Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την καταστροφή της το 2017

«Όλα ή τίποτα» για την Ευρώπη το 2017, παραδέχτηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην αρχή της χρονιάς που η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της και αν αποτύχει, ακόμα και την καταστροφή της!

Την ώρα που το ένα μετά το άλλο, τα ισχυρότερα κράτη της Ένωσης, μπαίνουν σε εκλογικές διαδικασίες, με πρώτη την Ολλανδία, στις 15 Μαρτίου, στη συνέχεια την Γαλλία με τις Προεδρικές εκλογές στις 23 Απριλίου και την Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου, η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο. 

Μέσα σε όλα αυτά, ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ποντάρει σε Ιταλικές εκλογές τον Ιούνιο. Η άρχουσα ελίτ, απειλείται ευθέως από την στροφή της κοινής γνώμης. Οι λαοί,  όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του κόσμου, έχουν βαρεθεί τις αυξανόμενες ανισότητες, με τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι και τους πλούσιους, πλουσιότεροι.

Ο δρόμος της παγκοσμιοποίησης, ήδη δέχτηκε ένα συντριπτικό χτύπημα με την εκλογή Τραμπ, στις ΗΠΑ και οι κλυδωνισμοί ταράζουν τον κρυστάλλινο πύργο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του συστήματος διαπλοκής που τις στηρίζει.

Όμως δεν είναι μόνο το μπαράζ εκλογών, που θα φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ, σε άρθρο του οποίο δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα Die Welt, παραδέχεται τις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες του 2017, την τεράστια πρόκληση της μεταναστευτικής πολιτικής, τις συθέμελες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και την αντιμετώπιση των Οικονομικών δυσκολιών που από την παγκόσμια κρίση του 2008, συνεχίζουν να ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή αγορά.

Μέσα σε όλα, προσπάθησε να αποφύγει μία προσωπική αναφορά στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, δηλώνοντας  ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τη δική μας ασφάλεια σε άλλους» και ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία στην έρευνα και την παραγωγή στον αμυντικό τομέα.

Το Brexit η αρχή του τέλους;

Μετά την ιστορική απόφαση της Μ. Βρετανίας, να απελευθερωθεί από τα δεσμά της Ευρώπης και την Γερμανική ηγεμονία, πολλοί εκτιμούν ότι ή Βρετανική αποχώρηση είναι μόνο η αρχή.

Η Μαρίν Λεπέν που κερδίζει στις δημοσκοπήσεις για την Προεδρία της Γαλλίας, έχει δεσμευτεί σε δημοψήφισμα, εξόδου από το Ευρώ. Η Γαλλία μετά την Γερμανία, είναι η 2η μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης.

Στο ίσιο μονοπάτι η Ιταλία που έχει δει την παραγωγή της να καταρρέει από τότε που μπήκε στο Ευρώ, σε αντίθεση με τους Γερμανούς που ζουν μία «χρυσή εποχή». Έδαφος κερδίζει και ο Πέπε Γκρίλο, ο οποίος θέλει να απαλλαγεί από τον Γερμανικό ζυγό. Η Ελλάδα, σε κάθε αξιολόγηση και σύγκρουση, στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών, εμφανίζεται με το «ένα πόδι» εκτός κοινού νομίσματος.

Οι βούλγαροι και Ρουμάνοι, ήδη έχουν εκφράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις τους, στις πολιτικές που ακολουθούνται στο Προσφυγικό. Ο θυμός για την «αναγκαστική μετανάστευση»  που γίνεται με την εποπτεία του Βερολίνου, κλείνει πολλές πόρτες στην Κομισιόν και η αντιδράσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. 

Οι Πορτογάλοι, μετά από ένα σκληρό μνημόνιο, κατάφεραν να αποκτήσουν και πάλι, ένα μέρος της ανεξαρτησίας του, αλλά η οικονομία τους περνάει δύσκολες ώρες. Αυτό, τους έχει βάλει ήδη στο κατώφλι ενός νέου προγράμματος. Ο θυμός και οι αντιδράσεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει να θεριεύουν εντός Ευρώπης και τα ωραία λόγια δεν φτάνουν πια, για να κλείσουν τις πληγές των ανισοτήτων και της οικονομικής κρίσης. 

Το κενό ασφάλειας της Ευρώπης

«Στην ΕΕ έχουμε 154 διαφορετικούς τύπους οπλικών συστημάτων, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μόνον 27. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας θα μπορούσαμε να εξοικονομούμε από 25 έως 100 δις ευρώ τον χρόνο με μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα αυτόν», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ε.Ε., ίσως ένας προάγγελος της μείωσης των οπλικών συστημάτων εντός Ευρώπης.

