«Εξαφανίζεται» ο Τιτανικός – Τα βακτήρια «τρώνε» το διασημότερο ναυάγιο της ιστορίας

«Εξαφανίζεται» ο Τιτανικός – Τα βακτήρια «τρώνε» το διασημότερο ναυάγιο της ιστορίας

Με αφανισμό απειλείται το διασημότερο ναυάγιο της ανθρώπινης ιστορίας. Και δεν είναι άλλο από αυτό του Τιτανικού.

Ο λόγος είναι τα εκατομμύρια βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στο κουφάρι του πλοίου και τον «κατατρώνε» μέρα με την ημέρα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία ερευνητική ομάδα που ασχολείται με την μελέτη της κατάστασης του σκάφους, που παραμένει στον βυθό του Ατλαντικού σε βάθος 3.784 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ομάδα της περιβαλλοντικής μικροβιολόγου Λόρι Τζόνστον διεξήγαγε πολυετείς έρευνες με την βοήθεια της τεχνολογίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή το πλοίο έχει περισσότερη ζωή από όση είχε κατά το παρθενικό και τελευταίο ταξίδι του, καθώς εκατομμύρια βακτήρια και μικροοργανισμοί έχουν κάνει «σπίτι» τους, τον υγρό τάφο περίπου 1.500 επιβατών, που πνίγηκαν ή πέθαναν από τα παγωμένα νερά τη νύχτα της 15ης Απριλίου 1912.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 28 είδη κατοικούν στο κουφάρι του πλοίου (καβούρια, γαρίδες, ανεμώνες), όμως το βακτήριο Halomonas titanicae, ή «αλομονάδα του Τιτανικού» είναι αυτό που εμποδίζει την απαραίτητη οξείδωση του μεταλλικού σκελετού, αυξάνοντας την σκουριά κι οδηγώντας σταδιακά στην απώλεια του υλικού του σκάφους.

Οι επιστήμονες θεωρούν, μάλιστα, ότι σε περίπου 20-50 χρόνια από σήμερα, τα βακτήρια δεν θα έχουν αφήσει το παραμικρό ίχνος του Τιτανικού στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, καθώς ο ρυθμός με τον οποίο καταστρέφουν το πλοίο είναι αρκετά γρήγορος, φθάνοντας περίπου τα 180 κιλά την ημέρα.

Πλέον, η ομάδα της Τζόνστον με την αρωγή της εταιρείας OpenGate αποφάσισε τη διενέργεια ερευνητικών αποστολών στο ναυάγιο, με σκοπό την ψηφιακή και τρισδιάστατη απεικόνιση του σκάφους ώστε να «διατηρηθεί η μνήμη τόσων ανθρώπων», ενώ στις αποστολές αυτές θα δίνεται η δυνατότητα κατάδυσης ιδιωτών στο σημείο του ναυαγίου, με το εισιτήριο να αγγίζει δυσθεώρητα ύψη και την τιμή του να φτάνει στα 105.000 δολάρια.

Οι παραπάνω «εκδρομές» θα έχουν διάρκεια 11 ημερών, ενώ η υπεύθυνη της Open Gate σημείωσε πως «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι ιδιαίτερες συνθήκες της κατάδυσης κι η επιλογή των επισκεπτών θα γίνει μετά την ξεχωριστή αξιολόγηση του καθένα ξεχωριστά».

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/343957-Exaphanizetai-o-Titanikos-Ta-bakteria-trone-to-diasemotero-nayagio-tes-istorias ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...