Η σύζυγος του Άλκη Πιερράκου στο Ν.Ν.: Αγάπησε την Ναύπακτο…και είχε δίκιο.Βίντεο

Η σύζυγος του Άλκη Πιερράκου στο Ν.Ν.: Αγάπησε την Ναύπακτο…και είχε δίκιο.

Ήθελε να πεθάνει στην Ελλάδα-Πέθανε στην πόλη που ενέπνευσε το έργο του.

Την τελευταία του πνοή στη Ναύπακτο,άφησε χθες το μεσημέρι σε ηλικία 97 ετών στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει ο γνωστός ζωγράφος και εικαστικός Άλκης Πιερράκος.

Ο Άλκης Πιερράκος είχε φθάσει από το Παρίσι στην πόλη μας με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό με την δημοτική αρχή και τον πρώην αντιδήμαρχο Γ.Ράπτη,της δημιουργίας δημοτικής πινακοθήκης στον χώρο του Ξενία. Η σύζυγος του κ. Πιερράκου Μαρία μίλησε στην κάμερα του Nafpaktianews.gr.

Βίντεο με δηλώσεις της συζύγου του κ. Μαρίας Πιερράκου.

 

Ο Άλκης Πιερράκος ήταν γνωστός για τα έργα του με θέμα την Ναυμαχία της Ναυπάκτου,τις πινελιές σινικής μελάνης σε χαρτί, με το Ιόνιο Πέλαγος ως αφαιρετικό σκηνικό και τη ζωγραφική του ως αφηγηματική και εικονοπλαστική δύναμη. Τα σχέδια «εικονογραφούν» την κρίσιμη για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία καθόρισε εν πολλοίς την Ευρωπαϊκή τύχη και ιστορία μετά από τη σύγκρουση των δυνάμεων του χριστιανικού δυτικού κόσμου και του Ισλάμ.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου», που συνδιοργάνωσαν τον Οκτώβρη του 2015 στο Φετιχιέ Τζαμί, ο Δήμος Ναυπακτίας, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, η εφορεια αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, η ΓΕΦΥΡΑ και η Association Alkis Pierrakos,ήταν η τελευταία του εικαστική παρουσία στην πόλη μας,ενώ η έκθεση είχε παρουσιαστεί στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη,στο Μουσείο Μπενάκη/Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην Αθήνα,στο Λατινικό Παρεκκλήσι στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας κ.α. Τα έργα του πλέον κοσμούν μόνιμα το μουσείο σύγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1920, ο Άλκης Πιερράκος πέρασε τα πρώτα του εφηβικά χρόνια στη Γιουγκοσλαβία. Ως γιος διπλωμάτη, έζησε εκτός Ελλάδος μέχρι το 1938. Μετά τον πόλεμο, έφυγε πάλι για το εξωτερικό και ταξίδεψε στην Ευρώπη. Σπούδασε στην Ελβετία (Gewerbeschule, Basel, 1949-1951), και στο Λονδίνο (Slade School of Fine Arts και Central School of Arts and Crafts, 1951-1953), όπου μαθήτευσε για ένα διάστημα κοντά στον Oskar Kokoschka.

Κατά την περίοδο των σπουδών του γνωρίστηκε με σημαντικούς διανοούμενους, καλλιτέχνες και συλλέκτες, ασχολήθηκε περιστασιακά με τη σκηνογραφία και, το 1954, παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αγγλία (Heffer Gallery, Cambridge). Την ίδια χρονιά εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι και ανέπτυξε σημαντική καλλιτεχνική και εκθεσιακή δραστηριότητα.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 14.00 στον Οξύλιθο της Κύμης Ευβοίας,ενώ στεφάνια αναμένεται να υπάρχουν τόσο από το  δήμο Ναυπακτίας,όσο και από τον πρώην αντιδήμαρχο πολιτισμού Γ.Ράπτη  ο οποίος διατηρτούσε προσωπική σχέση φιλίας με τον εκλιπόντα και θα παραστεί φυσικά στην κηδεία.

-Βίντεο από την τελευταία του εικαστική παρουσία στη Ναύπακτο στις 11 Σεπτεμβρίου 2015



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...