Αντί για ευρώ-στρατό, ο κ. Γιούνκερ, προτάσσει τον οργανισμό προστασίας συνόρων που σύμφωνα με την Επιτροπή, διασφαλίζει «τα ίδια υψηλά πρότυπα ασφαλείας διατηρούνται σε όλα τα εξωτερικά σύνορα, αλλά μπορεί και να αντιδρά με ταχύτητα όταν υπάρχει ανάγκη».

Μάλιστα, αναφέρει ότι  «εάν χρειαστούν ενισχύσεις και εξοπλισμός στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή μπορεί πλέον να ενεργήσει αμέσως, χωρίς να περιμένει το πράσινο φως από τα κράτη μέλη χωριστά.

Μπορεί να κινητοποιήσει μια ομάδα 1 500 συνοριοφυλάκων, 395 από τους οποίους είναι από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Μπορεί επίσης να αναπτύσσει τον δικό της τεχνικό εξοπλισμό όπως οχήματα, πλοία και ελικόπτερα.

Ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχείρισης Συνόρων, επίσης βοηθά τα κράτη μέλη στην επιστροφή ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο, με την ομάδα των 690 εμπειρογνωμόνων που διαθέτει για τον σκοπό αυτό».

Σε μερικά χρόνια οι Ευρωπαίοι θα είναι λιγότεροι από το 5%!

«Είδος προς εξαφάνιση» οι Ευρωπαίοι, που λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης της Ευρώπης, μειώνονται μέρα την μέρα! Ο κ. Γιούνκερ. αναφέρει ότι από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, στην αρχή του 20ού  αιώνα, σήμερα οι Ευρωπαίοι φτάνουμε ποσοστό 8%, και μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός θα πέσει στο 5%, για να καταλήξει ότι «είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε το 2017 τη χρονιά που η Ευρώπη θα βρίσκεται στο παγκόσμιο προσκήνιο, που θα μας προστατεύει και θα μας κάνει πιο δυνατούς», γιατί όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε «δεν μας τα χάρισε ο Θεός».

Το προσφυγικό τρομάζει τους Ευρωπαίους και το 2017

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη σε σχέση με το προσφυγικό, αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Γιούνκερ. Όμως, βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση απ’ ότι πριν από ένα χρόνο, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειές μας, προσέθεσε στην συνέχεια.

Η Δημιουργία του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρείται από την Επιτροπή,  ως ένα αποφασιστικό βήμα για την προστασία των κοινών εξωτερικών συνόρων.

Στροφή στην ενιαία ψηφιακή αγοράς

Οι προτάσεις, για την αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού της ψηφιακής αγοράς, έχουν στόχο την αύξηση των δράσεων και την οικονομική μεγέθυνση της. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το 2015 η αξία της ψηφιακής αγοράς υπολογιζόταν σε 272 δις ευρώ, θα μπορούσαμε να την αυξήσουμε σε 643 δις ευρώ μέχρι το 2020! 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλη σημασία, έχει να εξασφαλίσει τις σωστές συνθήκες προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων,  δεδομένου, ιδίως, ότι τα ψηφιακά προϊόντα και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα αλλάζουν ριζικά όλο και περισσότερους τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια και τα συστήματα μεταφοράς. 

Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε εναρμονισμένους κανόνες, ώστε τα δεδομένα να μπορούν να διαβιβάζονται διασυνοριακά, ελεύθερα και με ασφάλεια.

Η Ευρώπη με τις κλειστές πόρτες και η επιστροφή στον Τσβάιχ

Ελευθερία εντός Ευρώπης, χωρίς περιορισμούς. «Το ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν, σπουδάζουν και ζουν με ασφάλεια στο εξωτερικό, οι καταναλωτές απολαύουν τις υψηλότερες προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας των τροφίμων, και οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά δεν είναι δικαιώματα που μας χάρισε ο Θεός», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, επιστρέφοντας στον παραλληλισμό με τον  καιρό του Στέφαν Τσβάιχ, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε επιλογές για τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε».

«Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε το 2017 τη χρονιά που η Ευρώπη θα βρίσκεται στο παγκόσμιο προσκήνιο, και να δουλέψουμε για μιαν Ευρώπη που μας προστατεύει, μας υπερασπίζεται και μας κάνει πιο δυνατούς, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...