«Εσείς τι κάνατε κ. Μπούγα;»- Ο καθένας να κριθεί από τις πράξεις κι όχι από τα λόγια του

Η αγώνας για τη διεκδίκηση των αντισταθμιστικών, που κατά κύριο λόγο δίνει ο δήμος Δωρίδος, έμελλε να αναζωπυρώσει παλιές «αγάπες», όπως για παράδειγμα αυτή του πρώην βουλευτή του νομού Φωκίδας Ιωάννης Μπούγα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάθεση της τροπολογίας από την πλευρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την αντίδραση του πρώην βουλευτή, ο οποίος τους άσκησε δριμεία κριτική, όπως το ίδιο έκανε και στο δήμο Δωρίδος για το χειρισμό του θέματος. Τελευταίο επεισόδιο ήταν αυτό της δήλωσης του βουλευτή Δ. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος ζητά από τον κ. Μπούγα να κάνει την αυτοκριτική του, αλλά και να αναφέρει τι έκανε ο ίδιος όταν ήταν στη βουλή για το θέμα των αντισταθμιστικών.

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και αφορά φυσικά όλο το νομό Φωκίδας. Αφορά το σύνολο του πολιτικού του προσωπικού, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αφορά επίσης όλους εκείνους που διετέλεσαν σε θέσεις ευθύνης, εκείνους που τώρα διατελούν, αλλά και εκείνους που θέλουν να αναλάβουν ρόλο στο μέλλον. Ο καθένας είναι η ώρα να μετρήσει το «ύψος» του όχι σε επίπεδο λόγων, αλλά σε επίπεδο έργων.

Αφορμή όλων όσων ακολούθησαν στάθηκε ο σχολιασμός του κ. Μπουγα για τους χειρισμούς του δήμου Δωρίδος, αλλά και τα όσα είπε για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κατέθεσαν την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά. Ο πρώην υπουργός είπε μεταξύ άλλων πως ο δήμος, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπονομεύει το θέμα με τους χειρισμούς του, κάνοντας στην ουσία λόγο για αδυναμία σοβαρής και αποτελεσματικής διαχείρισης της υπόθεσης. Εστιάζοντας ακόμα στο τεχνικό κομμάτι της, και την αναφορά της τροπολογίας, υποστήριξε πως δεδομένων των συνθηκών η Βουλή δεν μπορεί να επιβάλλει στην ΕΥΔΑΠ την καταβολή οποιουδήποτε ποσού υπέρ τρίτων, ούτε βέβαια μπορεί να επιβάλλει «τίμημα» όπως αστόχως αναφέρεται στην τροπολογία, υπέρ των δήμων στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται οι ταμιευτήρες. Επίσης ο κ. Μπούγας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η τροπολογία ήταν καταδικασμένη εν τη γενέσει της, μιας και εάν είχε τύχη θα την είχε καταθέσει ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού. Τέλος στρέφοντας τα βέλη του προς τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που την κατέθεσαν τους κατηγόρησε για το ότι δεν παρέστησαν καν να την υποστηρίξουν.

Πυρά ΠΑΣΟΚ Φωκίδας κατά του πρώην βουλευτή
Πρώτη το γάντι σήκωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει:
» Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Δημοκρατική Συμπαράταξη με συνέπεια και υπευθυνότητα υλοποίησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα του Δήμου Δωρίδος και ανέλαβε σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξή του αιτήματος καταβολής αντισταθμιστικών προς άρση των επιπτώσεων από την δημιουργία της λίμνης Μόρνου.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η μόνη πολιτική δύναμη που σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς επεξεργάστηκε και κατέθεσε εγγράφως και στην αρμόδια επιτροπή και στην ολομέλεια της Βουλής, τεκμηριωμένη τροπολογία για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των αντισταθμιστικών για τον Μόρνο και τον Εύηνο.
Η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίχθηκε στη διατύπωση του άρθρου 66, του σχεδίου νόμου που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Εσωτερικών επί Παναγιώτη Κουρουμπλή, για να μην έχουν κανένα λόγο απόρριψης, τόσο ο Βουλευτής Φωκίδας, όσο και οι λοιποί Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Η Νέα Δημοκρατία δεν τοποθετήθηκε επί της τροπολογίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ούτε κατέθεσε δική της, όπως θα μπορούσε.
Αλλά ούτε ο Βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστήριξε την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά, καταθέτοντας έστω δική του βουλευτική τροπολογία όπως είχε τη δυνατότητα, αφού με προηγούμενες δηλώσεις του ήταν υπέρμαχος της ρύθμισης Κουρουμπλή. Προτίμησε να μείνει άφωνος μπροστά σε ένα κορυφαίο θέμα του τόπου του, ενώ οι τροπολογίες για διάφορα άλλα θέματα έπεφταν βροχηδόν από την κυβερνητική παράταξη.
Ο κ. Μπούγας στην προσπάθειά του να παίξει και πάλι πολιτικό ρόλο στη Φωκίδα, επέλεξε να αντιπαρατεθεί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφιερώνοντας στις δηλώσεις του ελάχιστες γραμμές για την κυβερνητική ασυνέπεια, καθώς και την αδράνεια του Βουλευτή Φωκίδος.
Με παλαιότερες δημόσιες δηλώσεις είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην καταβολή αντισταθμιστικών στο Δήμο Δωρίδος και τώρα με νεότερες προσπαθεί να απαξιώσει την προσπάθεια του Δήμου Δωρίδος και συνάμα εμφανίζεται ως αυτόκλητος «συνήγορος» της ΕΥΔΑΠ.
Ο κ. Μπούγας ως τ. Βουλευτής και Υφυπουργός προσπαθεί μάταια να υποβαθμίσει την πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διότι όφειλε να γνωρίζει ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτικές τροπολογίες δεν τίθενται σε ψηφοφορία και κατά συνέπεια δεν μπορούν οι καταθέτοντες Βουλευτές να τις υποστηρίξουν, αν δεν γίνουν αποδεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό για συζήτηση.
Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και πρακτικές πολιτικών του παρελθόντος».

