Η μεγαλύτερη μέλισσα του κόσμου εντοπίστηκε ξανά ζωντανή μετά από 38 χρόνια

Η μεγαλύτερη μέλισσα του κόσμου εντοπίστηκε ξανά ζωντανή μετά από 38 χρόνια

Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να φωτογραφήσουν ζωντανή την μεγαλύτερα μέλισσα του κόσμου μετά από 38 χρόνια που είχαν χάσει εντελώς τα ίχνη της ως είδος.    

Η γιγάντια μέλισσα, που σε μήκος φτάνει τον αντίχειρα ενός ανήλικα, εντοπίστηκε σε ένα μικρό νησί της Ινδονησίας, ελάχιστα εξερευνημένο, μέσα στη φωλιά τερμιτών ενός δέντρου.

Μετά από πολλές ημέρες εντατικής έρευνας, επιστήμονες άγριας ζωής κατάφεραν να βρουν μια μοναδική θηλυκή, την οποία φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν. 

γηγηγ

 Γνωστό ως «γιγάντια μέλισσα Wallace», το συγκεκριμένο έντομο πήρε το όνομά του από τον Βρετανό φυσιοδίφη και εξερευνητή Alfred Russel Wallace, που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1858. Οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει διάφορα διάφορα δείγματα του είδους το 1981, αλλά έκτοτε τίποτα.    

Τον Ιανουάριο, μια ομάδα ερευνητών ακολούθησε τα βήματα του Wallace στο ταξίδι του στην Ινδονησία σε μια προσπάθεια να βρουν και να φωτογραφίσουν την μέλισσα.  

ικξκ

τυρφτυφγ

«Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις αυτό το “ιπτάμενο μπουλντόγκ” ενός εντόμου που δεν ήμασταν καν βέβαιοι πως υπάρχει ακόμη ως είδος, να έχεις απτές αποδείξεις μπροστά στα μάτια σου», σχολίασε ο φωτογράφος φυσικής ιστορίας, Clay Bolt, που τράβηξε τα πρώτα στιγμιότυπα και βίντεο της μέλισσας. «Βλέποντας πόσο όμορφη και μεγάλη είναι στην πραγματικότητα, ακούγοντας τον ήχο των πελώριων φτερών της ενώ πετούσε δίπλα στο κεφάλι μου, ήταν καταπληκτικό», πρόσθεσε.    

Ο Eli Wyman, εντομολόγος του Princeton University και ειδικός στις μέλισσες, ελπίζει η επανεύρεση του είδους να πυροδοτήσει νέες έρευνες στο μέλλον για την βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας των μελισσών, εντείνοντας την προσπάθεια προστασίας της υπό τον φόβο της οριστικής εξαφάνισης. 

ξηγ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/354981-E-megalytere-melissa-toy-kosmoy-entopisteke-xana-zontane-meta-apo-38-chronia ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...