ΕΣΕΕ: Πλήγμα για την αγορά η υπερφορολόγηση, όχι οι έλεγχοι

ΕΣΕΕ: Πλήγμα για την αγορά η υπερφορολόγηση, όχι οι έλεγχοι

Το 96,7% των παραβάσεων στην αγορά είναι για μη έκδοση απόδειξης

Στο 12% η παραβατικότητα το 2016 – Τι έδειξαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Στις 5.215 ευρώ η μέση ετήσια φοροδιαφυγή για το λιανικό εμπόριο!

Σοβαρό πλήγμα για την αγορά η υπερφορολόγηση και η βαριά φορολογική ατζέντα των επιχειρήσεων μέχρι τέλος του έτους, αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.  Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ενημέρωση ελέγχων της ΑΑΔΕ για τη μη έκδοση αποδείξεων επιβεβαιώνει τη θέση μας, ότι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι αυστηροί έλεγχοι αλλά η υπερβολική φορολόγηση».

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), από την ελεγκτική δραστηριότητα των κλιμακίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τη φετινή τουριστική περίοδο (εκτιμήσεις 2017) στη νησιωτική Ελλάδα, προκύπτει μία παραβατικότητα/ανακρίβεια στην έκδοση φορολογικών στοιχείων 45% – 65%.

Επίσης, τα επίσημα ετήσια στοιχεία της ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι το 2016 διενεργήθηκαν συνολικά 74.272 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ., με τις εντοπισθείσες παραβάσεις να ανέρχονται σε 8.843 (παραβατικότητα 11,9%). Τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας εμφανίζονται κατά τους μήνες Αύγουστο έως και Νοέμβριο και κυμαίνονται σε 17% – 21%, συνολικά.

Από το πλήθος των 30.421 παραβάσεων το 96,7% αφορά μη έκδοση/ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων (2016), ενώ η παραβατικότητα στην έκδοση αποδείξεων κυμαίνεται λίγο παραπάνω από το 20% και εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές στους κλάδους εστίασης και τουρισμού.

 Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κορκίδης στη δήλωσή του που δημοσίευσε το ΑΠΕ, η μέση ετήσια φοροδιαφυγή στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου εκτιμήθηκε, βάσει εισοδημάτων στα 5.215 ευρώ. Σε λοιπές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, εστίαση, κατασκευές, μεταφορές, γεωργία, φαρμακεία τα αντίστοιχα μέσα ετήσια ποσά κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, της τάξεως των 7.531 ευρώ έως και 29.343 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, αναφέρει ότι  «με αφορμή τα διάφορα συμβάντα σε ελέγχους στα νησιά, επισημαίνεται ότι η άγρια φορολογία στους ΜμΕ δεν δικαιολογεί καμία άγρια συμπεριφορά στους ελεγκτές του δημοσίου. Με ακραίες συμπεριφορές, δυστυχώς αδικούμε τον εαυτό μας και χάνουμε το δίκιο μας».

Από την πλευρά τους οι έμποροι, «σεβόμαστε ότι οι έλεγχοι είναι υποχρέωση του κράτους, ενώ έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι υπάρχουν υποχρεώσεις, αλλά υπάρχουν και δικαιώματα για ελεγκτές και ελεγχόμενους, που πρέπει να καταγραφούν από την ΑΑΔΕ σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο», προσέθεσε ο ίδιος.

Αν σε ατό συμπεριλάβουμε και ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων δεν διαθέτει λογιστή», τότε όπως επεσήμανε ο κ. Κορκίδης,  «Χωρίς να παρεμβαίνουμε στη διαδικασία και την ορθότητα των ελέγχων, έχουμε κάνει έκκληση να εξαντλείται από τους ελεγκτές κάθε πιθανότητα ανθρώπινου λάθους ή αμέλειας από την πλευρά της επιχείρησης. Άλλωστε οι φόροι έχουν φτάσει σε επίπεδα που εμποδίζουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως παραδέχεται και η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου. Ενώ όμως οι θεσμοί είναι αυστηροί σε τόσα άλλα, “επιτρέπουν” στο οικονομικό επιτελείο να επιλέγει την εύκολη λύση επιβολής όλο και περισσότερων φόρων στον ιδιωτικό τομέα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/294705-ESEE-Plegma-gia-ten-agora-e-yperphorologese-ochi-oi-elegchoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...