπάρχει, ενδεχομένως, μια ανησυχία στους Έλληνες πολίτες ή σε κάποιους Έλληνες πολίτες, ανησυχία που, κατά τη γνώμη μου, εντάξει δεν είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά είναι κατανοητή, επιλύονται ακριβώς με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, εδώ στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν κάποιες διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και τα λοιπά. Και είδαμε να γίνεται πολύς λόγος για το αν μπορούν να γίνουν αυτές ή τέλος πάντων εάν είναι αντισυγκεντρώσεις και αν είναι δημοκρατικό αυτό. Δεν έχει το δικαίωμα ο πολίτης να διαμαρτυρηθεί σε κάτι το οποίο δεν συμφωνεί με μια κυβερνητική πολιτική.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε να δείτε. Υπάρχει, εδώ, μια έντονη διαφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, δεν ανεβαίνει ως Πρωθυπουργός της χώρας. Έχουμε μια πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή την έννοια, η εκτίμησή μου είναι…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπάμαι, δεν θέλω να σας διακόπτω, αλλά και οι πολίτες, κύριε Τζανακόπουλε, διαμαρτύρονται ακριβώς για το μήνυμα αυτής της ομιλίας. Δεν διαμαρτύρονται ως Πρωθυπουργό. Μιλάει γι’ αυτό το θέμα και θέλουν γι΄ αυτό το θέμα να διαμαρτυρηθούν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ξαναγίνει αυτό αρκετές φορές. Θα σας θυμίσω μία, το 1963. Οι πολίτες διαμαρτύρονταν εναντίον των μηνυμάτων, τα οποία έστελνε ο Γρηγόρης Λαμπράκης για ειρήνη, συμφιλίωση, για δημοκρατία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από το 1963, όμως, φτάνουμε στο 2018;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αξίζουν στη Θεσσαλονίκη τέτοιου τύπου, αν θέλετε, «λαϊκές» εκδηλώσεις, οι οποίες δεν σκοπεύουν στη διατύπωση διαφωνίας, δεν σκοπεύουν στη διατύπωση αντιρρήσεων ή στη διαμαρτυρία. Αντιθέτως, σκοπεύουν στο να εμποδίσουν την πολιτική συγκέντρωση ενός κόμματος, το οποίο είναι το κόμμα που είναι ο μεγάλος εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης. Και νομίζω, ότι σε αυτό το σημείο, δεν χωρά καμία αμφιβολία. Οι αντισυγκεντρώσεις είναι πρακτικές, τις οποίες δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ως δημοκρατική χώρα, ως δημοκρατική κοινωνία. Πώς θα σας φαινόταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε αντισυγκέντρωση στο συνέδριο της ΝΔ για να διαμαρτυρηθεί για τα μηνύματα, τα οποία θα στείλει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ; θα σας φαινόταν λογικό αυτό; Το έχετε ξαναδεί εσείς κάπου αυτό;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αλλά νομίζω ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καθόλου διαφορετικά. Έχουμε μια πολιτική συγκέντρωση πολιτικού κόμματος και δεν έχουμε κυβερνητική διαδικασία, δεν έχουμε συζήτηση στο Κοινοβούλιο, δεν έχουμε διαμαρτυρία σε ένα κυβερνητικό κτήριο. Έχουμε αντισυγκέντρωση σε μια πολιτική συγκέντρωση πολιτικού κόμματος. Και νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και δεν θα γίνουν αποδεκτά από τους δημοκράτες πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Ωστόσο, όταν έχουμε την παρουσία του