Ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης “ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ”

“Εδώ και δύο χρόνια, όλοι έχουμε γίνει θιασώτες της φαρσοκωμωδίας που έχει στήσει, συλλήβδην,  το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Οι κοινωνικές αδικίες, η άνιση κατανομή των βαρών, η οικονομική αφαίμαξη του ετήσιου κορβανά των νοικοκυριών, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους,…η υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στην δημόσια Υγεία και η, σταδιακά, μεθοδευμένη απαξίωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο. Θεωρούμε ότι το χρέος μας απέναντι στη γενιά μας, και ακόμα περισσότερο στις επόμενες, είναι τεράστιο. Δυστυχώς, όμως ,για μας, αλλά και γι’ αυτούς, δεν σταθήκαμε αντάξιοι των προσδοκιών.

Σε καιρούς που χαρακτηρίζονται από όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ,που το φοιτητικό κίνημα μπαίνει στο περιθώριο με τον νόμο Διαμαντοπούλου, άλλοι επέλεγαν για εμάς στο όνομα της ΠΑΣΠ. Άλλοι έγιναν συνοδοιπόροι, είτε εκούσια είτε ακούσια με την στάση τους, στην κατάργηση του ασύλου και στη μείωση της συμμετοχής στα όργανα συνδιοίκησης των ιδρυμάτων. Εν τέλει, άλλοι εθελοτυφλούσαν στην καταβαράθρωση του επιπέδου της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας με σκοπό την ιδιωτικοποίηση αυτής,  χωρίς  να ρωτηθεί η πραγματική  βάση της Παράταξης .

Εμείς, σταθερά και αταλάντευτα, είχαμε παραμείνει πιστοί στις θέσεις και τις αρχές της δημοκρατικής φοιτητικής παράταξης, της ΠΑΣΠ. Οι αρχές της ήταν ο φάρος μας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του φοιτητικού κινήματος. Όμως, παρατηρούμε ότι η ίδια η ΠΑΣΠ, συνολικά, έχει απεμπολήσει τις ιδέες ,τα ιδανικά και τον λόγο ύπαρξης της. Το φοιτητικό πολιτικό σκηνικό, όντας μικρογραφία της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, βρίσκεται και αυτό υπό κατάρρευση.

Κι ενώ περιμέναμε η ΠΑΣΠ να διαχωρίσει, ξεκάθαρα, τη θέση της από το ΠΑΣΟΚ, να δεσμευτεί ότι δεν θα το στηρίξει σε καμία εκλογική διαδικασία, συμπεραίνουμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής θα συμμετάσχει και στο κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τους γραμματείς των οργανώσεων της Αθήνας, μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές. Σε μια τέτοια, λοιπόν, παράταξη που πλέον δεν πείθει ούτε τα ίδια της τα μέλη, δεν μπορούμε  να ανήκουμε. Ως νέοι άνθρωποι, χωρίς την ύπαρξη παρωπίδων, όντας πολιτικοποιημένοι και όχι κομματικοποιημένοι και αναλογιζόμενοι ότι οι μέρες που έρχονται συμβολίζουν πολλά τόσο για το εργατικό, όσο και για το φοιτητικό κίνημα κατ’ επέκταση, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα στερήσουμε από τη γενιά μας, αλλά και από αυτές που ακολουθούν, το δικαίωμα στην ευκαιρία, το δικαίωμα σε μια καλύτερη κοινωνία, το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή.

Κατ’ επέκταση, προχωράμε στην ίδρυση μιας νέας φοιτητικής παράταξης ,η οποία δεν παραμένει στα στενά όριά της αλλά καλεί και όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις να συμπορευτούν στον κοινό αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές που θίγουν και προσβάλουν τόσο τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία όσο και την ίδια την κοινωνία. H νέα παράταξη, λοιπόν,  καλείται  “ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ” και οι αρχές και αξίες της διατυπώνονται στην ακόλουθη ιδρυτική διακήρυξη:

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η δυναμική συμμετοχή της νεολαίας ήταν ανέκαθεν η κύρια προϋπόθεση για την ανατροπή των συντηρητικών δομών της κοινωνίας. Τα συγκροτημένα πολιτικά ρεύματα ήταν στην πλειοψηφία τους  αυτά που ιστορικά οδήγησαν σε κοινωνικές ανατροπές, σε ριζοσπαστικές αλλαγές και εγκαθίδρυσαν δημοκρατικές νοοτροπίες και συλλογικές συνειδήσεις.

Την περίοδο όπου στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και ο μονομερής στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής διαλύει κάθε ίχνος κοινωνικής συνοχής, η χώρα μας και ο λαός μας οδηγούνται μέσω της αυξανόμενης ύφεσης σε αποσύνθεση.

Η Ε.Ε. έχει πάψει να λειτουργεί στο επίπεδο της πολιτικής ισονομίας των χωρών-μελών της, ενώ το παρασιτικό τραπεζοπιστωτικό κεφάλαιο υπαγορεύει τις πολιτικές που οι εθνικές κυβερνήσεις επιβάλλουν στους λαούς τους, δημιουργώντας νέες μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και καλλιεργώντας επικίνδυνους νέους εθνικισμούς, την ίδια στιγμή που η δημοκρατία συρρικνώνεται.

Η μνημονιακή πολιτική φανερώνει πως η επιλογή του ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου (Γαλλό) Γερμανικού άξονα έχει ως απώτερο στόχο την αποσύνθεση των δημοκρατικών θεσμών, την ενίσχυση του εγχώριου παρασιτικού κεφαλαίου και την ακύρωσ] ]>



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...