Κίνδυνος εθνικής κρίσης

Πανούσης

Η αναφορά του καθηγητή Γιάννη Πανούση, στον κίνδυνο, η οικονομική δυσπραγία να μετεξελιχθεί σε μείζονα εθνική κρίση και μάλιστα στο άμεσο μέλλον, ενδεχομένως να αντιμετωπίζεται από κάποιους, συγκατάβαση ή ως ρητορική υπερβολή.

 Όμως, αρκεί μια ματιά στο βαλκανικό μας περίγυρο, για να διαπιστωθεί η ακρίβεια, αν μη και οξυδέρκεια της παρατήρησης. Αφήνουμε την οικονομική κρίση, αυτή καθαυτή, που από μόνη της αποτελεί δυνητική αιτία αποσταθεροποίησης της χώρας. Ή τις καθημερινές και διαρκώς κλιμακούμενες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου που, ακόμη κι αν γίνονται αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση, συντηρούν ένα κλίμα διαρκούς έντασης, που, σε συνδυασμό με τις καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο, αυξάνουν τον κίνδυνο «ατυχήματος». Τα πράγματα εμφανίζονται εξαιρετικά περιπλεγμένα στη «γειτονιά» μας. Ειδικά, το κράτος των Σκοπίων, αποτελεί μια «πυριτιδαποθήκη» έτοιμη να εκραγεί και να συμπαρασύρει όλα τα Βαλκάνια. Τα γεγονότα, λίγο ως πολύ, είναι γνωστά στους αναγνώστες της «Kontranews», καθώς έχουν γίνει σχετικές αναφορές, απ` αυτή τη στήλη. Το άκρως ανησυχητικό είναι πως, τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, καθορίζουν τα αλβανόφωνα κόμματα, τα οποία, δυστυχώς, δεν είναι αυτόφωτα, αλλά τελούν υπό την άμεση καθοδήγηση των Τιράνων και, προσωπικά, του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Στο γραφείο του τελευταίου, μάλιστα, όπως έχει δημοσιευθεί, χωρίς να υπάρξει διάψευση, εκλήθησαν οι ηγέτες των εν λόγω σχηματισμών και, εκεί καθορίστηκε ή, μάλλον, δόθηκαν οι δέουσες εντολές, για το «διεκδικητικό πλαίσιο» που θα έθεταν, τα αλβανόφωνα κόμματα, ως προϋποθέσεις, για την, απαραίτητη λόγω των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, συμμετοχή τους σε κυβερνητικό σχήμα. Μεταξύ δε των όρων που θέτουν, είναι, πέραν της καθιέρωσης της αλβανικής, ως δεύτερης «εθνικής» γλώσσας, να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, για το θέμα του ονόματος!

 Η αντίδραση του προέδρου της χώρας, να παράσχει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, υπό αυτούς τους όρους, δημιουργεί χαοτικές συνθήκες, σε σημείο ώστε οι πιο πολλοί αναλυτές, να προβλέπουν ως και διάλυση του συγκεκριμένου κρατικού μορφώματος. Μια εξέλιξη που, με μια κοντόφθαλμη προσέγγιση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ευπρόσδεκτη, αλλά, όπως επεσήμανε και ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, στην «Κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην εφαρμογή του σχεδίου για τη «μεγάλη Αλβανίας», με τις ευλογίες, μάλιστα, της Άγκυρας. Ο «διάδρομος» Κοσόβου-Τετόβου,  αποτελεί το πεδίο δοκιμής αυτού του σχεδίου, που δεν είναι επικίνδυνο, μόνο, για την Ελλάδα…

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/279240-Kindynos-ethnikes-krises ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...