Ενέργεια και Αποκρατικοποιήσεις στην ατζέντα του «κουαρτέτου»

Κυβέρνηση και Θεσμοί, ξεκινούν τον τελευταίο κύκλο της διαπραγμάτευσης

Στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, μπαίνουν κυβέρνηση και δανειστές. Έφτασαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών θεσμών και αναμένεται η επιστροφή του κλιμακίου του ΔΝΤ. Το απόγευμα της Τρίτης, ξεκινά ο νέος κύκλος επαφών, στο γνωστό, εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με στόχο να είναι και ο τελευταίος για την β’ αξιολόγηση.  Όλες οι πλευρές, έχουν εκφράσει την διάθεση, να κλείσουν και τα τελευταία τεχνικά ζητήματα, που θα φέρουν την τελική συμφωνία. Η διαπραγμάτευση της Αθήνας, αφορά το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (SLA) και στο τραπέζι των συζητήσεων, αναμένεται να πέσουν οι φάκελοι των Εργασιακών, το συνταξιοδοτικό, το αφορολόγητο και η Ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής, ο Γιώργος Σταθάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κουαρτέτο για θέματα Ενέργειας, στις πέντε το απόγευμα και αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η συνάντηση για Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπέρ-ταμείο) στις επτά.

 Αν και έχει επιτευχθεί μία πολιτική συμφωνία επί της αρχής, γνώστες των εξελίξεων επαναλαμβάνουν την φράση του υπουργού Οικονομικών, ότι «τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο «λευκός καπνός» στην Αθήνα, θα είναι μόνο η μισή «δουλειά». Για την τελική συμφωνία όλων των πλευρών, θα πρέπει να βρουν κοινό έδαφος ΔΝΤ και Ευρώπη (κυρίως Βερολίνο) στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της ελάφρυνσης του χρέους. Στο δεύτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και στη σύνοδο των G7, στις 11-13 Μαΐου (στο Μπάρι, της Ιταλίας), η ελληνική πλευρά, έχει ακόμα έναν «άσσο» στο μανίκι της, ότι το 2016 ξεπέρασε όλους τους στόχους του μνημονίου. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,9% επιβεβαιώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), κάτι που αναγκάζει  τους δανειστές να παραδεχτούν, ότι μέρος των μέτρων, δεν θα χρειαστεί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Την επιστροφή των θεσμών και την επιτυχία του πλεονάσματος επιβεβαίωσε εχθές από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, εκφράζοντας την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για το 2017 και το 2018. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι όπως επιβεβαίωσε και η Eurostat, «η χώρα παρουσίασε πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ για το 2016, με βάση τους ορισμούς του προγράμματος. Αυτό είναι σημαντικά πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος του προγράμματος για το 2016 και πάνω ακόμα και από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται το 2018. Αυτό επιβεβαιώνει τις τάσεις που εμείς στην Κομισιόν αναφέρουμε εδώ και καιρό».

 Απαντώντας σχετικά με τις διαφωνίες Ευρώπης – ΔΝΤ, τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στις προβλέψεις για τους μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει του στόχους για 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018».

Τα στοιχεία αυτά,  δείχνουν, ότι και η συνολική δημοσιονομική θέση της Ελλάδας ήταν υγιής, το προηγούμενο έτος,  καθώς παρουσίασε πλεόνασμα 0,7%,  ελάχιστα μικρότερο από αυτό  της Γερμανίας (0,8%), που την φέρνει στην τέταρτη καλύτερη θέσει σε όλη την Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία αυτά, επιβεβαιώνουν και επισήμως την μεγάλη υπερκάλυψη, σχεδόν οκτώ φορές, του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα έχει το πέμπτο μεγαλύτερο πλεόνασμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από  Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σουηδία και Γερμανία. Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας, έχει  και το υψηλότερο χρέος, στο 179% του ΑΕΠ. Μετά την Ελλάδα, ακολουθεί η Ιταλία με 132% του ΑΕΠ, ενώ η Εσθονία έχει το μικρότερο με 9,5% του ΑΕΠ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/280739-Energeia-kai-Apokratikopoieseis-sten-semerine-atzenta-toy-koyartetoy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...