Επόμενος στόχος Βρυξελλών – Δύσης η Λευκορωσία

Επόμενος στόχος Βρυξελλών – Δύσης η Λευκορωσία

Οι Βρυξέλλες (Βερολίνο) και κατά συνέπεια τα δυτικά θεσμικά κέντρα, δεν έχουν κρύψει την βούλησή τους να επεκτείνουν προς ανατολάς τη ζώνη επιρροής των. Και ανατολικά, μετά την Ουκρανία, υπάρχει μόνον η Λευκορωσία, ως μεγάλο μέγεθος που έχει μείζον ενδιαφέρον για τον γαλλογερμανικό άξονα και την αγορά της Δύσης. Ο πόθος των δυτικών να εντάξουν το Μινσκ υπό την επιρροή τους είναι διακαής. Δεν δίστασαν να προκαλέσουν και ένα ανάλογο της Ουκρανίας «Μεϊντάν» δηλαδή μια «πορτοκαλί επανάσταση», όπως αναφέρεται συνήθως, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας! Δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η πρώτη απόπειρα έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα αλλά στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία.

Η τελευταία πραγματοποιήθηκε το 2011. Όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, διότι δεν βρήκαν, αφενός ανταπόκριση μεταξύ των πολιτών και αφετέρου τις διέλυσαν εν τη γενέσει τους οι ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία του Μινσκ. Και όμως τα δυτικά κέντρα δεν πτοήθηκαν αλλά επέλεξαν άλλες μεθόδους. Προσπάθησαν να διεισδύσουν και να επηρεάσουν μέσω της τεχνολογίας τη νεολαία. Όμως και εκεί συνάντησαν σοβαρά εμπόδια, καθώς η τεχνολογία δεν είναι άγνωστη στη χώρα.

Το ίδιο είχαν πράξει στην Ουκρανία, στην αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψουν τον Λεονίντ Κούτσμα.

Είχαν δημιουργήσει διάφορες εκδόσεις της «ουκρανικής Πράβντα», ιστοσελίδες στο διαδίκτυο όπου έβλεπε κανείς έντονα τις φιλοδυτικές θέσεις, ενώ πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εκλογές. Εις μάτην όμως. Η βούληση της Δύσης να αποσπάσει την Λευκορωσία από τη Ρωσία όπως και τις άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, δεν είναι απλώς μια περιστασιακή θέση και πρακτική ένεκα κάποιου μικροσυμφέροντος. Αποτελεί κεντρικό ζήτημα, σταθερή στρατηγική θέση που έχει γίνει γνωστή στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Βασικός στόχος αυτής της στρατηγικής, είναι η ανάπτυξη ισχυρών δεσμών της ΕΕ με τις έξι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία) και με τελικό στόχο την ένταξή τους στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό χρηματοδοτούνται προγράμματα «επιμόρφωσης» αλλά και ευρωπαϊκών σπουδών, όπου μπορούν ελεύθερα να εισαχθούν φοιτητές των εν λόγω χωρών.

Για παράδειγμα στο Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, έχει ιδρυθεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών σπουδών, το οποίο προβάλλεται έντονα στο Μινσκ μέσω οργανώσεων, ΜΜΕ κλπ. Στην Πολωνία, όπου υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών από τη Λευκορωσία, η πολωνική δορυφορική τηλεόραση Belsat» εκπέμπει προγράμματα στη γλώσσα της Λευκορωσίας, όπου προπαγανδίζονται έντονα οι δυτικές θέσεις. Όλα αυτά γίνονται προφανώς βάση σχεδιασμού. Ωστόσο, αυτά δεν αρκούν και ήρθε η στιγμή να αναλάβουν σοβαρή άμεση δράση σε οικονομικό επίπεδο οι Βρυξέλλες.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε στους όρους της συνεργασίας με το Μινσκ. Σύμφωνα με το γραφείο της ΕΕ της Λευκορωσίας, η ΕΕ είναι έτοιμη να συνάψει σχέσεις με τη Λευκορωσία, αλλά όπως είπε, αναμένει από τις αρχές της χώρας να προχωρήσει με σταθερά βήματα «στη βελτίωση της κατάστασης» αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πρόθεση και το άλλοθι της Δύσης για να κάνει την «εισβολή» της. Όμως, συναντούν άρνηση από το Μινσκ, το οποίο διαμηνύει ότι είναι έτοιμο για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν σχεδιάζει να συνάψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Επίσης, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να συνάψει δεσμούς με την ΕΕ εις βάρος ή κατά της Ρωσίας! Η Μόσχα από την πλευρά της, κρατάει στάση ουδέτερη απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ Μινσκ και Βρυξελλών. Ο δε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει δηλώσει με το χαρακτηριστικό του ύφος ότι «η Μόσχα δεν είναι αλλεργική ούτε ζηλιάρα στην προσέγγιση Λευκορωσίας και ΕΕ».

Όμως οι Βρυξέλλες δεν σταμάτησαν εδώ. Παίζουν το τελευταίο χαρτί. Έκαναν επενδυτική πρόταση αρκετών εκατομμυρίων στην Λευκορωσία. Το αντικείμενο; Η «ανάπτυξη της δημοκρατίας» στη Λευκορωσία! Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την «προώθηση της κοινωνίας των πολιτών», την ενίσχυση της «διαφάνειας» της δημόσιας διοίκησης, την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική ζωή, την εφαρμογή των «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει «τη στήριξη των δημοκρατικών δυνάμεων» στη χώρα. Και το παιχνίδι ξαναρχίζει…

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/353506-Epomenos-stochos-Bryxellon-Dyses-e-Leykorosia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...