Θρίλερ για το χρέος στο Eurogroup!

Mεταμεσονύχτια μάχη για το χρέος το χθεσινό Eurogroup!

ΔΝΤ και Βερολίνο, δεν μπόρεσαν να βρουν τη χρυσή τομή με αποτέλεσμα το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης να γράφτηκε τουλάχιστον τρείς φορές!  Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, ήταν οι πολλές διακοπές, καθώς και το πλήθος διαφορετικών διμερών και πολυμερών συζητήσεων ανάμεσα στους υπουργούς, σε μία προσπάθεια, να βρεθεί η «μαγική» διατύπωση της συμφωνίας.

Στο πρώτη προσπάθεια, στο  προσχέδιο προβλεπόταν στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2% από το 2023, έως το 2060. Στο δεύτερο προσχέδιο, προβλεπόταν πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φάνηκε από την αρχή ότι είχε στόχο να «τορπιλίσει»  τη συμφωνία, καθώς προσήλθε ση συνεδρίαση, αποφασισμένος να μην βάλει την υπογραφή του σε κείμενο που θα προέβλεπε τη μείωση του ελληνικού χρέους. Από τις τέσσερεις το μεσημέρι, που ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup, τα πρώτα θέματα για τα ελλείμματα άλλων χωρών της ευρωζώνης και η παρακολούθηση χωρών που έχουν βγει από τα μνημόνια, ξεπεράστηκαν γρήγορα. Στην συνέχεια οι υπουργοί, έστρεψαν την προσοχή τους στο «κύριο πιάτο», το ελληνικό ζήτημα και το μεγάλο «αγκάθι» του χρέους.

Κατά τις επτά και δέκα, το απόγευμα έγινε το πρώτο διάλλειμα στη συνεδρίαση και ξεκίνησαν οι επαφές ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος. Οι Ντάισελμπλουμ (Πρόεδρος Eurogroup), Τόμσεν (ΔΝΤ), Σόιμπλε (Γερμανία) και Λεμέρ (Γαλλία) συζήτησαν για σχεδόν τρεις ώρες τις δυνατότητες συμφωνίας και η συνεδρίαση άρχισε εκ νέου στις εννέα το βράδυ.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών προσήλθαν στη συνεδρίαση, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι για την ευρωπαϊκή Οικονομία να λυθεί το ελληνικό ζήτημα. Λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup, έγινε γνωστή η επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το EuroWorking Group, χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, αλλά όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις».

Η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της, είναι η ώρα να κάνουμε κι εμείς το δικό μας καθήκον, επανέλαβε ο Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος εκτίμησε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας

«Προσπαθώ και δουλεύω για μία συμφωνία σήμερα (χθες), που όμως δεν θα είναι η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Όπως έχω πει, η τελική ή τελική συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος». «Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος, είχε διευκρινίσει ο Ολλανδός από το απόγευμα.

«Δεν μπορείς να ζητάς από τους υπουργούς Οικονομικών να αποφασίσουν ποιες είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, αυτή είναι τεχνική δουλειά» σημείωσε για να προσθέσει ότι όλοι «ελπίζουμε ότι όταν αποφασίσουμε ακριβώς για το μέγεθος των μέτρων για το χρέους του χρόνου, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σύγκλιση στο θέμα των προβλέψεων για την ανάπτυξη».

Σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, αυτή δεν θα γίνει άμεσα, με τον πρόεδρο του Eurogroup, να τονίζει ότι «αν όλα πάνε καλά σήμερα και τα prior actions έχουν εκπληρωθεί, μπορεί να γίνει πολύ έγκαιρα, πριν το καλοκαίρι».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/285057-THriler-gia-to-chreos-sto-Eurogroup ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...