Εισφορές έως και 37,9% για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ!

Τις εισφορές πρέπει να καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους, περιγράφει απόφαση του υπουργείου που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος. Εισφορές που σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική Απόφαση, φτάνουν μέχρι και το  37,9% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος.

Η Απόφαση αυτή αναλύει το ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων στου του τέως Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ υπάγονται στο νέο “καθεστώς” ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από 1/1/2017 για τους ελευθέρους επαγγελματίες που ήταν ασφαλισμένοι στο τέως ΕΤΑΑ και στον τέως ΟΑΕΕ. Οι κατηγορίες αυτές των ασφαλισμένων του τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές 37,9% επί των αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταβάλλουν :


·        

εισφορά 20% για την κύρια σύνταξη τους


·        

εισφορά 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ


·        

εισφορά 4% για τον κλάδο εφάπαξ


·        

εισφορά 7% για την επικουρική σύνταξη.

 Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου, που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος:  

 

1. Ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Πεδίο εφαρμογής

 

Α. α. Οι υπακτέοι στην Α΄ Διεύθυνση Ασφάλισης-Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Τομέας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης), ιδιοκτήτες των ημερήσιων πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων που εκδίδονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, εφόσον κυκλοφορούν μέσω αναγνωρισμένου πρακτορείου τύπου και έχουν κυκλοφορία τουλάχιστον 5.000 φύλλα ή 1.000 φύλλα εάν εκδίδοντο κατά την 27η Αυγούστου 1992 και είχαν ήδη συμπληρώσει 10 έτη έκδοσης.

β. Οι υπακτέοι στην Α΄ Διεύθυνση Ασφάλισης-Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Τομέας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης), ως εκδότες ή συμμετέχοντες ή μέτοχοι εφημερίδων από επιχειρήσεις που ανήκουν σε πολιτικό κόμμα ή ίδρυμα, συμμετέχοντες σε επιχειρήσεις συνιδιοκτησίας ή κοινωνίας και εταίροι ή μέτοχοι νομικών προσώπων.

 

Β. Οι υπακτέοι στη Β΄ Διεύθυνση Ασφάλισης-Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Τομέας Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου), ιδιοκτήτες των εφημερίδων και περιοδικών που εκδίδονται σε όλη την επικράτεια, εκτός των ιδιοκτητών ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

 

Γ. Οι υπακτέοι στη Β΄ Διεύθυνση Ασφάλισης-Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Τομέα Ασφάλισης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου), ανταποκριτές εφημερίδων της αλλοδαπής, περιοδικών, πρακτορείων ειδήσεων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ιδρυμάτων (πλην των ανταποκριτών ξένου τύπου-μισθωτών-απασχολούμενων με εξαρτημένη εργασία, που υπάγονται πλέον στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. ως μισθωτοί).

 

Δ. Οι υπακτέοι στη Β΄ Διεύθυνση Ασφάλισης-Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Τομέας Ασφάλισης Φωτοειδησεογράφων και Εικονοληπτών Επικαίρων Τηλεόρασης), φωτοειδησεογράφοι και εικονολήπτες επικαίρων τηλεόρασης.

 

Ε. α. Οι υπακτέοι στη Δ΄ Διεύθυνση Ασφάλισης-Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Τομέας Σύνταξης Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών), εφημεριδοπώλες, διανομείς τύπου και υποπράκτορες που απασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα με τη διακίνηση, διανομή και πώληση εφημερίδων και λοιπών εντύπων που κυκλοφορούν μέσω πρακτορείων εντός της ασφαλιστέας περιοχής αρμοδιότητας της Δ΄ Ασφάλισης – Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

β. Οι υπακτέοι στη Δ΄ Διεύθυνση Ασφάλισης-Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Τομέας Σύνταξης Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών), εταίροι ή μέτοχοι νομικών Ασφαλιστικές εισφορές

 

I. Για τα ανωτέρω πρόσωπα μέχρι 31.12.2016 καταβάλλονταν οι εισφορές που προβλέπονταν από τις προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, όπως αυτές ίσχυαν ανά Διεύθυνση του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Από 1.1.2017 και εφεξής τα πρόσωπα αυτά (πλην εκείνων εκ των ανταποκριτών ξένου τύπου-μισθωτών-απασχολούμενων με εξαρτημένη εργασία, που υπάγονται πλέον στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. ως μισθωτοί), ανεξαρτήτως ημερομηνίας πρώτης υπαγωγής στην ασφάλιση αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες και, κατά συνέπεια, η εισφοροδοτική τους υποχρέωση ως προς τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης εξαντλείται στην καταβολή μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39 παράγραφοι 1, 2 , 13 του ν.4387/2016 (20% επί του μηνιαίου εισοδήματος, εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με ΑΔΑ:7ΗΜ5465Θ1Ω-ΚΟ7). Η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ανωτέρω προσώπων, που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ, είναι αυτή που ορίζεται στο άρθρο 41 παρ.2 του ν.4387/2016 . Για τη βάση υπολογισμού, τη μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζονται τα ανωτέρω ποσοστά εισφοράς καθώς και το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος εφαρμόζεται το άρθρο 39 παρ. 2 και 3 του ν.4387/2016 (εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με ΑΔΑ:7ΗΜ5465Θ1Ω-ΚΟ7). Κάθε άλλη διάταξη, καταστατική ή γενική που προβλέπει διαφορετικό ύψος και βάση υπολογισμού εισφοράς έχει από 1.1.2017 καταργηθεί. Τούτο, άλλωστε, ρητά προβλέπεται (δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 38 του ν.4387/2016, όπως ισχύει ) και για τους μισθωτούς που προέρχονται από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

 

Είναι επίσης εύλογο ότι, δεδομένης της ασφαλιστικής αντιμετώπισής τους ως ελευθέρων επαγγελματιών και των ενιαίων κανόνων με τους οποίους αυτοί αντιμετωπίζονται από το ν.4387/2016 δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση καταβολής εργοδοτικής εισφοράς. Συνεπώς, εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλονταν για τα ανωτέρω πρόσωπα βάσει καταστατικών διατάξεων των ανωτέρω Διευθύνσεων του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχουν από 1.1.2017 καταργηθεί, όπως ρητά έχουν καταργηθεί με το άρθρο δεύτερο παρ. 6 του ν. 4393/2016 και οι κοινωνικοί πόροι που (μεταξύ άλλων) προβλέπονταν στο άρθρο 150 παρ.1 του ν.3655/2008.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/279094-Eisphores-eos-kai-37-9-gia-toys-ergazomenoys-sta-MME ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...