Η κρίση άνοιξε τα σεντούκια, οι Έλληνες ξεπουλάνε τις λίρες τους για να επιβιώσουν!

Μετά την εξάντληση των τραπεζικών καταθέσεων, οι Έλληνες που βλέπουν το βουνό των χρεών να γιγαντώνεται και τον λογαριασμό των φόρων να επιστρέφει κάθε έτος πιο βαρύς, έχουν ξεκινήσει να ρευστοποιούν τις χρυσές  λίρες Αγγλίας που είχαν βάλει στην άκρη!

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016, ρευστοποιήθηκε υπερδιπλάσιος αριθμός λιρών από αυτές που αγοράστηκαν! Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΤτΕ  δείχνουν ότι το 2016, πουλήθηκαν 56.972 χρυσές λίρες έναντι μόνο 27.080 που αγόρασαν.

Προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα, ακόμα και τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης, που δέχτηκαν το μεγάλο βάρος της οικονομικής κρίσης, προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, για να πληρώσουν φόρους, εισφορές και δάνεια.

Η εικόνα που συνθέτουν τα στοιχεία της ΤτΕ, δείχνει ξεκάθαρα, τον φόβο για το άγνωστο που κατέβαλε τους Έλληνες, με το ξεκίνημα της παγκόσμιας Οικονομικής κρίσης. Φόβος που αυξήθηκε σημαντικά με την είσοδο στα μνημόνια.  Από το 2009, φάνηκε ξεκάθαρα η επιλογή των πολιτών να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε χρυσό και λίρες Αγγλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το φαινόμενο εντάθηκε σημαντικά μετά την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, το 3μηνο από τον  Ιούλιο του 2015, μέχρι τον  Σεπτέμβριος, εξαργυρώθηκαν 7.291 λίρες και αγοράστηκαν 10.827.

Αυτό αποδίδεται, στο ότι όσοι είχαν αυξημένη ρευστότητα, προτίμησαν να την τοποθετήσουν κάπου μακριά από τις τράπεζες, που πριν από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση κυριαρχούσε η αβεβαιότητα. 

Άλλοι που είχαν διαθέσιμα ευρώ,  επέλεξαν να προχωρήσουν σε αγορές, φοβούμενοι ότι μπορεί να επιβληθεί κάποιο κούρεμα στις καταθέσεις τους. Εκείνη την περίοδο, παρατηρήθηκε αύξηση στις πληρωμές δανείων και αγορές  Ι.Χ., κοσμημάτων και χρυσών λιρών.

Πριν από τα Capital Controls που επεβλήθησαν στις 28 Ιουνίου, το 3μηνο από τον Απρίλιος 2015 έως και τον Ιούνιο, πουλήθηκαν 15.811 λίρες, ενώ αγοράστηκαν μόνο 10.524 λίρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η  «Καθημερινή της Κυριακής» παρόμοιο κύμα είχα καταγραφεί και τα πρώτα χρόνια του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, όταν η ανησυχία του κοινού για το τι θα φέρει το ευρώ είχε οδηγήσει στον υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων χρυσών λιρών από την ΤτΕ.

Μόνο το 2002 είχαν ρευστοποιηθεί 162.075 χρυσές λίρες ενώ είχαν αγορασθεί 98.419, το 2004 ρευστοποιήθηκαν 226.698 τεμάχια και αγοράστηκαν 73.084 τεμάχια.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...