Επιμένει ο Μπούγας
Αυτά ανέφερε η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ για να έρθει λίγο αργότερα η απάντηση του πρώην βουλευτή. Αρχικά ο κ. Μπούγας σημείωσε πως η ΝΕ δεν απαντά επί της ουσίας, καθώς δεν εξηγεί για ποιο λόγο οι βουλευτές που πρότειναν την τροπολογία δεν την υποστήριξαν, κάνοντας μάλιστα λόγο για εσκεμμένη παρερμηνεία των δηλώσεών του. Επιχειρώντας να διευκρινίσει τις θέσεις του για το θέμα σημειώνει μεταξύ άλλων πως:
– Ανέκαθεν υποστήριζε την υποχρέωση της Πολιτείας και της ΕΥΔΑΠ να διαθέτουν πόρους και μέσα για την παροχή αντισταθμιστικών, κάτι μάλιστα που ο ίδιος έχει σημειώσει σε ομιλίες του από το 2004.
– Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που είχε ανοίξει με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για το θέμα (πχ άρθρο 66 Κουρουμπλή), ο ίδιος τόνιζε πως πρόκειται για παραπλάνηση του κόσμου, κάτι άλλωστε που το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
– Πέραν της κυβερνητικής ανυπαρξίας βούλησης υπάρχει και το νομικός καθεστώς που συνιστά το αίτημα τούτη τη στιγμή ως ατελέσφορο, καθώς η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί ούτε με νόμο ν΄ αναλάβει υποχρεώσεις έναντι τρίτων όπως αυτές που προέβλεπε η διάταξη.
– Ευθύνες φέρει και ο βουλευτής Φωκίδας ο οποίος λίγους μήνες πριν διακήρυττε ότι είναι δεδομένα τα αντισταθμιστικά, ενώ την κρίσιμη ώρα παρέμεινε άπραγος.
– Οι βουλευτές που δέχθηκαν να υπογράψουν και να καταθέσουν την τροπολογία, είχαν ηθική υποχρέωση να την υποστηρίξουν. Σημειώνει μάλιστα πως ο Κανονισμός της βουλής επιτρέπει, κυρίως όμως στοιχειώδες κοινοβουλευτικό καθήκον επιτάσσει, οι βουλευτές που καταθέτουν τροπολογίες να λαμβάνουν το λόγο επί των άρθρων του συζητούμενου νομοσχεδίου για να τις αναπτύξουν- υποστηρίξουν ζητώντας από τον Υπουργό να τις αποδεχθεί. Το ότι δεν το έκαναν κατά τον κ. Μπούγα καταδεικνύει την απαξίωση και τον ευτελισμό του ζητήματος και υποδηλώνει ότι πρόθεσή τους ήταν όχι η κοινοβουλευτική έστω ανάδειξη του θέματος, αλλά η επικοινωνιακή διαχείρισή του σε τοπικό επίπεδο και η παροχή πολιτικής συνδρομής στα στελέχη, που εγχείρισαν την τροπολογία.
– Θα διατυπώνει με ευπρέπεια και ευθύτητα δημόσια την άποψή του, οποτεδήποτε κρίνει χρήσιμο για τον τόπο, κόντρα σε παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορές που εμφανίστηκαν με αφορμή το θέμα.
– Τέλος και σ΄ ότι αφορά τον ισχυρισμό ότι εμφανίζεται σαν αυτόκλητος «συνήγορος» της ΕΥΔΑΠ, υπενθυμίζει ότι ο ενδεδειγμένος χρόνος και το πλέον κατάλληλο νομοθέτημα για να δοθεί συμφέρουσα για το λαό της Φωκίδας λύση στο πρόβλημα, ήταν η ψήφιση του νόμου που κύρωσε τη Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ, τότε που στην Κυβέρνηση ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η απάντηση του Δ. Κωνσταντόπουλου: «Εσείς τι κάνατε κ. Μπούγα;»
Τα παραπάνω δεν άφησε αναπάντητα ο βουλευτής Αιτ/νίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος περνώντας στην επίθεση ζητά από τον κ. Μπούγα να κάνει την αυτοκριτική του για το θέμα των αντισταθμιστικών, ζητώντας του μάλιστα να απαντήσει και στο τι έκανε ο ίδιος ως υφυπουργός. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κωνσταντόπουλου:
«Το θέμα των αντισταθμιστικών οφελών των ποταμών Μόρνου και Ευήνου αποτελεί πάγιο αίτημα εδώ και δεκαετίες των τοπικών κοινωνιών Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου προς την Πολιτεία. Τα αντισταθμιστικά οφέλη πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες στερήθηκαν και στερούνται στο σύνολό τους τα οφέλη των δύο ποταμών Μόρνου και Ευήνου. Προσωπικά ως Βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας, ως όφειλα και οφείλω προσπαθώ να αναδειχθεί το θέμα και να δοθεί λύση στο χρόνιο αίτημα.
Σε συνεργασία εδώ και ένα χρόνο με τις δημοτικές αρχές Ναυπακτίας και Δωρίδας, το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας-Δωρίδας, την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας και τους τοπικούς φορείς, μετά από ψηφίσματά τους, κατέθεσα ερωτήσεις στη Βουλή και ζήτησα την άμεση απόδοση των αντισταθμιστικών οφελών από τη χρησιμοποίηση των υδάτων του Μόρνου και του Ευήνου στις τοπικές κοινωνίες.
Όσον αφορά την τροπολογία που καταθέσαμε για το ζήτημα αυτό, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό, θα επανέλθει με πρωτοβουλία εμού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή και θα απαιτηθεί να πάρει θέση η κυβέρνηση.
Ας κάνει την αυτοκριτική του ο κ Μπούγας και να επανέλθει. Να μας απαντήσει ωστόσο σε ποιες ενέργειες προέβη ο ίδιος ως όφειλε ως Υφυπουργός Ανάπτυξης καθ’ ύλην αρμόδιος για τους τομείς Ενέργειας και Βιομηχανίας και Βουλευτής Φωκίδας, για να αποδοθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη στη Δωρίδα και τη Ναυπακτία».

