Θεματική Εβδομάδα – Γράφει η Γ.Πολιτοπούλου

Μια ακόμα ιδέα του Υπουργείου Παιδείας και του Ι.Ε.Π (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) καλούνται να υλοποιήσουν υποχρεωτικά (!!!) τα Γυμνάσια της χώρας. Είναι ο θεσμός (?!) της « Θεματικής Εβδομάδας » στις ενότητες:

Διατροφή και ποιότητα ζωής
Πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων
Έμφυλες ταυτότητες

Πολύ ωραίες δραστηριότητες, θα μπορούσε να πει κάποιος.

Μόνο που αυτά-ή παρόμοια-θέματα και προγράμματα αναπτύσσονταν ήδη στα σχολεία, στα πλαίσια των μαθημάτων της Οικιακής Οικονομίας ( που ο κ. Φίλης χαρακτήρισε ‘’ήσσονος σημασίας’’) και της Βιολογίας. Ναι, αυτών των μαθημάτων –και όχι μόνο- που από φέτος μειώθηκε ο χρόνος που τους αναλογεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα!
Βασικές ενότητες μαθημάτων, λοιπόν, αποκόπτονται από το διδακτικό αντικείμενο και μετατρέπονται σε ‘’προγράμματα’’, ‘’μέρες’’, ‘’εβδομάδες’’, και πάει λέγοντας και…κλαίγοντας!
Αιτίες; Η δημοσιονομική προσαρμογή και η εξοικονόμηση προσωπικού.
Αποτελέσματα; Σκόρπιες γνώσεις, προχειρότητα, ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής φορέων εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας και Μ.Κ.Ο ( οι γνωστές σε όλους μας μη κυβερνητικές οργανώσεις ) κ.ο.κ.
Κι ακόμα: Πρόσθετα γραφειοκρατικά και διοικητικά καθήκοντα στους εκπαιδευτικούς, περιφρόνηση του προγραμματισμού των Συλλόγων Διδασκόντων, οι οποίοι έχουν ήδη σχεδιάσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς τα προγράμματα και τις δράσεις τους.
Κι όλα αυτά χωρίς καμιά παιδαγωγική, διοικητική και οικονομική βοήθεια.
Η σχετική εγκύκλιος (23/12/2016) τα περιέχει όλα: υποχρεωτική συμμετοχή εκπαιδευτικών, ομάδα συντονισμού, φόρμα συμπλήρωσης σχεδίου υλοποίησης, φόρμα υποβολής στο Ι.Ε.Π κ.λ.π. Και μάλιστα με επείγοντα χαρακτήρα, αφού το Υπουργείο ζητά την υποβολή φόρμας μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου!
Πρώτο βήμα για την αυτοαξιολόγηση;
Αξιολόγηση στη συνέχεια;
Υποκρισία πάντως σίγουρα!!!
Οπωσδήποτε όμως ανάγκη δραστηριοποίησης των εκπαιδευτικών και πίεσης προς το Υπουργείο, μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων τους (ΕΛΜΕ) και του δευτεροβάθμιου (ΟΛΜΕ) να ανακαλέσει αυτή την εγκύκλιο και να επαναφέρει τις κομμένες ώρες των μαθημάτων στα Γυμνάσια, όπου θα αναπτύσσονται ανάλογα θέματα.

Γιώτα Πολιτοπούλου
Φιλόλογος στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου
Μέλος του Δ.Σ της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...