Ιόνια Οδός: Στο τέλος Δεκεμβρίου το τμήμα Γαβρολίμνη- Αμφιλοχία

92χιλιόμετρα συνολικά σε λειτουργία από την περίοδο των εορτών. Θετικές ειδήσεις από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη που περιοδεύει σε εργοτάξια της Ιονίας Οδού στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης επιθεώρησε σήμερα το πρωί την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού, ο οποίος βρίσκεται στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής του. Ο αυτοκινητόδρομος που θα σημάνει την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Δυτικής Ελλάδος και της Ηπείρου, παραδίδεται σε λειτουργική κυκλοφορία τον Μάρτιο του 2017. Κατά την επιθεώρηση του έργου ο κ. Σπίρτζης διαπίστωσε ότι η κατασκευή του προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς σε όλα τα μέτωπα.
Η Ιόνια Οδός , μήκους 196 χιλιομέτρων, θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της συγκοινωνιακής υποδομής στη Δυτική Ελλάδα. Διασχίζει δύο περιφέρειες και τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρεβέζης, Ιωαννίνων) και έρχεται να καλύψει μια απαίτηση πολλών ετών, καθώς θα δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας σημαντικά τα αστικά και αγροτικά κέντρα των προαναφερθεισών περιοχών.
Η περιοδεία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στα εργοτάξια της Ιονίας Οδού στα όρια της Αιτωλοακαρνανίας  επιφύλαξε  θετικές ειδήσεις επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινήθηκαν τις περασμένες ημέρες περί ανακοινώσεων σχετικά με την παράδοση τμημάτων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης ξεκίνησε την περιοδεία του από το εργοτάξιο στη Σήραγγα Κλόκοβας. Εκεί σε δηλώσεις του έκανε λόγο για παράδοση στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 60 χιλιομέτρων του νέου αυτοκινητόδρομου. Πρόκειται για το τμήμα από την Κλόκοβα (Γαβρολίμνη) μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο της Αμφιλοχίας, το οποίο, μαζί με το ήδη λειτουργούν τμήμα της παράκαμψης Αγρινίου θα αποτελέσει ένα αυτοτελές τμήμα 92 χιλιομέτρων.  Ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν και σταθμοί διοδίων.
«Υπολογίζουμε ότι περίπου 60 χιλιόμετρα θα είναι έτοιμα για να δοθούν. Όχι πάντως το πρώτο, αν και η σήραγγα της Κλόκοβας στο μεγαλύτερο μέρος είναι έτοιμη, το πρώτο μέρος που συνδέεται και με τη γέφυρα του Ρίου – Αντιρίου, δεν είναι έτοιμο, γίνεται τώρα. Κι αυτό δεν είναι έτοιμο όχι γιατί καθυστέρησε η εταιρεία, γιατί είχαν καθυστερήσει οι απαλλοτριώσεις. Τα γνωστά προβλήματα που γνωρίζετε εδώ και μια 10ετία.  Το ευτύχημα είναι ότι η σήραγγα της Κλόκοβας διεκδικεί να πάρει διεθνές βραβείο ταχύτητας για την κατασκευή της, που αυτό δείχνει πάρα πολλά πράγματα για το ελληνικό τεχνικό δυναμικό, για τις υπηρεσίες μας και για τους εργολήπτες, για τους μηχανικούς μας και τους τεχνίτες μας«, ανέφερε ο Υπουργός.
Για την σημερινή του επίσκεψη υπογράμμισε: «Σήμερα με κλιμάκιο του Υπουργείου ήρθαμε για να επιθεωρήσουμε τα έργα στην Ιόνια Οδό. Είναι ένα έργο που συμβασιοποιήθηκε πριν 10 χρόνια και έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο πάρα πολύ. Έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, εκτός από ένα μικρό μήκος του αυτοκινητοδρόμου στη θέση Αβγό που ολοκληρώνεται μέσα στο μήνα. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να δοθεί στους πολίτες για κυκλοφορία ένα αρκετά μεγάλο τμήμα.  Και το Μάρτιο μετά από πάρα πολλά χρόνια επιτέλους η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος, θα μπορεί να εξυπηρετείται από το σύνολο του έργου, έχοντας ένα ασφαλή αυτοκινητόδρομο, παρακάμπτοντας και ξεχνώντας την ταλαιπωρία της Παλιοβούνας, της Κλόκοβας, με τα εγκαίνια που θα γίνουν για τη λειτουργική ολοκλήρωση του έργου από τον Πρωθυπουργό» . Μάλιστα ανακοίνωσε πως τα εγκαίνια για τη λειτουργική ολοκλήρωση του έργου της Ιονίας Οδού θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Προχωρά η σύνδεση