Πρωθυπουργού στην πόλη μας και υπάρχει κόσμος, ο οποίος θεωρεί ότι κάποια δικαιώματά του καταστρατηγούνται ή ενδεχομένως διαφωνεί με τις πολιτικές, είναι λογικό να αντιδρά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ποτέ ανοίξει το οποιοδήποτε τέτοιο θέμα όταν ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού, όταν πηγαίνει στο γραφείο της Θεσσαλονίκης, όταν κάνει κυβερνητικού χαρακτήρα συναντήσεις; Έχουμε ποτέ εμείς δημιουργήσει την οποιαδήποτε ένταση για το γεγονός ότι υπάρχουν λαϊκές διαμαρτυρίες, ότι υπάρχουν…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πάντα υπάρχουν, συχνά, τέλος πάντων, υπάρχουν και για τον Αλέξη Τσίπρα και για τους προηγούμενους Πρωθυπουργούς υπήρξαν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ, όμως, τα πράγματα, είναι διαφορετικά. Εδώ μιλάμε για πολιτική συγκέντρωση ενός κόμματος. Δεν μιλάμε για μια κυβερνητική διαδικασία. Και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσετε και εσείς και θα πρέπει να το κατανοήσουν και οι ακροδεξιοί πυρήνες και οι ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να δημιουργήσουν ένταση, η οποία δεν αρμόζει, δεν ταιριάζει και δεν τιμά τη Θεσσαλονίκη της δημοκρατίας.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Όπως αντιλαμβάνεστε, όμως, κύριε Υπουργέ, το ζήτημα έχει προκαλέσει ένταση, όχι μόνο στους πολίτες και στον κόσμο, αλλά έχει προκαλέσει ένταση και εντός της Βουλής. Σε αναβρασμό βρίσκεται και το κυβερνητικό κομμάτι, με τον κυβερνητικό σας εταίρο να είναι σε μια κατάσταση, την οποία δεν γνωρίζουμε πώς θα ολοκληρωθεί η ζύμωση που γίνεται εντός του κόμματος των ΑΝΕΛ, με τον επικεφαλής τους να λέει ότι για μένα η Συμφωνία είναι νεκρή και θα αποσύρω τους υπουργούς μου μετά, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια της κυβέρνησης. Βλέπουμε και στα υπόλοιπα κόμματα να επικρατεί αναβρασμός. Άρα, η ένταση δεν είναι μόνο στο κοινωνικό επίπεδο, αλλά βρίσκεται και στο πολιτικό επίπεδο από το ζήτημα αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν βλέπω ένταση στο κοινωνικό επίπεδο. Εγώ βλέπω μια συζήτηση δημόσια, η οποία διεξάγεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τα θετικά της, για τα αρνητικά της. Βλέπω πολίτες να τη στηρίζουν, βλέπω πολίτες να διαφωνούν, να εκφράζουν τις επιφυλάξεις και τις ευαισθησίες τους. Αλλά από εκεί και πέρα, οι εντάσεις –επιμένω- προκαλούνται με στόχο προφανώς στη δημιουργία αποσταθεροποιητικού κλίματος από δυνάμεις της ακροδεξιάς, από δυνάμεις εθνικιστικές, από δυνάμεις ακραίες, από δυνάμεις αντιδημοκρατικές, οι οποίες μάλιστα –και θέλω να μου πείτε, εάν αυτή για σας είναι μια διαμαρτυρία εύλογη ή αν είναι μια διαμαρτυρία που μπορεί να γίνει αποδεκτή- που καλούσαν τους πολίτες ή εν πάση περιπτώσεις τους φίλους τους να κάνουν συγκέντρωση εντός του Παλαί ντε Σπορ για να εμποδίσουν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ αυτό βλέπω ως ένα προβληματικό στοιχείο. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση που γίνεται στο πολιτικό επίπεδο, η συζήτηση που γίνεται στο Κοινοβούλιο είναι μια απολύτως εύλογη και θεμιτή συζήτηση.

