Ιχνη Νεάντερνταλ 29.000 χρόνων βρέθηκαν στο Γιβραλτάρ!

Ιχνη Νεάντερνταλ 29.000 χρόνων βρέθηκαν στο Γιβραλτάρ!

Επιστήμονες του Γιβραλτάρ από το Εθνικό Μουσείο Γιβραλτάρ, μαζί με συναδέλφους τους από Ισπανία, Πορτογαλία και Ιαπωνία, ερεύνησαν μια περιοχή του Καταλανικού Κόλπου των Αμμόλοφων (Sand Dune).

Αυτό το έργο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Όταν βρέθηκαν τα πρώτα ίχνη αποτυπωμάτων σπονδυλωτών. Στα επόμενα χρόνια, η διαδοχική φυσική κατάρρευση της άμμου απεκάλυψε περαιτέρω υλικό και επέτρεψε μια πιο λεπτομερή μελέτη, με νέες χρονολογίες.

Οι αμμόλοφοι στον καταλανικό κόλπο είναι ένα λείψανο της τελευταίας περιόδου παγετώνων, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν μέχρι 120 μ. κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Τα αναγνωρισμένα ίχνη αντιστοιχούν σε είδη που είναι γνωστά, ότι έχουν κατοικήσει στο Γιβραλτάρ: Σε κόκκινο ελάφι, αίγαγρο/ibex, βουβάλι/auroch, λεοπάρδαλη, και ελέφαντα. Αλλά τώρα, επί πλέον, οι επιστήμονες έχουν βρει το αποτύπωμα ενός νεαρού ανθρώπου (ύψους 1,06-1,26 μ.), πιθανόν Νεάντερνταλ, που χρονολογείται περίπου πριν από 29.000 χρόνια. Συμπίπτει με Νεάντερνταλ από το Σπήλαιο Gorham.

Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι Νεάντερνταλ, αυτοί οι αμμόλοφοι θα γίνουν ο δεύτερος τόπος με αμμόλοφους στον κόσμο με αποτυπώματα Νεάντερνταλ!

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ στο πλαίσιο του έργου «Σπήλαια του Γιβραλτάρ» και τις ετήσιες ανασκαφές στις σπηλιές του Γιβραλτάρ, με πρόσθετη υποστήριξη προς τους επιστήμονες από ισπανικό κοινοτικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο Σεβίλλης, journal Quaternary Science Reviews, 13.2.2019.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITISMOS/355990-Ichne-Neanterntal-29-000-chronon-brethekan-sto-Gibraltar ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...