Ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας

Ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας

Λεπτό προς λεπτό την κρίσιμη εκλογική βραδιά στις ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα δίκτυα Fox και NBC.

Οι αμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή.

Ως «τεράστια επιτυχία» αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε μία «τεράστια επιτυχία» στις ενδιάμεσες εκλογές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων υποσχόμενοι μία θυελλώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας.

«Τεράστια επιτυχία. Σάς ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, που θεωρούνται δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπό του.

 

Επανεκλογή του Τεντ Κρουζ στο Τέξας, σημαντική νίκη για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ επανεξελέγη προσφέροντας μία σημαντική νίκη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έπειτα από μία αμφίρροπη αναμέτρηση με τον δημοκρατικό Μπέτο Ο’Ρουρκ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δικτύων ABC και NBC, ο Τεντ Κρουζ επικρατεί ξεκάθαρα του 40χρονου ανερχόμενου αστέρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η νίκη του επιτρέπει στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν μία κρίσιμης σημασίας έδρα και τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας.

Η μονομαχία Κρουζ-Ο’ Ρουρκ ήταν μία από τις βασικές αυτών των ενδιάμεσων εκλογών, κατ’ αρχάς εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής σημασίας της πολιτείας του Τέξας και κατά δεύτερον εξαιτίας του χάσματος ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

Ο Τεντ Κρουζ είναι ένας δεινός ρήτορας, αλλά ο «Μπέτο» αποδείχθηκε ένας χαρισματικός υποψήφιος που όργωσε την πολιτεία με σηκωμένα τα μανίκια και προβάλλοντας το γεγονός ότι αρνήθηκε χρηματοδότηση από λόμπι.

Αυτός ο πανκ-ρόκερ έκανε αίσθηση τον Αύγουστο όταν ανέλαβε με πάθος την υπεράσπιση των παικτών του αμερικανικού φουτμπόλ που γονάτιζαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία.

Λεπτό προς λεπτό το χρονικό της εκλογικής διαδικασίας όπως το μετέδωσε το iefimerida

6:04 -Πανηγυρίζουν στο στρατόπεδο του Κρουζ

5:43 -Όλα δείχνουν πως το Τέξας πάει στον Ρεπουμπλικανό Τεντ Κρουζ

5:38 -Πρόβλεψη: Οι Δημοκρατικοί ανακτούν την Βουλή

Οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την πρόβλεψη πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

5:26 -Μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία (50-38) -Συνεχίζεται το θρίλερ για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πηγή CNN

5:23 -Ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Μπράουν απέσπασε την έδρα του Τζον Ντόνελι στην Ιντιάνα

5:18 -Ο Τεντ Κρουζ διατηρεί την έδρα του στην Γερουσία

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ διατηρεί την έδρα του στο Τέξας, επικρατώντας του υποψηφίου των Δημοκρατικών Μπέτο Ο΄Ρουρκ, μετέδωσε το δίκτυο NBC.

5:15 –Μια 29χρονη οδεύει να γίνει το νεότερο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων

5:06 -Τελευταία ενημέρωση

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία λαμβάνουν 45 έδρες και οι Δημοκρατικοί 38, ο έλεγχος 50 έδρες – Οι δημοκρατικοί δίνουν μάχη στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχοντας 113 έδρες έναντι 104 εδρών των Ρεπουμπλικάνων. Ο έλεγχος επιτυγχάνεται με 218 έδρες

4:55 -Τζάρεντ Πόλις, ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ

4:49 -Στους Δημοκρατικούς ο έλεγχος της Βουλής, σύμφωνα με πρόβλεψη του Fox News

Την πρόβλεψη ότι οι Δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετέδωσε το FOX NEWS CHANNEL.

4:47 -Μάχη στη Βουλή των αντιπροσώπων

Μάχη στην Βουλή των Αντιπροσώπων: Δημοκρατικοί 92 έδρες έναντι 88 εδρών των Ρεπουμπλικάνων

4:35 -Θρίλερ και στο Τέξας

Στο Τέξας τα αποτελέσματα είναι θρίλερ Ο’ Ρουρκ: 2,196,196 ψήφους και ο Ρεπουμπλικάνος Κρουζ: 2,196,117 ψήφους

4:33 -Οριακή η κατάσταση στη Φλόριντα

4:13 -Ο Δημοκρατικός Μπέτο Ο’ Ρουρκ προηγείται του Τεντ Κρουζ στο Τέξας

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπέτο Ο’Ρουρκ προηγείται έναντι του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τεντ Κρουζ σε μια αναμέτρηση-κλειδί στην Πολιτεία του Τέξας, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με το 13% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί.

Σύμφωνα με το CNN, ο Ο’Ρουρκ προηγείται με το 58,5% των ψήφων, ενώ ο Κρουζ περιορίζεται στο 40,9%, τουλάχιστον ως τώρα.

