Καμμένος: Η απάντηση της Ελλάδας θα είναι συντριπτική σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική της κυριαρχία

Καμμένος

“Εμείς δεν ακολουθούμε πολιτική Σημίτη – Πάγκαλου τις σημαίες να τις παίρνει ο αέρας”

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Σκάι, επισήμανε ότι, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Εμείς ποτέ δεν προκαλούμε. Είμαστε μια φιλειρηνική χώρα, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας». «Η Τουρκία δεν σέβεται τίποτε» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ακόμα και την ώρα των κηδειών των τεσσάρων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς -όπου ισχύει η πολεμική ηθική ανάμεσα σε εχθρούς- έκανε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο κ. Καμμένος επανέλαβε πως «εμείς δεν θα προκαλέσουμε θερμό επεισόδιο». «Εάν προσπαθήσουν προσβολή εθνικής κυριαρχίας η απάντηση θα είναι συντριπτική για την Τουρκία» πρόσθεσε.


«Εμείς δεν ακολουθούμε πολιτική Σημίτη-Πάγκαλου τις σημαίες να τις παίρνει ο αέρας. Οι σημαίες αντικαθίστανται με νέες όταν φθαρούν. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας» συνέχισε, συμπληρώνοντας πως «οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί Τούρκων αξιωματούχων αποτελούν παράσημο» για τον ίδιο.

 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη:

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Καλημέρα κ. Υπουργέ, καλημέρα κ. Πρόεδρε, γιατί έχετε δύο ιδιότητες, είστε πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού συμμετέχετε σε αυτή την κυβέρνηση.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα σας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν πρέπει να εμπλέκει αυτή την ιδιότητα και τη λειτουργία του με την πολιτική. Πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και αυτό προσπαθώ να κάνω στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η δική σας παρουσία έδωσε τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κυβέρνηση. Αν δεν υπήρχατε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για να συμπράξετε με τον κ. Τσίπρα, δεν θα υπήρχε κυβέρνηση, θα πηγαίναμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είμαστε περήφανοι για αυτό, γιατί θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση η οποία οδηγεί την πατρίδα μας στην έξοδο από την κρίση.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Από τα μνημόνια.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τα μνημόνια. Από την επιτροπεία.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να ξεκινήσω από αυτό. Βλέπω τον τελευταίο καιρό να γίνεται μια προσπάθεια για να γίνει μια συμφωνία προκειμένου να κλείσει η περιβόητη αξιολόγηση. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση λέει ότι προχωράμε και ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας βγάζει μια ανακοίνωση και λέει ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την Ελλάδα και ελπίζουμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση». Έχει γίνει η συμφωνία κ. Υπουργέ ή ακόμα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο συνεννοήσεων προκειμένου να κλείσει αυτή η συμφωνία.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η συμφωνία έχει κλείσει. Είναι το τέλος μιας περιόδου ντροπής για την Ελλάδα, όπου μειώθηκε η εθνική κυριαρχία, όπου κάποιοι μεσαίοι υπάλληλοι οργανισμών έμπαιναν σε υπουργεία και έδιναν εντολές σε υπουργούς. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όλα αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον τα δύο τελευταία, δεν μπήκε ποτέ κανείς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι από εκείνα τα υπουργεία που δεν εδέχθησαν ούτε εντολές, ούτε ελέγχους. Από αυτή την περίοδο βγαίνουμε και βγαίνουμε με μία συμφωνία όπου για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δεν έχουμε μέτρα για δόση, έχουμε δόση για μέτρα, τα οποία συνδυάζονται με αντίμετρα.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα σας έλεγε κανείς ότι το ωραιοποιείτε, υπό την εξής έννοια, ότι αναγκαστήκατε να υπογράψετε ένα τρίτο μνημόνιο, εσείς που είχατε ξεκαθαρίσει ότι «εγώ μνημόνιο δεν υπογράφω». Βέβαια δεν το υπογράψατε εσείς, το υπέγραψε η κυβέρνηση. Βεβαίως, η κοινοβουλευτική σας ομάδα είναι πάντα συμπαγής και από αυτή την πλευρά είναι εύκολο για τον κ. Τσίπρα, γιατί δεν έχει πρόβλημα μαζί σας – εννοώ και προσωπικά – αλλά το υπογράψατε ένα τρίτο μνημόνιο. Αυτό δεν σας έχει ενοχλήσει εσάς προσωπικά, που όπως μου λέτε και τώρα δεν τα θέλετε τα μνημόνια, δεν είστε αυτής της λογικής;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς, κ. Χατζή, πήραμε μια εντολή τον Ιανουάριο του 2015, η οποία πράγματι ήταν με τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να υπογράψουμε άλλο μνημόνιο ή άλλη συμφωνία. Τον Ιούλιο του 2015, όταν πλέον έφτασε ο «κόμπος στο χτένι» και η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά μία νέα συμφωνία, η οποία άλλαζε την ουσία της εντολής που λάβαμε τον Ιανουάριο, αποφασίσαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουμε σε εκλογές το Σεπτέμβριο, προκειμένου να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή. Αυτό το οποίο ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό είναι να μας πει αν συμφωνεί ή όχι με αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε τον Ιούλιο του 2015, ως τελική λύση εξόδου από την κρίση.