Και όσον αφορά τη στάση του κ. Καμμένου, δεν νομίζω ότι διαφοροποιείται σε σχέση με αυτά τα οποία λέει εδώ και περίπου δέκα μήνες. Ότι, δηλαδή, έχει τις επιφυλάξεις του, έχει τις αντιρρήσεις του, έχει τις διαφωνίες του σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ και η Συμφωνία κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποχωρήσει από την ελληνική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, όμως, έχει πει και κάτι άλλο ο κ. Καμμένος, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, εγγυάται την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Τι δηλαδή έχει πει; Ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξει με καμία πολιτική δύναμη, είτε με τον κ. Μητσοτάκη, είτε με οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, η οποία θα θελήσει να ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση μέσω μιας πρότασης δυσπιστίας. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, νομίζω ότι είναι δεδομένη η ολοκλήρωση του κυβερνητικού κύκλου, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και από τους νόμους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, μιας και μιλήσατε για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε σε πολύ μεγάλη ένταση από αρκετά Μέσα, να παίζεται μια υπόθεση που έχει να κάνει με έναν φίλο, όπως παραδέχτηκε ο κ. Παππάς, τον κ. Πετσίτη. Θεωρείτε ότι μπορεί να πλήξουν την κυβέρνηση τέτοιες υποθέσεις; Κατ’ αρχήν, η συγκεκριμένη και αν υπάρξουν αντίστοιχες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ, εδώ και αρκετό καιρό, από την πρώτη στιγμή στην πραγματικότητα, σε συνεργασία με εκδοτικά συγκροτήματα, με «δημοσιογραφικούς» κύκλους, προσπαθεί να δημιουργήσει σκάνδαλα εκ του μη όντος. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις τέτοιου τύπου υποτιθέμενων καταγγελιών. Σας θυμίζω τις καταγγελίες που γίνονταν για τον κ. Κατρούγκαλο ότι δήθεν παίρνει…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, για το γραφείο του, το θυμάμαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι, δήθεν, παίρνει 12% προμήθεια, τις καταγγελίες που γίνονταν για υποτιθέμενα γραφεία ρουσφετιών, όπου χρεωνόταν το ρουσφέτι 50.000 ευρώ…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον κ. Σπίρτζη, νομίζω ήταν μια υπόθεση τέτοια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …για την υποτιθέμενη παρουσία του κ. Φλαμπουράρη στο σκάφος στην Αίγινα, για υποτιθέμενες μίζες που έπαιρνε συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, του κ. Τσακαλώτου. Για όλα αυτά, ξέρετε, οι δημοσιογραφικοί κύκλοι, οι δημοσιογράφοι, αλλά και τα εκδοτικά συγκροτήματα, τα οποία πρωταγωνίστησαν στην υποτιθέμενη αποκάλυψη όλων αυτών των σκανδάλων, έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν συγγνώμη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για την τελευταία, βέβαια, που αναφέρατε, νομίζω είναι ακόμα σε δικαστικό επίπεδο, πάντως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τον ίδιο τρόπο, έχουμε να κάνουμε με καταγγελίες για ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο, το οποίο ουδείς μας λέει ποιο ακριβώς είναι. Αφού, λοιπόν, δεν έχει καταφέρει η ΝΔ να βλάψει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν έχει η ΝΔ καταφέρει και τα εκδοτικά συγκροτήματα που τη στηρίζουν, να βλάψουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, ψάχνοντας τους ίδιους τους υπουργούς, τους συγγενείς τους, τους συγγενείς πρώτου βαθμού, τους συγγενείς δεύτερου βαθμού, αυτή τη στιγμή κατηγορούν, έχουν αρχίσει να ψάχνουν και τους συμμαθητές, τους φίλους, τους γνωστούς κυβερνητικών στελεχών. Δεν πρόκειται να βρουν τίποτα.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Άρα, το σχόλιό σας είναι ότι δεν υπάρχει υπόθεση; Αυτή είναι η απάντηση στην υπόθεση όλη αυτή; Το σχόλιο ποιο είναι; Ότι δεν τίθεται θέμα, δεν υπάρχει θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου εξηγήσετε ποια είναι η καταγγελία; Ποια είναι η καταγγελία;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας πω, το μόνο που βλέπω, που διαπιστώνω ότι είναι καταγεγραμμένο και επωνύμως έχει καταγγελθεί από τον κ. Κιτσάκο, ότι λειτουργούσε ο κ. Πετσίτης ως εκπρόσωπος του Μαξίμου. Το λέει ένας άνθρωπος που, καλώς ή κακώς, έχει τοποθετηθεί, όπως ξέρετε πολύ καλά, ως διευθύνων σύμβουλος από τον κ. Σταθάκη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ανοησίες.