Η προσπάθεια των Δημοκρατικών να αποσπάσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ενδέχεται να κριθεί από το εάν ο Ο’Ρουρκ θα μπορέσει να αποσπάσει την έδρα του Κρουζ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε προσωπικά στην εκστρατεία του Τεντ Κρουζ.

4:11 -Τελευταία ενημέρωση

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία λαμβάνουν 42 έδρες και οι Δημοκρατικοί 36, ο έλεγχος 50 έδρες – Οι δημοκρατικοί δίνουν μάχη στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχοντας 61 έδρες έναντι 65 εδρών των Ρεπουμπλικάνων. Ο έλεγχος επιτυγχάνεται με 218 έδρες

4:06 -Επανεκλέγονται οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές σε Πενσυλβάνια-Μινεσότα-Νέα Υόρκη και Νέο Μεξικό, προβλέπει το CNN με το κλείσιμο της κάλπης στις 4 ώρα Ελλάδας

4:00 Πώς διαμορφώνονται οι χάρτες σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων

Γερουσία/Πηγή CNN

Βουλή των αντιπροσώπων/Πηγή CNN

3:58 Δημοσκόπηση REUTERS/IPSOS: Μόνο 4 στους 10 ψηφοφόρους θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση

3:51 -Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν διατηρεί την έδρα της στη Γερουσία

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η Δημοκρατική γερουσιάστρια από τη Μασαχουσέτη που γίνεται πολύ συχνά στόχος φραστικών επιθέσεων από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε την επανεκλογή της στην αμερικανική Γερουσία, κατά τις προβλέψεις αμερικανικών ΜΜΕ.

Η Γουόρεν προστέθηκε σε αρκετούς ακόμη Δημοκρατικούς που διατηρούν τις έδρες τους στο σώμα αυτό του αμερικανικού Κογκρέσου στην ανατολική ακτή.

Η Μασαχουσέτη επίσης εξέλεξε την πρώτη μαύρη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Αϊάνα Πρέσλεϊ.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί απέσπασαν από τους Ρεπουμπλικάνους δύο από τις 23 έδρες που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με προβλέψεις και αποτελέσματα που μετέδωσαν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

3:49 -Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία με 42 έδρες, 31 έχουν οι Δημοκρατικοί

3:48 -Μάχη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχοντας 46 έδρες έναντι 47 εδρών των Ρεπουμπλικάνων, ενώ ο έλεγχος επιτυγχάνεται με 218 έδρες

3:33 -Οι Δημοκρατικοί αρπάζουν και δεύτερη έδρα

Δεύτερη έδρα περνά από τους Ρεπουμπλικανούς στους Δημοκρατικούς.

Στη Φλόριντα και συγκεκριμένα στην 27η περιφέρεια, η Donna Shalala εκλέγεται σε βάρος της Ρεπουμλικανής Maria Salazar

3:27 -Στη Νεβάδα η ψηφοφορία συνεχίζεται

3:20 -16 δημοκρατικοί υποψήφιοι προηγούνται σε περιοχές που ήλεγχαν οι Ρεπουμπλικάνοι

3:09 -Οι κάλπες έκλεισαν σε 26 Πολιτείες

Οι κάλπες έκλεισαν σε οκτώ Πολιτείες, ενώ οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ψηφίζουν στις υπόλοιπες, έπειτα από μια σκληρή, πολωτική προεκλογική εκστρατεία, σε μια αναμέτρηση που θα κρίνει εάν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα διατηρήσει ή όχι τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να μεταδίδονται από Πολιτείες όπως η Ιντιάνα και το Κεντάκι, που θεωρούνται σημαντικές για την έκβαση της μάχης για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όμως θα περάσουν πολλές ώρες πριν να γίνει σαφές ποιοι επικράτησαν.

Σε ό,τι αφορά τη Γερουσία, τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προέβλεψαν πριν από λίγο ότι ο 77χρονος Μπέρνι Σάντερς (Βερμόντ) και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ το 2016 Τιμ Κέιν (Βιρτζίνια), επανεκλέγονται με άνεση.

3:07 -6 Δημοκρατικοί γερουσιαστές και 2 κυβερνήτες θα κερδίσουν εκ νέου με βάση τα exit polls στις εκλογές των ΗΠΑ

3:04 -Συνεχίζεται η μάχη στη Τζώρτζια

Παράταση της ψηφοφορίας. Η υποψήφια κυβερνήτης καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη!

3:03 -93,9% πιθανότητες για τους Δημοκρατικούς να αποσπάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Οι Δημοκρατικοί έχουν 93,9% πιθανότητες να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι 6,1% για τους Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ιστότοπου FiveThirtyEight. Στην Γερουσία, οι Δημοκρατικοί έχουν 16,2% πιθανότητες να αποσπάσουν την πλειοψηφία των εδρών έναντι 83,3% για τους Ρεπουμπλικανούς.

