Η κυβέρνηση ανάβει στο φουλ τις μηχανές για αξιολόγηση – Κυπριακό

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΛΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Έντονες και κρίσιμες διαβουλεύσεις ξεκινούν από σήμερα με τη διπλή αναμέτρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το Κυπριακό, να θέτει το κυβερνητικό επιτελείο σε κατάσταση συναγερμού.

Η έμφαση από τον πρωθυπουργό δίνεται στη διαπραγμάτευση. Άμεσος στόχος του 2017 είναι στο euroworking group της 12ης Ιανουαρίου να καταγραφεί σημαντική πρόοδος και να αποφευχθούν οι επιπλοκές ούτως ώστε η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθείς έως το eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις δεν προμηνύονται απλές και οι διευθετήσεις θα είναι δύσκολες. Το Ταμείο δεν μπαίνει σε ένα πρόγραμμα με ανέφικτα πλεονάσματα και για το λόγο αυτό, απαιτεί να ληφθούν προληπτικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2019-2020.

Η κυβέρνηση από την άλλη, επιμένει στη γραμμή «δεν νομοθετούμε νέα μέτρα», πλην όμως ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη λύση του «κόφτη» σε μια προσπάθεια να βρει σημείο ισορροπίας.

Σταθάκης: Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες

Οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορούν να κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες, εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Σταθάκης σημείωσε σχετικά με την αξιολόγηση ότι «έχει ήδη επέλθει συμφωνία» κατ’ ουσίαν, με όλες τις πλευρές να συγκλίνουν στην ανάγκη λύσης μέσα στον Ιανουάριο. Απαντώντας δε, στο ερώτημα αν έπρεπε να προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των μέτρων στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και του ΦΠΑ στα νησιά τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει αποφάσεις για τα θέματα που εκείνη θεωρεί ως ύψιστης προτεραιότητας.

Τόνισε δε με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική αναδιανομής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν όλα πάνε καλά, εμείς θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο».

Σχετικά με το μεγάλο «αγκάθι» της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε  ότι χρειάζονται πιο γενναίες αποφάσεις από την πλευρά του Ταμείου ή συμβιβαστικές λύσεις, που θα είναι όμως συμβατές με το πλαίσιο συμφωνίας που ήδη έχει επιτευχθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Η αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και αυτό πιστεύω το αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές μας στο εξωτερικό», ήταν η απάντηση που έδωσε στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τσίπρας καλεί Ευρωπαίους και Ερντογάν

Πυρετώδεις τέλος είναι οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης. Αθήνα και Κύπρος κάνουν λόγο για την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπερ και σημαίνει πως αναμένονται επικοινωνίες του με ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καθώς και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...