Εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή των Σκοπίων

Εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή των Σκοπίων

Εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών! Μετά από σειρά αναβολών της ψηφοφορίας στη Βουλή της γειτονικής χώρας, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:30 ώρα Ελλάδος. Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη για το κυβερνών κόμμα, αλλά και τους υπερμάχους της συμφωνίας στο εξωτερικό. Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ατμόσφαιρα στην ΠΓΔΜ είναι εξαιρετικά τεταμένη ανάμεσα στα κόμματα, ωστόσο προκύπτει ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες δεν έχουν κοπάσει. Η πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας που βρίσκεται στο χείλος μίας ιστορικής απόφασης που θα ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε..

Αν και η συζήτηση στην Βουλή επρόκειτο να αρχίσει από εχθές το μεσημέρι, στη μία ώρα Ελλάδος, αρχικά μετατέθηκε για τις 16:00 και το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Ταλάτ Ξαφερί ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Παρά τις καθυστερήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, το VMRO-DPMNE έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους, ότι γι’ αυτούς η συζήτηση τελείωσε.

Λίγο πριν το ρολόι της κεντρικής αίθουσας του Σκοπιανού κοινοβουλίου, δείξει δώδεκα τα μεσάνυχτα, η συζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, ενδέχεται η τελευταία καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός όπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ ότι στον Ζόραν Ζάεφ  ακόμη και λίγο πριν την τελική ψηφοφορία, έλλειπαν δύο βουλευτές για να φτάσει τους 80, που χρειάστηκε  για να εγκριθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Τα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αντιπολίτευσης μοιάζουν με καζάνι που σιγοβράζει. Το κόμμα, προσέφυγε σε αρμόδια όργανα, μετά από τα καταγγελίες σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, , πως ασκήθηκε πίεση μέσω εκβιασμών, απειλών ή δωροδοκιών σε βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις δωροδοκίες βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις. Όπως είπε σχετικά, «το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών». Στη δήλωσή του, τονίζει ότι έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές. Ο Γιανούσεφ τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν υπέκυψαν στις δωροδοκίες, χωρίς να αποκαλύπτει τα ονόματά τους, αφήνοντας την υπόθεση στα χέρια των αρμόδιων οργάνων.

Από την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός  Ζόραν Ζάεφ εγκατέλειψε νωρίς το βράδυ την συνέλευση όπως μετέδωσε το TV21. «Εδώ είμαι μόνο επισκέπτης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, θέλοντας προφανώς να υπογραμμίσει ότι δεν βρίσκεται σε κυνήγι ψήφων των βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», τόνισε κατά την έξοδό του.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, της γειτονικής χώρας, αφού η πρώτη ψηφοφορία για αλλαγή του συντάγματος είναι επιτυχής, τώρα θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/345128-Skopia-Egkritheke-apo-te-Boyle-tes-PGDM-e-protase-tes-kyberneses-Zaeph ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...