Θεσμοί και Χρυσή Αυγή

Καπερνάρος

Η διαμάχη γνωστού δικηγόρου Βασίλη Καπερνάρου και του συναδέλφου Θανάση Λυρτσογιάννη, στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου, για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της «Χρυσής Αυγής», επαναφέρει τη γνωστή συζήτηση, που μοιάζει με το «γιοφύρι της Άρτας».

Κι όμως, τα πράγματα, όπως και άλλοτε έχουμε σημειώσει, είναι απλά. Επαναλαμβάνουμε, ελπίζοντας να σταματήσει αυτή η άγονη και περιττή διαμάχη, που μάλλον προσθέτει «πόντους» στη νεοναζιστική οργάνωση, πως: Σε ό,τι αφορά τη δικαστική πλευρά, να γίνει κατανοητό ότι στη διεξαγόμενη δίκη, που, επαναλαμβάνουμε, διεξάγεται με «ρυθμούς χελώνας», δε δικάζεται κάποιος φορέας, γιατί κάτι τέτοιο είναι ξένο προς τη λογική του Ποινικού Δικαίου, αλλά άτομα, για το οποία ισχύει, μέχρι, τουλάχιστον, την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, το «τεκμήριο αθωότητας». Ακόμη όμως και μια τυχόν καταδίκη, που να συμπεριλαμβάνει και την ίδια την ηγετική ομάδα, δε συνεπάγεται, αυτοδίκαια, την «έκπτωση» και της «Χρυσής Αυγής», ως νόμιμου, κοινοβουλευτικού κόμματος. Να υπενθυμίσουμε και πάλι, ότι το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, είχε εγκρίνει τη συμμετοχή της Χ.Α. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, του Σεπτεμβρίου 2015, με δεδομένη την υποδικία του συνόλου της ηγετικής της ομάδας, ενώ δεν υπάρχει άλλος θεσμικός τρόπος, για την παρεμπόδιση της λειτουργίας της, όπως και οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Διαμορφώθηκε δε αυτό το συνταγματικό και θεσμικό καθεστώς, μετά τη Μεταπολίτευση, με βάση τις τραυματικές εμπειρίες, όχι μόνο από τη δικτατορία, αλλά και τη μετεμφυλιακή «καχεκτική» δημοκρατία (1950-67). Είναι αλήθεια, ότι, μετά τη δικαστική δίωξη, τέθηκε το ενδεχόμενο αναθεώρησης αυτής της διαμορφωμένης αντίληψης και αναζήτησης νομικά πρόσφορων τρόπων, για την απαγόρευση της Χ.Α., με πρωτοστατούντα τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο. Όμως, από τη συζήτηση που ακολούθησε, προέκυψε πως, ούτε θεσμικά, υπάρχει τέτοια δυνατότητα, αλλά ούτε και ευκταίο θα ήταν, αφού, όπως υποστηρίχθηκε, κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να ανοίξει «τον ασκό του Αιόλου», οδηγώντας σε απαγορεύσεις «φρονηματικού» χαρακτήρα, με αόριστες ή αμφίσημες κατηγορίες. Στη βάση αυτών, ακριβώς, των φόβων, άλλωστε, απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ -κατά την τελευταία Συνταγματική αναθεώρηση- για δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου, που θα αναλάμβανε και τη σχετική αρμοδιότητα.

Ένα πρόσθετο επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι και η ευχέρεια που θα έχει η Χ.Α., κατά τα σχετικά παραδείγματα άλλων χωρών, να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της, με άλλο όνομα…



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...