Η απόλυτη εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Ρωσία στην πυρηνική ενέργεια

Η απόλυτη εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Ρωσία στην πυρηνική ενέργεια

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο βιομηχανικός τομέας της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ είναι απολύτως υποβαθμισμένος. Και αυτό εξαιτίας και του ρωσικού γίγαντα «Rosatom», που είναι η κορυφαία στον κόσμο εταιρεία με άριστη τεχνογνωσία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και ο οποίος προμηθεύει στις ΗΠΑ ενέργεια. Με δεδομένο όμως το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά την επανεκκίνηση του εν λόγω κλάδου της βιομηχανίας. Έχοντας αυτό το επιχείρημα λοιπόν και με αυξημένη ανησυχία όπως ο ίδιος δήλωσε για φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο γνωστός Μπιλ Γκέιτς, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να προσανατολιστούν στην πυρηνική ενέργεια.

Ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να δεσμευτεί για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, καθώς το θεωρεί ως το καλύτερο εργαλείο κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Η πυρηνική τεχνολογία είναι ιδανική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επειδή είναι η μόνη σημαντική πηγή ενέργειας που είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα και δεν παράγει αέρια του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Γκέιτς σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του. «Προβλήματα σχετικά με τους αντιδραστήρες όπως και οι κίνδυνοι ατυχημάτων, μπορούν να λυθούν εύκολα μέσω της καινοτομίας», συμπλήρωσε ο Γκέιτς. Ο ιδρυτής της «Microsoft» είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ηγηθούν στον τομέα αυτό, χάρη στην πλειάδα «επιστημόνων, επιχειρηματιών και επενδυτικών κεφαλαίων», που διαθέτει η χώρα.

Μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτό στις ΗΠΑ; Η υπόθεση της πυρηνικής ενέργειας ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η Ε.Σ.Σ.Δ. ήταν τότε η πρώτη χώρα από άποψη της τεχνολογίας η οποία για τον εμπλουτισμό ουρανίου χρησιμοποίησε συσκευές φυγοκέντρησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιθέτως, χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο της διάχυσης αερίου, η οποία και ακριβότερη ήταν αλλά και μη αποτελεσματική σε σχέση με τη μέθοδο της φυγοκέντρησης.

Έτσι, οι Αμερικανοί αμέσως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να εξοικονομήσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν, άρχισαν να αγοράζουν από τη Ρωσία εμπλουτισμένο ουράνιο για τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή ήταν 12 φορές πιο φθηνό από ότι το παραγόμενο δικό τους. Γρήγορα όμως τα σοβιετικά αποθέματα μειώθηκαν, αλλά χάρη στη μείωση των πυρηνικών όπλων, οι Σοβιετικοί εξοικονόμησαν περίπου 500 τόνους ουρανίου εμπλουτισμένου σε υψηλή κλίμακα, το οποίο προέκυψε μετά την αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών κεφαλών. Αυτό το ουράνιο προσαρμόστηκε μέσω τεχνολογίας και μετά την υπογραφή σύμβασης Μόσχας – Ουάσιγκτον το 1994 και το Μάιο του 1995 ξεκίνησαν οι παραδόσεις.

Οι τελευταίοι 60 τόνοι ρωσικού στρατιωτικού ουρανίου που έχει μεταποιηθεί σε καύσιμη ύλη πυρηνικής ενέργειας παραδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο του 2013. Ωστόσο, οι δύο πλευρές είχαν ήδη συνάψει μακροχρόνια σύμβαση, με την οποία οι Ρώσοι συνεχίζουν τον εμπλουτισμό ουρανίου στα πυρηνικά εργοστάσια των ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται αμερικανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία φυσικού ουρανίου, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει τις άμεσες εξαγωγές. Βρήκαν όμως τη λύση μέσω «ενός διαδρόμου» που παρακάμπτει τους νόμους. Και αυτό έγινε μέσω του Καναδά.

Η εξαγωγή των πρώτων υλών και του φυσικού ουρανίου από τις ΗΠΑ στον Καναδά επιτρέπεται. Έτσι, η ρωσική εταιρεία «Rosatom» με την ενεργό υποστήριξη της Ουάσινγκτον (!) αγόρασε την καναδική εταιρεία ουρανίου και παράλληλα, πέρασαν στον έλεγχό της πολλά ορυχεία ουρανίου που ήταν ιδιοκτησίας της καναδικής εταιρείας και βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Καζακστάν, τη Νότια Αφρική και την Τανζανία. Αυτό είχε σαν συνέπεια, να αυξηθούν οι παραγγελίες, η Ρωσία να επεκτείνει την επιχειρηματική της δράση, να δημιουργήσει νέες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου και η «Rosatom» να γίνει κορυφαία στον πλανήτη εταιρεία του είδους της.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ μετά από δύο δεκαετίες συνεργασίας με τη Ρωσία, είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα. Η παλαιά τεχνολογία που χρησιμοποιούν αλλά και η απόλυτη εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού ουρανίου, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι μόνον ηγέτιδα δύναμη στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας δεν μπορούν να γίνουν οι ΗΠΑ όπως θέλει ο Μπιλ Γκέιτς. Άλλωστε η αποτυχημένη προσπάθεια της Centrus (πρώην USEC) για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου ΗΠΑ για τον εμπλουτισμό ουρανίου, χρησιμοποιώντας μέθοδο φυγοκέντρησης, αποδεικνύει την πραγματικότητα. Τον Φεβρουάριο του 2016 ανακοινώθηκε επίσημα η διακοπή κάθε εργασίας σε αυτό το έργο.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/352801-E-apolyte-exartese-ton-EPA-apo-te-Rosia-sten-pyrenike-energeia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...