Η ΕΕ εκφράζει τις ανησυχίες της για τις συλλήψεις πανεπιστημιακών στην Τουρκία

Η ΕΕ εκφράζει τις ανησυχίες της για τις συλλήψεις πανεπιστημιακών στην Τουρκία

Την έντονη ανησυχία της για τις συλλήψεις στην Τουρκία πανεπιστημιακών και ακτιβιστών εκφράζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

«Η σύλληψη σήμερα το πρωί στην Τουρκία αρκετών διακεκριμένων πανεπιστημιακών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών είναι ανησυχητική», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκής Υπηρεσία.

«Οι επαναλαμβανόμενες συλλήψεις επικριτικών φωνών και η συνεχιζόμενη εκτενής πίεση σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών έρχεται σε αντίθεση με την διακηρυγμένη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η Υπηρεσία, επικεφαλής της οποίας είναι η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει άμεσα όλους εκείνους που συνελήφθησαν χωρίς τη δέουσα νόμιμη διαδικασία», επισημαίνεται.

Όπως μετέδωσαν Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία, οι αρχές συνέλαβαν σήμερα το πρωί πολλούς πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η αμφιλεγόμενη εκστρατεία καταστολής που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν δείχνει να φθίνει, μολονότι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, ο πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπιλγκί Τουργκούτ Ταρχανλί και η καθηγήτρια Mαθηματικών στο έγκριτο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου Μπετσούλ Τανμπάι βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν την αυγή.

Τουλάχιστον άλλοι πέντε, μεταξύ των οποίων η παραγωγός Τσιντάμ Ματέρ και μια προσωπικότητα της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής σκηνής της Κωνσταντινούπολης, η Ασενά Γκιουνάλ, συνελήφθησαν, πρόσθεσε το DHA.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια για τη σύλληψή τους, αλλά όλοι αυτοί έχουν κοινό σημείο ότι είναι μέλη ή έχουν σχέση με τη μη κυβερνητική οργάνωση Culture Anatolie, στόχος της οποίας είναι να γεφυρώσει τις διαφορές στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας μέσω του πολιτισμού και των τεχνών.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 που είχε στόχο την ανατροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχές ξεκίνησαν μια αμείλικτη εκστρατεία καταστολής με περισσότερες από 50.000 συλλήψεις και περισσότερες από 100.000 απολύσεις ή αναστολές καθηκόντων.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/347102-E-EE-ekphrazei-tis-anesychies-tes-gia-tis-syllepseis-panepistemiakon-sten-Toyrkia ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...