Εκλογικός συναγερμός για το Μακεδονικό

Εκλογικός συναγερμός για το Μακεδονικό

Καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων η επίμαχη ψηφοφορία στη Βουλή

Έκθετοι Κυριάκος και Φώφη για τα περί εθνότητας

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ εκλογικού συναγερμού έχουν τεθεί τα κομματικά επιτελεία που θεωρούν την επίμαχη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως καταλύτη ραγδαίων εξελίξεων.

Στο Μαξίμου επιχειρούν να διαχειριστούν τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος διατρανώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία και ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
Ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί επίσης να περιχαρακώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα μιλώντας για δήθεν συμφωνίες που έχει κάνει με τον πρωθυπουργό και οι οποίες αποκλείουν το ενδεχόμενο μετακίνησης βουλευτών του προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από καμία κυβερνητική πηγή και ο Καμμένος φαίνεται να το επισείει ως απειλή για τους βουλευτές του που σκοπεύουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να παραμείνουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Συναγερμός επικρατεί και στα λεγόμενα μικρά κόμματα γιατί οι διεργασίες στο παρασκήνιο έχουν πυκνώσει και ενόψει της ψηφοφορίας για το Σκοπιανό αναμένονται μετακινήσεις βουλευτών προς τις δύο μεγάλες παρατάξεις.
Η μεταγραφή του Χάρη Θεοχάρη ήταν η αρχή. Η επίσπευση της επισημοποίησης της σχέσης του με τη Νέα Δημοκρατία οφείλεται στο γεγονός ότι ο εν λόγω βουλευτής είχε εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κίνηση να τον ενσωματώσει στη ΝΔ αφαίρεσε μια κρίσιμη ψήφο που μπορεί να ήταν καθοριστική στην επίμαχη ψηφοφορία στη Βουλή.

Στην Πειραιώς ετοιμάζονται να υποδεχθούν δύο ακόμα βουλευτές που προέρχονται από το Ποτάμι. Πρόκειται για τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό. Δεν αποκλείεται επίσης η προσχώρηση και ενός τρίτου βουλευτή από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στο παρασκήνιο γίνονται ζυμώσεις για να πειστούν βουλευτές από τα λεγόμενα μικρά κόμματα προκειμένου να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε βουλευτές συζητούν με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος χωρίς μέχρι τώρα να έχει κλειδώσει η Συμφωνία προκειμένου να δώσουν θετική ψήφο στο Σκοπιανό.

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται και στους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις από αυτούς δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τη γραμμή Καμμένου και θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει μετωπική σύγκρουση του Καμμένου με την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία για το Μακεδονικό μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση.

Εκθετοι Κυριάκος και Φώφη

Μάλιστα χθες οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη με το Μαξίμου να προχωράει σε μετωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης αφού έπεσε στο τελευταίο σκαλί της αθλιότητας για τη Συμφωνία των Πρεσπών τώρα θα πέσει και στο τελευταίο της γελοιότητας προκειμένου να υπερασπιστεί την ακροδεξιά γραμμή που επέβαλαν ο κ. Σαμαράς με τον κ. Γεωργιάδη στο Μακεδονικό.

Η προοπτική να διευκρινίζει το ίδιο το νέο Σύνταγμα της πΓΔΜ αυτό που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών ότι δηλαδή δεν ορίζεται εθνότητα αλλά υπηκοότητα για τους πολίτες της αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ακύρωση του αντιπολιτευτικού αφηγήματος της ΝΔ μετά τη μη περικοπή στις συντάξεις. Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση ξέμεινε από επιχειρήματα και τους έμειναν τα συνθήματα. Και αυτά δανεικά από τη Χρυσή Αυγή».

Απάντηση ΝΔ

Απάντηση στο Μαξίμου για τις τροπολογίες στο Σύνταγμα των Σκοπίων έδωσε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «οι πνιγμένοι από τα μαλλιά τους πιάνονται».

«Οι πηγές του Μαξίμου στέρεψαν από ιδέες και καταφεύγουν ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει και καμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε, ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε ή δήθεν Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

Για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του Σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36 στο οποίο αναφέρεται ακόμη και σε “μακεδονικό” κράτος».

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/349569-Eklogikos-synagermos-gia-to-Makedoniko ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...