Η πρώτη υπογραφή Δανέλλη σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης

Η πρώτη υπογραφή Δανέλλη σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης

Μετά το «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Δανέλλης υπογράφει μαζί με έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο και την πιθανότητα εφαρμογής του και στην Κρήτη με τον κ. Δανέλλη να την υπογράφει μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιονάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη Εμμανουήλ Θραψανιώτη Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Στο κείμενο της ερώτησή τους, οι βουλευτές τονίζουν ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί μέτρο για την ουσιαστική στήριξη της νησιωτικότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά και από τη συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ, καθώς και ότι στη χώρα μας επί περίπου τέσσερις δεκαετίες η εφαρμογή του αποτέλεσε πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων και εξαγγελιών σε βάρος των κατοίκων της νησιωτικής χώρας.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση -σε μία περίοδο δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής- υλοποίησε τη δέσμευσή της απέναντι στους νησιώτες, εφαρμόζοντας πιλοτικά και θεσμοθετώντας για πρώτη φορά ένα ουσιαστικό μέτρο που απαντά στις ανάγκες των νησιωτών και στις ανάγκες για ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του μέτρου στην Κρήτη, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το νησί από έναν θεσμό που θωρακίζει αποτελεσματικά τους πολίτες της, και ότι η καθολική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεί την Κρήτη. Ρωτούν, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό εάν θα επεκταθεί εντός του έτους και με ποιο χρονοδιάγραμμα το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην Κρήτη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Προς: Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην Κρήτη»

Το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί μέτρο για την ουσιαστική στήριξη της νησιωτικότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά και από τη Συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ.

Στη χώρα μας επί τέσσερις περίπου δεκαετίες η εφαρμογή του αποτέλεσε πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων και εξαγγελιών σε βάρος των κατοίκων της νησιωτικής χώρας. Η σημερινή Κυβέρνηση, – και σε μια περίοδο δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής – υλοποίησε τη δέσμευσή της απέναντι στους νησιώτες εφαρμόζοντας πιλοτικά και θεσμοθετώντας για πρώτη φορά ένα ουσιαστικό μέτρο που απαντά στις ανάγκες των νησιωτών και στις ανάγκες για ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Ήδη από 1/7/2018 το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου λειτουργεί πιλοτικά σε 49 νησιά της χώρας και στην πρώτη του εφαρμογή επιδότησε 61.500 κατοίκους νησιών ώστε να πραγματοποιήσουν άνω των 60.000 ακτοπλοϊκών ταξιδιών, αλλά και 3.100 νησιωτικές επιχειρήσεις για να μεταφέρουν προϊόντα και πρώτες ύλες, από και προς τα νησιά, ενώ το 2019 αποτελεί τη χρονιά της καθολικής εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλη τη Νησιωτική Ελλάδα.

Επειδή το μεταφορικό ισοδύναμο απαντά στις πραγματικές ανάγκες όλων των νησιωτών.

Επειδή η μέχρι σήμερα εφαρμογή του μέτρου αποδεικνύεται ως πλήρως επιτυχημένη στη νησιωτική Ελλάδα εμβαθύνοντας έμπρακτα τους κατοίκους των νησιών.

Επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί η Κρήτη από έναν θεσμό που θωρακίζει αποτελεσματικά τους πολίτες της.

Επειδή η καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλη τη Νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεί την Κρήτη.

Επειδή το μέγεθος του νησιού, οι χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσα στις παραγωγικές περιοχές και τα λιμάνια καθιστούν επαχθέστερο το συνολικό κόστος μεταφοράς.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα επεκταθεί εντός του έτους και με ποιο χρονοδιάγραμμα το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαγιωνάκη Βάλια

Βαρδάκης Σωκράτης

Δανέλλης Σπυρίδων

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Μιχελογιαννάκης Γιάννης

Μπαλωμενάκης Αντώνης”.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/351992-E-prote-ypographe-Danelle-se-erotese-toy-SYRIZA-meta-te-psepho-empistosynes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...