Η γέννηση του ΛΑΟΣ

Η γέννηση του ΛΑΟΣ

Αναφερθήκαμε στο προηγούμενο μας φύλλο, στο ιστορικό της ρήξης της ηγεσίας της ΝΔ, δηλαδή του Κώστα Καραμανλή προσωπικά, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Μια σύγκρουση που, εκ πλαγίου, αποτέλεσε το πρώτο βήμα, την «πράξη γέννησης» του ΛΑΟΣ, που έμελλε, όπως θα δούμε παρακάτω, να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο, στα χρόνια της κρίσης. Η σύγκρουση εκείνη πήρε προσωπικά χαρακτηριστικά και παρ` ολίγο να οδηγήσει σε «στραπατσάρισμα» του ίδιου του προέδρου της ΝΔ, καθώς η πρόθεση του να διαγράψει τον βουλευτή του, από το κόμμα, προσέκρουσε στην πεισματική, όσο και απρόσμενη άρνηση των λεγόμενων «βαρόνων» του κόμματος που εξ οφίτσιο, εκ του Καταστατικού, συγκροτούσαν  το Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος. Μπροστά σ` αυτή την άρνηση και προκειμένου να διαφυλάξει το ηγετικό του κύρος, ο Κώστας Καραμανλής αξιοποίησε τη δυνατότητα που του έδινε ο Κανονισμός της Βουλής, προχωρώντας στη διαγραφή του βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και την αφαίρεση των όποιων κομματικών αξιωμάτων, εξωθώντας τον έτσι σε αποχώρηση από το κόμμα.

Ετσι, ο πανέξυπνος πολιτικός και καναλάρχης, αντιλήφθηκε, με το αδιαμφισβήτητα υψηλό πολιτικό του ένστικτο, πως ο μόνος δρόμος που του απέμενε, για να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι, ήταν εκείνο της αυτοτελούς έκφρασης, δηλαδή μέσω δικού του πολιτικού σχηματισμού. Ετσι προέκυψε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ εφεξής). Πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες και του ίδιου, είναι αλήθεια πως ευνοήθηκε από τη συγκυρία, καθώς η πρώτη εμφάνιση, στις βουλευτικές εκλογές του 2004, δεν αποτελούσε ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια. Όμως, μια ολότελα λανθασμένη, θα λέγαμε αψυχολόγητη, επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ, για την υπερνομαρχία-τότε-Αθήνας και Πειραιά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2005, εκείνη του παλαίμαχου δημοσιογράφου Γιάννη Τζανετάκου, που ήταν μάλλον πιο κοντά στο σκληρό πυρήνα του Σημιτικού εκσυγχρονισμού, που αποδοκιμάστηκε, μάλλον φυσιολογικά, από την εκλογική βάση της κεντροδεξιάς παράταξης, έδωσε την ευκαιρία στον ίδιο τον Γιώργο Καρατζαφέρη να σπεύσει να καλύψει το κενό, ως υποψήφιος υπερνομάρχης, πετυχαίνοντας διψήφιο ποσοστό.

Ηταν το πρώτο βήμα για την επιτυχία των βουλευτικών εκλογών του 2007, όπου ο ΛΑΟΣ εξασφάλισε μια άνετη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Επωφελήθηκε βέβαια, με δεδομένο το μονοσήμαντο πεδίο αναφοράς του, από τη φθορά της ΝΔ, που δεν απέτρεψε μεν την επανεκλογή της, αλλά με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που αποδείχθηκε κρίσιμη για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Σε αυτό, πάντως, το ιδιότυπο μπρα ντε φερ, εντός της «δεξιάς πολυκατοικίας», η ηγεσία της ΝΔ, αξιοποίησε από την πλευρά της, τη συγκυρία, προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία της στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και την αντίστοιχη στρατηγική της. Ηταν τότε που ακούστηκε, από τον καινούργιο εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Θόδωρο Ρουσόπουλο, η αποστροφή και απόλυτος διαχωρισμός του κόμματος, από ακραίες εκφράσεις και σχήματα. Θέση που κωδικοποίησε ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής όταν, στη διάρκεια του προεκλογικού ντιμπέϊτ, για τις εκλογές του 2007, απαντώντας σε σχετική πρόσκληση-πρόκληση του Γιώργου Καρατζαφέρη, απάντησε ότι η ΝΔ «δε συνεργάζεται με άκρα και ακρότητες». Ηταν η φράση που μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς και αξιοποιείται για ποικίλες σκοπιμότητες, από διάφορους «ενοίκους» της «δεξιάς πολυκατοικίας». Το πώς και πόσο ωστόσο αξιοποιήθηκαν από τον ΛΑΟΣ και την ηγεσία του, τα νέα δεδομένα, θα τα δούμε στη συνέχεια.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/352802-E-gennese-toy-LAOS ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...