«Η Ελληνική Φιλοσοφία»: Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ, σεμινάριο στην Ξάνθη

«Η Ελληνική Φιλοσοφία»: Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ, σεμινάριο στην Ξάνθη

Το σεμινάριο ασχολείται με την επεξεργασία και μετάφραση αρχαίων κειμένων, που αναφέρονται στην φιλοσοφία. Το πρόσωπο που θα προσεγγίσει και θα φωτίσει, βοηθεία του Πλάτωνος, είναι ο μεγάλος δάσκαλος της φιλοσοφίας, Σωκράτης. Μελετώνται αποσπάσματα από την «Απολογία  Σωκράτους».

Σύγγραμμα του Πλάτωνος (397-396 π.Χ.;). Το μοναδικό μη διαλογικό έργο του, αλλά και ο μόνος πλατωνικός διάλογος στον οποίο αναφέρει ότι ήταν παρών στο γεγονός, το οποίο αφηγείται και μάλιστα δις [34a,38b6]. Αυτό οπωσδήποτε ενισχύει την θεωρία του ιστορικού χαρακτήρος της Απολογίας. Σε αντίθεση με τον Ξενοφώντα, ο Πλάτων ποτέ δεν τοποθετεί τον εαυτό του ως παρόντα στα έργα του.

Στο β΄ μέρος, η νεότερη ευρωπαϊκή Φιλοσοφία, παράλληλα με θέματα ιστορίας και πολιτισμού αυτής της περιόδου. Ο 18ος αι. είναι εποχή ορθολογισμού (κριτική σκέψη) και  φιλελευθερισμού (φυσικά δικαιώματα εναντίον απολυταρχίας, ελευθερία ατόμου, οικονομικές-κοινωνικές-πολιτικές αλλαγές). Η Ευρώπη αντιμετωπίζει απαρχές Βιομηχανικής Επανάστασης και οικονομικού φιλελευθερισμού. Σκέψη και πράξη συμβαδίζουν και φτάνουμε στη νέα θεωρία της κεφαλαιοκρατίας…

Το σεμινάριο πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο αναγνωστήριο «Κ.Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9). Διδάσκων: Θαν.Μουσόπουλος (φιλόλογος-συγγραφέας-ποιητής).
Πληροφορίες: 26510 26635.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITISMOS/357423-E-Ellenike-PHilosophia-O-SOKRATES-STEN-APOLOGIA-TOY-PLATONA-seminario-sten-Xanthe ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...