Η άγνωστη ιστορία της Ανθής Μπαλτά

Αν ενστερνιστούμε τη ρήση «η επιθυμία δημιουργεί τη δύναμη» τότε θα καταλάβουμε γιατί η Ανθή Μπαλτά έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της εις διπλούν μάλιστα στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, με πιο πρόσφατη το buzzer beater χάρη στο οποίο η ομάδα του Ελληνικού κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό (2014).

Και λέμε «δεύτερη φορά» γιατί αυτό το οποίο πολλοί δε γνωρίζουν, παρά μόνο οι ιδιαίτερα μυημένοι στο μπάσκετ, είναι πως η 29χρονη πλέι-μέικερ του Ολυμπιακού πέτυχε στο παρελθόν το πρώτο τριπλ-νταμπλ Ελληνίδας παίκτριας που έχει καταγραφεί από καταβολής Α1 Γυναικών!

Έχοντας μόλις συμπληρώσει τα 19 της χρόνια (1/10/1987, 1.75μ), η νεαρή άσος του Σπόρτιγκ τότε, προκάλεσε αίσθηση στην αναμέτρηση των «κυανέρυθρων» με την Τρίγλια για την όγδοη αγωνιστική (3/12/2006), καθώς το φύλλο της στατιστικής αποδείχτηκε… συλλεκτικό! Σε 34 λεπτά συμμετοχής, η Ανθή πήρε τον… μπαλτά και πετσόκοψε κάθε αμυντικό σύστημα των αντιπάλων της, αφού πρόλαβε να σημειώσει 15 πόντους, να πάρει 13 ριμπάουντ και να μοιράσει 11 ασίστ, οδηγώντας εκ του ασφαλούς την ομάδα της σε μια άνετη νίκη (96-44)!

Και να σκεφτεί κανείς ότι ασχολήθηκε με το μπάσκετ απλά γιατί σε μικρότερη ηλικία έψαχνε να βρει τρόπους για να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο της! Το πιο ωραίο; Πιτσιρίκα ακόμα, παρακολουθούσε και έπαιζε (!) ποδόσφαιρο στο Περιστέρι απ’ όπου και είναι η καταγωγή της. Σιγά σιγά, όμως, η πορτοκαλί μπάλα κέντρισε το ενδιαφέρον της και εκ του αποτελέσματος η ίδια δικαιώνεται για τις αμέτρητες ώρες που πέρασε μέσα στα γυμναστήρια και το πείσμα που επέδειξε για να διακριθεί.

Η αναγνώριση στο ταλέντο της Ανθής Μπαλτά δεν άργησε, άλλωστε, να έρθει. Έχει χριστεί διεθνής σε όλες τις «μικρές» εθνικές ομάδες, ενώ έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα κορασίδων ΕΣΚΑ (2002, Άμιλλα Περιστερίου) και δύο πανελλήνια πρωταθλήματα νεανίδων με τις Εσπερίδες (2003, 2004).

 

Η φανέλα με το «9»

Όντας ποδοσφαιρόφιλη, η Ανθή επέλεξε να αγωνίζεται με το αγαπημένο της νούμερο «9» όταν γράφτηκε στις ακαδημίες της Άμιλλας Περιστερίου, την ομάδα όπου για πρώτη φορά άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά του μπάσκετ.

Μη νομίζετε, ωστόσο, ότι η επίθεση είναι ο τομέας τον οποίο προτιμά! Κάθε άλλο: «Συνήθως οι αγώνες κερδίζονται από την άμυνα γι’ αυτό και την προτιμώ. Μεγαλύτερη έμφαση δίνω, επίσης, στην οργάνωση και στο να αποφεύγω όσο περισσότερο μπορώ τα λάθη. Αν βέβαια κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού διαπιστώσω ότι βρίσκομαι σε καλή μέρα επιθετικά, τότε εμπιστεύομαι πιο πολύ το χέρι μου!» έχει δηλώσει -προφητικά όπως αποδεικνύεται-, ενώ ως πρότυπα έχει δύο αθλητές-προσωποποίηση της συγκέντρωσης και της ομαδικότητας, τον Θοδωρή Παπαλουκά και τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Από το χώρο του γυναικείου μπάσκετ ξεχωρίζει την Αναστασία Κωστάκη («το ότι έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έπαιξε στο WNBA τα λέει όλα»), θεωρεί όμως πως υπάρχουν και πολλές άλλες αξιόλογες παίκτριες.

Για να καταλάβετε το πείσμα αυτού του κοριτσιού να πετύχει στο χώρο του μπάσκετ, προσέξτε τι έχει δηλώσει αναφορικά με παλαιότερη παρουσία της στο πρωτάθλημα της Α1: «Φέτος μου δίνεται μεγαλύτερος χρόνος συμμετοχής και είναι ευκαιρία από τη στιγμή που παίζω περισσότερο να βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να βελτιωθώ και να φτάσω σε πιο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο».

Στην προσπάθειά της αυτή, η προληπτική Ανθή έχει… «συνεργούς» το λευκό μπλουζάκι που φοράει σε κάθε αγώνα μέσα από τη φανέλα και ένα κομποσχοίνι, οικογενειακό δώρο, το οποίο κουβαλάει πάντα επάνω της.

Όσον αφορά στους στόχους της, η Ανθή Μπαλτά (η οποία σημειωτέον έχει σπουδάσει στη Γυμναστική Ακαδημία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου) τονίζει: «Υγεία να υπάρχει πάνω απ’ όλα (το 2002 είχε υποστεί ρήξη έσω μηνίσκου με αποτέλεσμα να απουσιάσει από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κορασίδων της Τουρκίας) κι όλα τα άλλα με τη σκληρή δουλειά θα έρθουν μόνα τους. Όνειρό μου είναι η συμμετοχή στην Εθνική Γυναικών. Δε θέλω να βάζω μακρυπρόθεσμους στόχους. Πιστεύω πολύ στη δουλειά και στην υπομονή».

Η ίδια, τέλος, θεωρεί ότι το γυναικείο μπάσκετ αξίζει μεγαλύτερης προσοχής: «Δυστυχώς ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται όσο θα θέλαμε. Ίσως φταίει το γεγονός ότι το θέαμα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αυτό τον αντρών, ενώ και η προβολή που έχει είναι σαφώς μικρότερη. Νομίζω ότι και ’μεις που βρισκόμαστε στο παρκέ, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να συμβάλλουν στη μεγαλύτερη προβολή του γυναικείου μπάσκετ. Η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων της Α1 σίγουρα αποτελεί ένα βήμα, ώστε ο κόσμος να εξοικειωθεί με την εικόνα της Ελληνίδας μπασκετμπολίστριας».

cyprusbasket.net



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...