Είναι μια είδηση που προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στους Αιτωλοακαρνάνες όπως και οι δηλώσεις Σπίρτζη για τη σύνδεση της Ιονίας Οδού με το Αγρίνιο. Ο υπουργός σε δηλώσεις του (στην τηλεόραση του Αχελώου) έκανε γνωστό πως είναι ειλημμένη η απόφαση για να προχωρήσει η κάθετη σύνδεση. Μάλιστα ανέφερε πως αυτό μπορεί να γίνει ενδεχομένως και με την παρούσα εργολαβία (της Ιονίας Οδού)  ενώ η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και το ζήτημα των απαλλοτριώσεων δεν θα σταθεί εμπόδιο. Παρέπεμψε μάλιστα σε επίσημες ανακοινώσεις προσεχώς. «Προφανώς η σύνδεση του Αγρινίου είναι ένα έργο που οφείλουμε να το προχωρήσουμε. Δεν είναι λογικό ο σχεδιασμός που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια να συνεχίσει να γίνεται. Τα είπαμε και χθες στο Κοινοβούλιο. Αν δείτε την Εγνατία, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι συνδεδεμένη με κανένα λιμάνι της χώρας, με καμία βιομηχανική περιοχή, με καμία τουριστική περιοχή και σχεδόν με κανένα αστικό κέντρο. Δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια για τους αυτοκινητόδρομους«, ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του.
Ο κ. Σπίρτζης επισκέφθηκε εργοτάξιο της περιοχής του Κεφαλόβρυσου και  εργοτάξιο (στο ύψος της Αμβρακίας) κοντά στην Αμφιλοχία, όπου σε νέες δηλώσεις επανέλαβε πως σκοπός είναι τα Χριστούγεννα να λειτουργήσει η παράκαμψη Αμφιλοχίας . Τονίζοντας τη σημασία της λειτουργίας της Ιόνιας Οδού ανέφερε ο κ. Σπίρτζης: «Σημαίνει ότι από την Αθήνα μέχρι το Αγρίνιο θα κάνουμε δυόμισι ώρες περίπου – κάτι λιγότερο – και μέχρι τα Γιάννενα κάτι λιγότερο από τρισήμιση ώρες. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή αναβαθμίζεται και τουριστικά. Η Εγνατία μας δίνει την πρόσβαση από Θεσσαλονίκη. Άρα με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, με τις σιδηροδρομικές υποδομές και τα εμπορευματικά κέντρα που θα γίνουν, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον γωνιά της πατρίδας μας που δεν μπορεί να έχει τις απαραίτητες οδικές μεταφορές και τις οδικές συνδέσεις για να αναπτυχθεί και σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, αλλά και σε τουριστικό προϊόν που μπορεί η χώρα μας να δώσει».

Για Άκτιο- Αμβρακία 

Αναφορικά με τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο- Αμβρακία ανέφερε : «Το Αμβρακία – Άκτιο είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία . Είναι ένα έργο που έχει επίσης ταλαιπωρήσει πολύ τους πολίτες για χρόνια. Ένα άλλο πονεμένο έργο, που εκεί δεν εμπλέκονται μόνο κακές συνθήκες και στρεβλώσεις των δημοσίων έργων. Υπάρχουν και κακές υπηρεσίες από το τραπεζικό σύστημα. Είναι τέσσερις εργολαβίες. Η μια θα ολοκληρωθεί και στις άλλες τρεις, έχουμε προχωρήσει για να καταγράφουν οι υπολειπόμενες εργασίες και να βγει μια νέα εργολαβία για να τελειώσει και αυτό το έργο μέσα στο 2017».

agrinionews.gr

15384560_631280813725954_9154056553570329064_o

received_1167303223383699_wmreceived_1167303290050359_wmreceived_1167303336717021_wmreceived_1167303373383684_wm



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...