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Και βέβαια μετράνε και μάλλον συμπληρώνουν μια εικόνα και δημιουργούν εντυπώσεις, όσα ακούγονται για την αύξηση του μισθού του μέσα σε έναν χρόνο, των απολαβών του, να το λέμε καλύτερα. Και εκεί εστιάζει ότι υπάρχει κάποια μυστηριώδης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …οι απολαβές του από μια ιδιωτική εταιρεία; Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω ποια ακριβώς είναι η καταγγελία. Υπάρχει δημόσιο χρήμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή, σε σχέση με τους επιχειρηματίες για τους οποίους μιλάμε, έχει συγκρουστεί. Επομένως, το ζήτημα ποιο είναι; Ποια είναι ακριβώς η καταγγελία; Εδώ πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα, επιλέγονται γεγονότα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την κυβέρνηση, για να δημιουργήσουμε απλώς και μόνο εντυπώσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Την περίπτωση της ΔΕΠΑ με τον κύριο Κιτσάκο, μιας και τον αναφέραμε, τη θεωρείτε σοβαρή; Η οποία είναι σε διερεύνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ …

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετική, έτσι; Δεν τις μπλέκω, απλά σας λέω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς και δεν τα μπλέκετε, αλλά θα σας πω. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ έχουμε την εξής κατάσταση: Έχουμε τη ΝΔ να καταγγέλλει υποτίθεται την κυβέρνηση ότι αυξήθηκε το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της. Θα σας πω, λοιπόν, το εξής: Το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ, εκτοξεύτηκε στα 90 εκατομμύρια…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι το 2015, έτσι είναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτά τα 90 εκατομμύρια αυξήθηκε άλλα 15, εξαιτίας τόκων υπερημερίας, 105 δηλαδή. 105 εκατομμύρια είναι το χρέος το οποίο δημιούργησε η ΝΔ. Και, βεβαίως, στη δική μας προσπάθεια να μην κλείσουν τα εργοστάσια των λιπασμάτων, προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε με τέτοιον τρόπο, ώστε η επιχείρηση να καταφέρει να επιβιώσει. Αλλά η αύξηση η οποία έγινε επί των δικών μας ημερών, είναι περίπου 10 εκατομμύρια. Επομένως, τι ακριβώς ζητά η ΝΔ; Για ποιο πράγμα ζητάει τα ρέστα; Πρώτο σχόλιο είναι αυτό. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι το εξής: Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ELFE προς τη ΔΕΠΑ, από την πλευρά της ΔΕΠΑ σε γενική συνέλευση αποφασίστηκε ένα πολύ πιο αυστηρό σύστημα για την αποπληρωμή τους, το οποίο προτάθηκε στον οφειλέτη. Το σύστημα αυτό ξέρετε ποιος το απέρριψε και ποιος απαίτησε να γίνει πιο ευνοϊκό για τον οφειλέτη, έτσι ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του; Τα ελληνικά δικαστήρια. Επομένως, η ΝΔ, για άλλη μια φορά, επιλέγει να ανοίξει ένα θέμα το οποίο εσκεμμένα θέλει να το παρουσιάσει ως σκανδαλώδες. Για ποιο λόγο; Διότι ακολουθεί, εδώ και 4 χρόνια, τη λογική του λέγε-λέγε, κάτι θα μείνει.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, για το κλείσιμο θα ήθελα μια ερώτηση σχετικά με την οικονομία. Μιας και ήδη έχουμε συμπληρώσει πάνω από 100 μέρες εκτός μνημονίων, αλλά η αίσθηση του κόσμου είναι ότι δεν υπάρχει βελτίωση στην πραγματική οικονομία, δεν υπάρχει βελτίωση στις τσέπες μας. Ακόμα και αν όλοι ή οι περισσότεροι μπορέσουν να πάρουν κάποια από τα αναδρομικά, όσοι δικαιούνται να λάβουν το μέρισμα, δεν είναι αρκετό για όσα περικόπηκαν όλο αυτό το διάστημα των μνημονίων και της κρίσης. Αλλά και βέβαια δεν υπάρχει και περιθώριο για μετά, για μια ελπίδα μετά, ότι κάτι θα βελτιωθεί, είτε στις εργασιακές σχέσεις είτε στο κομμάτι της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Γιατί εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι δεν αντιλαμβάνομαι από πού προκύπτει αυτή η αυθεντική διερμηνεία