 

Σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν, του Σεπτεμβρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, φέραμε προς έγκριση τη συμφωνία του καλοκαιριού. Ρωτήσαμε τον ελληνικό λαό αν συμφωνεί ή όχι να προχωρήσουμε και να εκτελέσουμε αυτό που είπαμε τον Ιούλιο του 2015 με τους δανειστές. Ο ελληνικός λαός επιβεβαίωσε αυτή την πολιτική. Θα σας θυμίσω δε, ότι δεν το επιβεβαίωσε μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά το ψήφισαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία, η οποία έρχεται σήμερα και αρνείται να ψηφίσει αυτό που συμφωνήθηκε το 2015 ουσιαστικά είναι εκείνη που έκανε την «κωλοτούμπα» και άλλαξε τη στάση της.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι εδώ; Μου λέτε ότι αυτές οι εκλογές ήταν εκλογές για να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός προκειμένου να προχωρήσετε σε αυτή τη συμφωνία. Όμως, η κυβέρνηση τότε είχε ένα μεγάλο πρόβλημα στη Βουλή, έφυγε ο μισός ΣΥΡΙΖΑ – θυμάστε τις περιπτώσεις Λαφαζάνη, Ζωής Κωνσταντοπούλου και άλλων – εξ αφορμής του δημοψηφίσματος, το οποίο κατά τη γνώμη τους δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση, από τον κ. Τσίπρα. Συνεπώς, μοιραία πήγε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Δεν ήταν δηλαδή το βασικό επιχείρημα «πάω σε μία εκλογική αναμέτρηση για να μου πει ο κόσμος: ψηφίζω το μνημόνιο».