2:53 –Οι δημοκρατικοί παίρνουν την πρώτη έδρα τους από τους Ρεπουμπλικάνους σε μια βασική Πολιτεία της Βιρτζίνια

Νικήτρια η Δημοκρατική Jennifer Wexton που η εκλογή σε ήταν μάλλον αναμενόμενη.

1:57 –Μπέρνι Σάντερς και Τιμ Κέιν οδεύουν να διατηρήσουν τις έδρες τους στη Γερουσία

Ο Μπέρνι Σάντερς και ο Τιμ Κέιν διατηρούν τις έδρες τους στη Γερουσία, κατά τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων CNN και NBC, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών της Τρίτης.

Ο Σάντερς είχε διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να είναι ο υποψήφιος του στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Κέιν ήταν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές αυτές.

Ο Σάντερς, ο οποίος εκλέγεται στο Βερμόντ, διεκδικούσε τρίτη εξαετή θητεία, ενώ ο Κέιν, που εκλέγεται στη Βιρτζίνια, τη δεύτερη.

1:55 Οι πρώτες ενδείξεις από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

1:45 -Μεγάλες ουρές, καταγγελίες για παρεμπόδιση της συμμετοχής των Αφροαμερικών στην Τζόρτζια

Η πολιτεία Τζόρτζια, στις νότιες ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο της κάλυψης των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης — για όλους τους λάθος λόγους: τα προβλήματα στα αυτόματα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι ψηφοφόροι, οι μεγάλες ουρές, αλλά και οι ανησυχίες των Δημοκρατικών ότι οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να αποτρέψουν τη συμμετοχή των Αφροαμερικανών έδωσαν τον τόνο την Τρίτη, ημέρα που διεξήχθησαν οι ενδιάμεσες εκλογές.

Η έλλειψη λειτουργικών μηχανημάτων σε πολλές Κομητείες ανάγκασε τους ψηφοφόρους να σχηματίσουν μεγάλες ουρές.

Η αναμέτρηση για την ανάδειξη του κυβερνήτη είναι ιδιαίτερα σκληρή ανάμεσα στον Μπράιαν Κεμπ, τον οποίο υποστήριξε προσωπικά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και τη Στέισι Έιμπραμς, μια Δημοκρατική πολιτική στο πλαίσιο της εκστρατείας της οποίας έκαναν εμφανίσεις ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Όπρα Γουίνφρι, η διάσημη δισεκατομμυριούχος αφροαμερικανή τηλεπαρουσιάστρια.

Η Έιμπραμς ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη μαύρη που θα εκλεγεί στο αξίωμα, σε μια Πολιτεία του πολύ συντηρητικού «βαθέος νότου».

Ο Κεμπ είναι υπουργός Εσωτερικών στην Τζόρτζια, κάτι που σημαίνει ότι είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις εκλογές. Οι αντίπαλοί του και οι επικριτές του κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων. Ο Κεμπ κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να εμποδίσει την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεκάδων χιλιάδων μαύρων. Η αστυνομία στην Πολιτεία εξάλλου καταγγέλθηκε ότι παρενόχλησε ακτιβιστές που προσπαθούσαν να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν.

Η ιστορία του λεγόμενου βαθέος νόμου, όπου οι διαβόητοι νόμοι του Τζιμ Κρόου επί σχεδόν εκατό χρόνια μετά το τέλος της δουλείας περιθωριοποιούσαν την κοινότητα των Αφροαμερικανών, ρίχνουν βαριά σκιά στα πάντα, κάτι από το οποίο δεν εξαιρούνται οι εκλογές.

Στο μεταξύ στη Βόρεια Ντακότα, οι ιθαγενείς επίσης αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες να ψηφίσουν. Οι υποστηρικτές προειδοποιούσαν εδώ και μήνες εναντίον των αλλαγών που προωθήθηκαν στον εκλογικό νόμο και προβλέπουν ότι ο ψηφοφόρος πρέπει να δηλώνει τη διεύθυνσή του για να αποκτά το δικαίωμα της συμμετοχής, αλλά οι περισσότεροι ιθαγενείς που ζουν σε καταυλισμούς χρησιμοποιούν ταχυδρομικές θυρίδες.

Η Δημοκρατική Χάιντι Χάιτκαμπ, που δίνει σκληρή μάχη στη Βόρεια Ντακότα —προπύργιο των Ρεπουμπλικανών — απολαύει γενικά ευρεία υποστήριξη στις τάξεις των τοπικών φυλών. Εάν οι ιθαγενείς εμποδιστούν να ψηφίσουν, οι πιθανότητες της να παραμείνει στη Γερουσία θα μειωθούν ακόμη περισσότερο από το ήδη πολύ χαμηλό 25% που της έδιναν αναλυτές.

1:35 -Εκλεισαν οι πρώτες κάλπες

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/346470-Endiameses-Ekloges-EPA-Oi-Repoymplikanoi-diateroyn-ton-elegcho-tes-Geroysias ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...