Ώρα να μετρηθούν
Στη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και καιρό για το θέμα, δεν είναι λίγα τα «πυροτεχνήματα» που έπεσαν. Άλλα μας θάμπωσαν τα μάτια, θέλοντας να μας εντυπωσιάσουν, άλλα μας έστρεψαν το βλέμμα από κάτι άλλο, άλλα μας έκαναν να χάσουμε έστω και λίγο το «φως» μας. Κάθε λάμψη, ως γνωστόν, συνοδεύεται από σκοτάδι, και κάποιοι το γνωρίζουν καλά. Το θέμα των αντισταθμιστικών είναι από τα πλέον σημαντικά που αφορούν όχι μόνο τη Δωρίδα, που σέρνει το άρμα αυτή τη περίοδο, αλλά ολόκληρη τη Φωκίδα. Έχει παρελθόν, και μακρινό, έχει παρόν, κι αυτό δεν είναι αμελητέο, θα πρέπει όμως να έχει και μέλλον.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το πολιτικό προσωπικό του νομού να αποκτήσει ενεργό ρόλο. Ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Θα πρέπει όλοι όμως να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να πάρουν θέση απέναντι στα γεγονότα, να πουν αλήθειες στον κόσμο. Και φυσικά το πολιτικό προσωπικό του νομού, χθεσινό, και σημερινό, θα πρέπει να σταθεί και μπροστά στον καθρέφτη του, κάνοντας την αυτοκριτική του. Όσο σκληρό κι αν είναι αυτό, όσο κι αν δε συνηθίζεται δυστυχώς. Τί έκαναν όλοι αυτοί που διετέλεσαν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Φωκίδας τόσα χρόνια; Τι κάνουν όσοι διατελούν σήμερα; Και προσοχή, όχι τι είπαν, αλλά τι έκαναν; Γιατί από λόγια χόρτασε ο κόσμος. Στο κάδρο φυσικά θα πρέπει να μπουν και όσοι σπρώχνονται για να πάρουν σειρά, και είναι αρκετοί. Χωρίς το ίδιο μερίδιο βάρους στην πλάτη τους, προφανώς, αλλά κι αυτοί θα πρέπει να μας πουν ποια είναι η άποψή τους για το θέμα, όχι στο επίπεδο του εάν είναι δίκαιο ή όχι το αίτημα των αντισταθμιστικών, αλλά του πως λύνεται. Κι όταν το κάνουν, να μας πουν στη συνέχεια και τι έχουν ήδη κάνει ή σκοπεύουν να κάνουν σε πρακτικό επίπεδο για το θέμα.
Ήρθε η ώρα όλοι να μετρηθούν, και να δούμε τελικά εάν το «ύψος» τους είναι αυτό που νομίζουν, ή κάποιο άλλο, απλά τους μπερδεύει λίγο το ότι βλέπουν μονίμως τη σκιά τους.

*το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εν Δελφοίς» την Παρασκευή 4 Αυγούστου



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...