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πήγαμε το καλοκαίρι. Να σας θυμίσω ότι αυτοί που διαφωνούσαν ήταν ακόμα υπουργοί, ψήφισαν την έγκριση των μέτρων και αποχώρησαν λίγο πριν από τις εκλογές, δηλαδή όταν αποφασίσαμε ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ να προχωρήσουμε σε εκλογές.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτή είναι η δική σας ερμηνεία.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή είναι η αλήθεια και αυτά είναι τα ιστορικά γεγονότα. Και βεβαίως, αφού εκείνοι έφυγαν, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντικαταστάθηκε από άλλα πρόσωπα με τη λαϊκή εντολή να προχωρήσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Τέλος πάντων, το βασικό είναι ότι η κυβέρνηση, με την έγκριση του ελληνικού λαού, επέλεξε να προχωρήσει σε μία συμφωνία που θα τερματίσει αυτή την περίοδο ντροπής των τελευταίων ετών, την εποχή της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς ανήκατε πάντα στο κομμάτι της λαϊκής δεξιάς.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και συνεχίζω να ανήκω.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πιστεύετε αυτή τη στιγμή ότι ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο απλός μέσος Έλληνας πολίτης αρέσκεται σε αυτό που συμβαίνει; Είναι ευχαριστημένος; Εσείς ο ίδιος είστε ευχαριστημένος από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος. Αυτό το οποίο κάναμε εμείς ήταν το να διαπραγματευτούμε σκληρά. Και να δούμε λίγο τι σημαίνει αυτή η συμφωνία;. Να μη σταθούμε σε κάποιες κριτικές ανθρώπων που στήριξαν από το πρώτο μνημόνιο και το δεύτερο μνημόνιο, όταν εμείς ήμασταν αντίθετοι, αυτή την πολιτική, αλλά να δούμε τι επετεύχθη και ποιους αφορούν ουσιαστικά αυτά τα μέτρα. Τι συμβαίνει με αυτή τη συμφωνία που πλέον μας οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, αλλά γνωρίζετε αυτό που σας είπα, ότι στον ελληνικό λαό υπάρχει παράπονο, γκρίνια, ανέχεια.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και το γνωρίζω. Υπάρχει φτώχεια, υπάρχει τεράστια ανεργία – και μας απασχολεί σοβαρά – υπάρχει σοβαρό θέμα στην αγορά, αλλά για να δούμε αυτό το οποίο συμφωνήθηκε και τα μέτρα τα οποία δεν αφορούν το σήμερα, αλλά μετά το 2019, ποιους πλήττουν και από την άλλη πλευρά να δούμε ποιους ωφελούν τα αντίμετρα τα οποία υπάρχουν;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τα αντίμετρα είναι κυρίως προνοιακά κ. Υπουργέ.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και τα μέτρα. Το πλεόνασμα του 2016 διασφαλίζει ότι τα αντίμετρα θα εκτελεστούν.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό το πλεόνασμα δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Αλλά από πού προέρχεται αυτό το πλεόνασμα;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τον ελληνικό λαό. Αλλά προσέξτε, αυτό το πλεόνασμα διασφαλίζει ότι τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν το 2019, θα είναι πακέτο με τα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν λόγω του ότι αυτή η κυβέρνηση εφάρμοσε την πολιτική που διασφάλισε το πλεόνασμα. Ποιους αφορούν; Πράγματι υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις και αυτό αφορά περίπου 300.000 συνταξιούχους το 2019. Δείτε δε, το πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις. Έχουν μπει κάποια όρια τα οποία στη χειρότερη περίπτωση αφορούν το 18% των υψηλών συντάξεων και ένα 3-5% των άλλων συντάξεων. Οι υπόλοιπες συντάξεις δεν θα επηρεαστούν καθόλου.

 

Πέντε εκατομμύρια Έλληνες έχουν να κερδίσουν από τα αντίμετρα. Συγκεκριμένα, η επιδότηση ενοικίου αφορά 600.000 νοικοκυριά. Η επιδότηση ενοικίου είναι σημαντική. Ο εργένης θα έχει επιδότηση ενοικίου 50 ευρώ το μήνα, μία οικογένεια χωρίς παιδιά, με εισόδημα μέχρι 14.400, θα παίρνει 75 ευρώ το μήνα και μια οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα μέχρι 19.200 θα παίρνει επιδότηση ενοικίου 100 ευρώ το μήνα. Δεύτερον, επεκτείνεται το οικογενειακό επίδομα όχι μόνο για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, αλλά και για εκείνες τις οικογένειες που έχουν ένα ή δύο παιδιά. Τρίτον, τα σχολικά γεύματα επεκτείνονται πλέον στο 50% των σχολείων. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα αφορούν πλέον ηλικίες 0-4 ετών. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λοιπόν γίνονται πλέον για όλους.

