Η έξοδος στις αγορές, είναι κλειδί για το τέλος των μνημονίων, λέει η JP Morgan

Η έξοδος στις αγορές, είναι κλειδί για το τέλος των μνημονίων, λέει η JP Morgan

«Κλειδί» για την απαγκίστρωση της Ελλάδας από τα μνημόνια και τους δανειστές, θεωρεί την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η JP Morgan. Όπως αναφέρει νέο δελτίο της, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας έως το 2020 διαμορφώνονται στα 20 δις ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος αυτών να πέφτει το 2019.

 

Αυτό σημαίνει ότι η  Ελλάδα χρειάζεται περίπου 14 δις  ευρώ το 2019 και 5 δις ευρώ ακόμα το 2020, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.  Για βγει από τα μνημόνια πρέπει να αποδείξει, μέχρι τις 18 Αυγούστου 2018,  ότι έχει απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές και μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες. ΑΝ δεν τα καταφέρει, τότε αναγκαστικά θα στραφεί στους θεσμούς για νέο δάνειο, που σημαίνει και 4ο μνημόνιο.

Η αμερικάνικη τράπεζα, επισημαίνει ότι η επιλογή της κυβέρνησης για μία καθαρή έξοδο, είναι πολύ πιθανό, να οδηγήσει στην απόσυρση του waiver στις αξιολογήσεις της από τους οίκους, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Κύπρου.

Ιδιαίτερη σημασία, έχει και η ολοκλήρωση του μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με τις εξόδους στις αγορές, τις 2-3 που πρέπει να γίνουν μέχρι τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχουν δεσμευθεί.  Από την πλευρά τους  οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας,  θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν υποσχεθεί στο ΔΝΤ κάτι το οποίο θα ανοίξει και την πόρτα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), της ΕΚΤ!

Για να εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα, μετά τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση αναμένεται να κρατήσει τα 1,5 δις ευρώ της νέας έκδοσης που αντλήθηκαν κατά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και να τα προσθέσει στο ταμειακό υπόλοιπο, αυξάνοντας έτσι το σύνολο στα 10,5 δις ευρώ. Ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναγκών του 2019.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/295311-E-exodos-stis-agores-einai-kleidi-gia-to-telos-ton-mnemonion-leei-e-JP-Morgan ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...