Ερώτηση Σοφίας Γιαννακά με θέμα τα έργα του νομού Αιτωλοακαρνανίας που θα ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α.

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας , κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,  σχετικά με τα έργα που θα ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α. και αφορούν την Αιτωλοακαρνανία.

Στην ερώτησή της η Βουλευτής αναφέρει ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της χώρας με έκταση περίπου 5.461 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Με πληθυσμό περίπου 225.000 κατοίκους συγκεντρώνει ποσοστό 2,2% του πληθυσμού της χώρας και παράγει ποσοστό 1,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η κύρια  πλουτοπαραγωγική πηγή του νομού είναι η αγροτική-κτηνοτροφική οικονομία, όπως επίσης οι ιχθυοκαλλιέργιες και οι αλυκές. Παράλληλα η Αιτ/νια παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών, έχοντας αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία.

Από γεωμορφολογικής άποψης ο Νομός παρουσιάζει ένα συνδυασμό διαφόρων φυσικών μορφωμάτων. Το ορεινό στοιχείο είναι εκείνο που κυριαρχεί στο νομό, παρουσιάζοντας παράλληλα όμως και ένα μεγάλο αριθμό από λίμνες, λιμνοθάλασσες ,ποτάμια και διάφορες πεδινές περιοχές. Γεωγραφικά η Αιτ/νια αποτελείται από  5 μεγάλες  πόλεις , 8 κωμοπόλεις και περίπου 250 κοινότητες. Χαρακτηρίζεται όχι μόνο από ορεινούς οικισμούς αλλά και από παραθαλάσσιες περιοχές.

Κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη  την ποικιλία των φυσικών χαρακτηριστικών, την έκταση του νομού καθώς επίσης και τον μεγάλο αριθμό των διαφορετικών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Αιτ/νια έχει μια αυξημένη ανάγκη από διάφορα έργα στην ευρύτερη περιφέρεια τα οποία θα βοηθούν στην εκμετάλλευση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και θα αυξάνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Συμπερασματικά, για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Αιτ/νιας σε τομείς όπως οι κοινωνικές υποδομές, η υγεία, ο πολιτισμός, εύλογο είναι πολλά από τα έργα που θα πρέπει να εκπονηθούν να ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α.

Κλείνοντας η βουλευτής ερωτά τον υπουργό ποια έργα που αφορούν τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας προτίθεται το Υπουργείο να τα εντάξει στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

 

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ

210-3709201-3



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...