των αισθημάτων του κόσμου, ότι δεν βελτιώνεται τίποτα στην πραγματική οικονομία, ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος, ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και ότι η κατάσταση είναι η ίδια ή και χειρότερη σε σχέση με το παρελθόν. Ειλικρινά, δεν μπορώ να το συμμεριστώ αυτό. Αποφεύγω ούτως ή άλλως να διερμηνεύω τα αισθήματα του κόσμου, τουλάχιστον εγώ προσωπικά. Θα σας πω το εξής: Από τα διαθέσιμα στοιχεία τα οποία υπάρχουν, και είναι και στη δική σας διάθεση, θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι η ανεργία χθες, με βάση το δελτίο της ΕΡΓΑΝΗ, μειώθηκε στο 18,3%, ενώ πριν από περίπου 3 χρόνια, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, βρισκόταν στο 27%. Έχουν δημιουργηθεί δηλαδή, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, περίπου 350 κοντά 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι 400.000 άνθρωποι, 400.000 οικογένειες βγήκαν από το περιθώριο και τον αποκλεισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό τον οποίο προκαλεί η ανεργία και ξαναεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων και τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων από το 2011. Έχουμε, δηλαδή, μία κατάσταση επανέναρξης, επανεκκίνησης του θετικού κύκλου στην ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται, το λιανικό εμπόριο αυξάνεται. Υπάρχει σαφέστατη βελτίωση στις εργασιακές σχέσεις. Η μαύρη εργασία έχει μειωθεί από το 20% στο 12%. Έχουν γίνει ρυθμίσεις νομικού και δεσμευτικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να ελέγχονται πλέον οι απλήρωτες υπερωρίες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν αυτή τη νέα κατάσταση, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των υπερωριών στην καθημερινότητά τους. Έχουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που έχει οδηγήσει στην επέκταση περίπου 10 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει με τη σειρά του σε αυξήσεις για περίπου 200.000 εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουμε την προοπτική της αύξησης του κατώτατου μισθού. Έχουμε τη μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία δεν σχετίζονται με τους γενικούς δείκτες της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη δημοσιονομική εξυγίανση, το πρωτογενές πλεόνασμα κλπ, αλλά σχετίζονται με την ίδια την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δυσανάλογες επιβαρύνσεις. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, με τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί εντατικά, για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι το 2018, αλλά και το 2019 είναι πλέον χρονιές επαναφοράς σε μία κανονικότητα και μάλιστα με όρους που δημιουργούν τη δυνατότητα να έχουμε προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Ήθελα μόνο κάτι τελευταίο, γιατί είναι σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετές ημέρες και δεν έχει διαφανεί ποια θα είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, τι θα γίνει με τον νόμο Κατσέλη, η διάρκεια του οποίου ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους. Και ενώ έχουμε ακούσει ότι θα υπάρξει κάτι καινούργιο, δεν το έχουμε δει ακόμα.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Θα έχουμε ανακοινώσεις πριν το τέλος του έτους;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ή θα υπάρξει κάποια παράταση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω. Θα συνιστούσα να αναμένουμε τις παρεμβάσεις και τις ανακοινώσεις από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Έχετε εικόνα ότι πριν ολοκληρωθεί το έτος θα έχουμε κάποια ανακοίνωση επίσημη, για να γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν από εκεί και έπειτα τα πράγματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι το υπουργείο Οικονομικών, όταν εκείνο επιλέξει με βάση τον σχεδιασμό του και με βάση τις συνεννοήσεις οι οποίες γίνονται, θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/349047-D-Tzanakopoylos-THessalonike-pole-tes-demokratias-kai-tes-alleleggyes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...