Η στήριξη του Κύπριου προέδρου στις Πρέσπες εκθέτει τη Ν.Δ.

Η στήριξη του Κύπριου προέδρου στις Πρέσπες εκθέτει τη Ν.Δ.

Της Ελένης Τσερεζόλε

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η αποτύπωση της πατριωτικής ευθύνης που επέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που δηλητηρίαζε την εξωτερική πολιτική χώρας και υπονόμευε τη θέση της σε έναν ευαίσθητο χώρο, όπως είναι τα Βαλκάνια. Πλέον η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της ένα τοξικό παρελθόν και μπορεί να γυρίσει σελίδα και στην εξωτερική της πολιτική, ενισχύοντας την αξιοπιστία της. Οι μόνες δυνάμεις που αμφισβητούν αυτή την εξέλιξη για μικροκομματικούς σκοπούς είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα μας. Είναι οι δυνάμεις εκείνες που ευελπιστούν σε μια… αποτυχία / κατάρρευση της Συμφωνίας προκειμένου να… αποτύχει / καταρρεύσει η κυβέρνηση και να πάει η χώρα μια ώρα αρχίτερα σε εκλογές. Τόσο περιορισμένος ορίζοντας, τέτοιο επίπεδο αντιπολιτευτικής πολιτικής.

Ωστόσο η απάντηση δεν άργησε να έλθει και μάλιστα από κάποιον που δεν ανήκει στην πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ. Του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, στο περιθώριο των εργασιών της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κύπριος πρόεδρος λοιπόν συνεχάρη θερμά, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τον Έλληνα πρωθυπουργό για την “τόλμη και την αποφασιστικότητα” που επέδειξε σε ένα θέμα που έδωσε “τέλος σε μια αχρείαστη”, όπως τη χαρακτήρισε, διαμάχη, “ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία, για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, δημιουργώντας προοπτικές μιας ισορροπημένης αλλά και σταθερής πια σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία”. Λόγια σαφή, σταράτα, από έναν έμπειρο πολιτικό που ασκεί διακυβέρνηση μέσα στο δύσκολο και ευαίσθητο περιβάλλον της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Την προσέγγισή του θα άξιζε να την (εισ)ακούσει τη Νέα Δημοκρατία που όμως έχει επιλέξει τον εθνο-λαϊκισμό για ψηφοθηρικούς λόγους: “όταν επικρατεί η λογική αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούνταν”, τόνισε ο έμπειρος Αναστασιάδης. Ο ίδιος επισήμανε ότι από τη στιγμή που “διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού” ώστε “να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσο αποτελούν τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι”, η Συμφωνία διασφαλίζει τη “μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας”.

Φυσικά τα λόγια του προέδρου Αναστασιάδη δεν πρόκειται να ταράξουν τη μακαριότητα της ΝΔ που πλέον πλέει ακροδεξιά και εθνικιστικά αλλά ούτε και των άλλων κομμάτων, αφήνοντας τον πρωθυπουργό να χαράσσει τη νέα εθνική γραμμή, καθιστώντας την Ελλάδα αξιόπιστο διεθνή συνομιλητή, τόσο έναντι θεσμικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης. Μια θέση που μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει για μια χώρα που τα τελευταία χρόνια είχε την εικόνα του “χρεοκοπημένου παρία”. Για το λόγο αυτόν άλλωστε η επιλογή ειδικά της ΝΔ να απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είναι απλά λάθος, είναι έγκλημα σε βάρος του τόπου – ένα από τα τόσα έχει διαπράξει η παράταξη αυτή σε βάρος του λαού…

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/353069-E-sterixe-toy-Kyprioy-proedroy-stis-Prespes-ekthetei-te-N-D ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...