Η στρατηγική της κυβέρνησης για να κλείσει την αξιολόγηση

«Η Ν.Δ. συμφωνεί πως δεν πρέπει να παρθούν μέτρα;»

Εργώδεις προσπάθειες καταβάλλει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης- με το λιγότερο δυνατό κόστος- την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός, παίρνει σήμερα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα και αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ σε μια προσπάθεια να πιέσει για να καμφθούν οι σκληρές απαιτήσεις του Ταμείου.

Με φόντο τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός είχε χθες πολύωρη κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του οικονομικού επιτελείου και συγκεκριμένα των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη.

Κατά πληροφορίες, συζήτησαν την πορεία της αξιολόγησης καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο θα είναι πυρετώδεις.

Τζανακόπουλος: Παράλογη η απαίτηση του Ταμείου για προληπτική νομοθέτηση 4,5 δις

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτοξεύει βολές σε ΔΝΤ και Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «η αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και αυτό καλά θα κάνει η ΝΔ να το αναγνωρίσει». 

Σε συνέντευξή του στον Real FM, o κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι είναι παράλογη και στερείται πολιτικής και οικονομικής λογικής η απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση 4,5 δισ. μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος. Τόνισε ότι βεβαίως η αβεβαιότητα είναι προβληματική και πως αυτή τη συντηρεί και την τροφοδοτεί η στάση του ΔΝΤ. «Ωστόσο εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόθεση να συντηρηθεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι είναι πολιτικά και κοινωνικά δυνατό, ώστε να κλείσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», σημείωσε.

Ενόψει δε, τη συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, σχολίασε ότι το Ταμείο δεν συνηθίζει να παίρνει καθαρές αποφάσεις, και οι περισσότερες είναι ήξεις-αφήξεις. «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από τη συνεδρίαση του ΔΣ», είπε και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση εσκεμμένα να συντηρηθεί η αβεβαιότητα – δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά ώστε να βρούμε τη βέλτιστη λύση καταρχήν κοινωνικά αλλά και οικονομικά για να μπορέσουμε να βρούμε το αναγκαίο σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης». «Αυτό», τόνισε, «είναι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και πάνω στο οποίο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το επόμενο διάστημα».

Κληθείς, ωστόσο, να σχολιάσει πληροφορία ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη ένα τμήμα αυτών των μέτρων να τα αντιμετωπίσει με τη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Θα ήθελα να μη σπεύδουμε να προεξοφλήσουμε αποφάσεις στη βάση διαρροών ή δημοσιευμάτων. Δεν θα προεξοφλούσα αν ήμουν δημοσιογράφος μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης».

Η αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση έχει να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και καλά θα κάνει η ΝΔ να το αναγνωρίσει

Στη συνέχεια, στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ τονίζοντας πως «όταν λέμε ότι δεν έχει κανένα πολιτικό και οικονομικό νόημα και κανέναν νομιμοποιητικό λόγο η εξακολούθηση του ΔΝΤ να απαιτεί αυτά τα μέτρα, η ΝΔ κρύβεται. Θα πρέπει να μας πει τελικά: αναγνωρίζει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζει την υπεραπόδοση των εσόδων που έχει γίνει, δικαιολογεί τη στάση του ΔΝΤ ή συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να παρθούν αυτά τα μέτρα;».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη που επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κάτι που «είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας». Όπως ήταν τέλος αναμενόμενο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κ. Τσακαλώτο και αναφορικά με σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι και μόνο ότι η ανακοίνωση αυτή προέρχεται από τη ΝΔ δίνει και την αντίστοιχη αξιοπιστία της είδησης.

«Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές», τόνισε, προσθέτοντας πως «υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριζόμαστε τα ζητήματα».

Παππάς: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί λύση

«Θα πρέπει πλέον να γίνει μία ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση, στη βάση ποιων εκτιμήσεων γίνεται ο διάλογος» με τους δανειστές, καθώς είναι «χαώδης η απόσταση στις εκτιμήσεις … δεν μπορεί η κουβέντα να γίνεται στον αέρα», σημείωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς.

«Προειδοποιώ τα τρολ της ΝΔ, η Ελλάδα δεν εγείρει θέμα ΔΝΤ, το κάνει το ίδιο το Ταμείο» αμφισβητώντας την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όταν καταστατικά εμπλέκεται μόνο σε περιπτώσεις που αυτό είναι βιώσιμο, προσέθεσε. Οι οπαδοί της παρουσίας του ΔΝΤ υποστήριζαν ότι διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, συνέχισε ο ίδιος, όμως η τεχνογνωσία του, η ικανότητά του να μετρά αμφισβητείται και η ελάφρυνση του χρέους ξεκίνησε χωρίς αυτό να είναι εντός. Η συζήτηση αυτή θα γίνει ανοιχτά και δημόσια, θα κληθούν να τοποθετηθούν όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό πρόβλημα για τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες, υπογράμμισε.

Υπενθύμισε εξάλλου τη δήλωση Ρέγκλινγκ για την «πάρα πολύ καλή» πορεία της Ελλάδας ως προς την επίτευξη των στόχων, εκτιμώντας ότι «άνοιξε το παράθυρο για παρουσία του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση … ένας παρατηρητής θα μπορούσε να εκτιμήσει ότι πρόκειται για μήνυμα ότι “δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σας”» προς το ΔΝΤ, όπως είπε. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί λύση», διαβεβαίωσε, καθώς η κυβέρνηση αναπτύσσει σειρά διπλωματικών και άλλων κινήσεων, όπως αυτή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...