Εορτασμός 185ης επετείου ηρωικής εξόδου Μεσολογγίου

Με μεγάλη λαμπρότητα και απίστευτη συμμετοχή οι Αιτωλοακαρνάνες της Πάτρας, τίμησαν τους αθάνατους νεκρούς της Εξόδου της φρουράς της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, με πρωϊνό και απογευματινό πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις έγιναν με την συνδρομή της Περιφέρεις Δυτ Ελλάδος και του Δήμου Πάτρας. Χορηγός όπως κάθε χρόνο το Γραφείο Τελετών Δημ. Τσανταρλιώτη.

ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Το πρωί τελέστηκε στον  Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπάυσεως των ψυχών των ηρωϊκών προγόνων μας, που έπεσαν υπέρ Πατρίδος πριν 186 χρόνια κατά την ηρωϊκή Εξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου. Ταυτόχρονα τελέστηκε επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπάυσεως της ψυχής του αειμνήστου μεγάλου ευεργέτη των Πατρών μακαριστού Αιτωλοακαρνάνα, αρχιμανδρίτη & θεολόγου π. Αθανασίου Λυμπεροπούλου, ιδρυτού του ιδρύματος ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ και του παραρτήματος ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ Πάτρας. Η φιλόλογος κυρία Αναστασία Σταματέλου Γώγου εκφώνησε μεστό επετειακό λόγο.

Ακολούθησε λιτάνευση της ιερής δαφνοστεφανωμένης εικόνας, μέσω της οδού Μαιζώνος και έως το ηρώον της Πλατείας Ολγας.  Η πομπή ήταν ασυνήθιστα μεγάλη με συμμετοχή της Μπαντίνας του Δήμου, τμήμα παραδοσιακό Καρυάτιδων νεανίδων κρατώντας βωμούς που έκαιγαν λιβανωτά και φορώντας στο κεφάλι στεφάνι  ελιάς, το παραδοσιακό ένστολο άγημα των Αιτ/νων με τις σημαίες και το λάβαρο, το παραδοσιακό ένστολο τμήμα του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Μεσσάτιδοας ΦΙΛΕΡΗΣ με τα λάβαρά του, το παραδοσιακό ένστολο τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Νέου Σουλίου Πάτρας με τα σύμβολά του, ένστολο τμήμα Ερυθροσταυριτών & εθελοντών και νήπια ντυμένα παραδοσιακά,

Στο μέσον της πομπής δέσποζε η δαφνοστεφανωμένη Εικόνα της Εξόδου που την κρατούσαν δυο τσολιάδες και ο δίσκος των κολλύβων. Ακολουθούσαν το 5μελές ιερατείο, οι επίσημοι και οι λοιποί παρευρεθέντες.

Ολο το πρωϊ τα ηχητικά του Δήμου, έπαιζαν στην πλατεία Ολγας, επετειακά αθάνατα Μεσολογγίτικα τραγούδια. 

Στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ολγας, εψάλη  επιμνημόσυνη δέηση και έγιναν κατάθέσεις στεφάνων δόξης από Στρατιωτικές, Πολιτικές Αρχές και φορείς της Πόλης μας. Κατέθεσαν στεφάνι δόξας, οι παρακάτω:

  1. Εκ μέρους της Δημοσίας Τάξεως των Σωμάτων Ασφαλείας  ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Αιτωλοακαρνάνας την καταγωγή ταξίαρχος κ. ΣΙΑΜΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ.
  2. Εκ μέρους του Στρατού Ξηράς ο Υποδιοικητής ΚΕΤΧ μέλος του Συλλόγου Αιτ/νων  Συνταγματάρχης Τεχνικού κ. Αθανάσιος Λύτρας.
  3. Εκ μέρους της Ελληνικής Αεροπορίας ο Αντισμήναρχος εν αποστρατεία & συνεργάτης του Συλλόγου μας κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.
  4. Εκ μέρους 5ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ο πλοίαρχος κ. Χαράλαμπος Μουζάκης.
  5. Από τον Δήμο  Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Παναγιώτης Νούλας.
  6. Από τον Δήμο  Πατρέων  o  Αντιδήμαρχος & Αναπληρωτής Δημάρχου κ. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΥΛΗΣ
  7. Από τον Δήμο  Πατρέων  και την μείζονα δημοτική αντιπολίτευση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Τζανάκος.
  8. Από τον ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, την κοινότητα Δενδροχωρίου, ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ και μέλος των  Αιτ/νων  κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΩΤΑΣ
  9. Από τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ, η πρόεδρος.  του Περιφ. Τμήματος Ε.Ε.Σ. Πάτρας κα Μόνικα Σολωμού.
  10.  Από την 5μελή  ομογενειακή μας οργάνωση ΑΧΕΠΑ  παράρτημα Αθηνών, ο Γραμματέας  της,  πανεπιστημιακός  καθηγητής κ Κων/νος Κοζυράκης.
  11. Από την Ενωση ΚΥΠΡΙΩΝ Ν. Αχαϊας ο Γεν Γραμματέας και μέλος του Συλλόγου Αιτ/νων  από μητέρα Αιτωλοακαρνάνα  κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  ΠΟΛΥΒΙΟΥ.
  12. Από την Ανατολική Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Πάτρας η πρόεδρος και μέλος του Συλλόγου Αιτ/νων  κα ΚΑΝΕΛΛΑ ΣΟΛΩΜΟΥ.
  13.  Από τον Σύλλογο των εν Πάτραις Κρητών «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ο πρόεδρος κ. Στέλιος  Τσιμπλοστεφανάκης
  14. Από τον Συνδέσμο Ναυπακτίων της Πάτρας Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ο πρόεδρος κ. Ηλίας Δεημητρόπουλος
  15. Από τον Σύλλογο των εν Πάτραις ΔΩΡΙΕΩΝ το μέλος του Δ.Σ. κα  ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ.
  16. Από τον Σύλλογο των εν Πάτραις ΦΘΙΩ
    ΤΩΝ
    ΑΧΑΪΑΣ Ο πρόεδρος κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ
  17. Από τον Σύλλογο  διδασκάλων Πάτρας ο δάσκαλος κ. Ηλίας Γκοτσόπουλος
  18. Από τον αδερφοποιημένο με το Σύλλογο Αιτ/νων ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΜΑΚΙΑΣ  Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ, η πρόεδρος κα ΚΩΝ/ΝΑ ΤΡΙΤΣΗ
  19. Από τον πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου ο πρόεδρος κ. Κεπενός
  20. Από τον Σύλλογο των εν Πάτραις Αιτ/νων ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ο Α! αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Τομέα Κοινωνικής Αρωγής & Αλληλεγγύης του Συλλόγου μας  π. ΑΠΟΣΤ.  ΖΑΦΕΙΡΗΣ.

Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού μας Υμνου.

Ολη την εκδήλωση κάλυψε σε ζωντανή μετάδοση, τηλεοπτικά ο Σταθμός της εκκλησίας ΛΥΧΝΟΣ.

Το μεσημέρι ο Σύλλογος Αιτ/νων της Πάτρας δεξιώθηκε την αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ παράρτημα Αθηνών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Το απογευματινό πρόγραμμα έγινε στον αίθριο χώρο του Εσπέρου. Αρχισε με εμπνευσμένη ομιλία από τον Διδάκτορα Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & καθηγητή  ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ  ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ & ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ, DR. ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΚΟ με θέμα:

“Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ: ένας ανιδιοτελής Φιλέλληνας στην Επανάσταση του 1821.”

Ακολούθησε το ΠΡΩΤΟ  ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΧΑΙΩΝ & ΑΧΑΙΟΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ,

Χόρεψαν ο Λαογραφικός Χορευτικός Ομιλος Πάτρας [ΛΑ.ΧΟ.ΠΑ] 20λεπτο παραδοσιακό πρόγραμμα με τραγούδια και σκοπούς της ακριτικής Θράκης, ο  Λαογραφικός Χορευτικός Ομιλος  Μεσσάτιδας «ΦΙΛΕΡΗΣ»  σκοπούς και τραγούδια της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Αιτ/νων Πάτρας ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ με σκοπούς της Ρούμελης. Στο τέλος χόρεψαν και οι καλεσμένοι με πρωτοχορευτή τον πρόεδρο των Αιτ/νων κ. Γιάννη Πορφύρη. Πριν και στο τέλος της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αιτ/νων π. Απόστολος Ζαφείρης με την στεντόρεια φωνή του και με μάτια βουρκωμένα  από συγκίνηση διάβασε ποιήματα του Βαλαωρίτη, «Μέριασε βράχε να διαβώ…» και «Ωδή στον Εθνάρχη Γρηγόριο τον Ε!».

                                                                       ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                                     ΓΙΑΝΝΗΣ  ΠΟΡΦΥΡΗΣ     



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...