 

Επίσης, η επιδότηση των φαρμάκων. Ο συνταξιούχος, που θα δει πράγματι να μειώνεται η σύνταξή του, από την άλλη πλευρά θα έχει ενίσχυση σε αυτά που αποτελούν το μεγαλύτερο έξοδο για έναν συνταξιούχο, τα φάρμακα.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ισοσκελίζεται αυτό που θα χάσει ο πολίτης, με αυτό που θα πάρει; Γιατί πρέπει να του μειώσουμε τη σύνταξη και να του δώσουμε μέσω φαρμάκων;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί πρέπει να δοθούν κάποια χρήματα στην αγορά. Εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ δίνονται από δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες θα δοθούν στους πολίτες. Να πούμε και τα υπόλοιπα μέχρι το 2020; Έχουμε μείωση φορολογικών συντελεστών. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα μέτρα τα οποία παίρνονται – και επαναλαμβάνω, δεν είναι μέτρα για τη δόση, είναι δόση για τα μέτρα – ευνοούν περισσότερους από αυτούς που πλήττουν και έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί ο σκοπός είναι αυτά τα μέτρα, μαζί με τα αντίμετρα, να συνδυαστούν με αυτό το οποίο πράττει σήμερα η κυβέρνηση, να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή με επενδύσεις στην Ελλάδα. Δηλαδή, αντί να υπάρχει αφαίμαξη χρημάτων από την ελληνική αγορά να υπάρχουν επενδύσεις. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε επισκέψεις – και εδώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – πολύ μεγάλων εταιρειών, ομίλων, τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι το Caesars Casino, είτε χώρες όπως είναι τα Εμιράτα, το Κατάρ, που έρχονται να κάνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις. Μόνο οι Φλέβες, αν προχωρήσουν, ως project του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για επτάστερο ξενοδοχείο θα εργαστούν 20.000 άνθρωποι, θα επενδυθούν 3,6 δις ευρώ.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό όμως που μου λέτε είναι μία προοπτική.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι κάτι για το οποίο εμείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε υπογράψει MOU.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αν δείτε αυτό που έκανε η κ. Κονιόρδου αυτές τις μέρες με την υπόθεση του Ελληνικού. Είμαι βέβαιος ότι είστε αντίθετος στο να κολλήσει αυτή η επένδυση.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα τις ξεκολλήσουμε τις επενδύσεις.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δηλαδή, έρχεται ο επενδυτής και του λέτε εσείς αυτό που είπατε για τις Φλέβες ότι είναι ωραίο κλπ.. Δεν μπορεί όμως το υπουργείο να κολλάει την επένδυση.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά που έκαναν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, να «δουλεύουν», να εμπαίζουν τους επενδυτές, δεν γίνονται από αυτή την κυβέρνηση. Θα σας θυμίσω μόνο το θέμα του Εμίρη του Κατάρ. Ήθελε ο Εμίρης του Κατάρ μαζί με τα funds του Κατάρ να επενδύσουν στην Ελλάδα πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι έγινε; Του καταλόγισαν από την εφορία της Πάτρας 10 εκατομμύρια για την επένδυση στο νησί. Αυτό έληξε με τη δική μας κυβέρνηση. Επισκέφθηκα εγώ το Κατάρ, συναντήθηκα με την οικογένεια του Εμίρη και βεβαίως το θέμα λύθηκε.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δηλαδή, μου λέτε ότι αυτή η επένδυση προχωράει;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας απαντώ. Όπως λύνεται και το θέμα της Ζακύνθου, όπου είδατε ότι ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ενέπαιξε τους επενδυτές, τώρα προχωράμε μέσω των δικαστηρίων σε μία συμφωνία. Γιατί σας τα λέω αυτά; Διότι δεν γίνεται την ίδια στιγμή που λένε στους επενδυτές «έλα να βάλεις τα χρήματά σου και εμείς θα ρυθμίσουμε το θέμα του προστίμου και αποτελεί προϋπόθεση αυτό» – και αναφέρομαι και στην τελευταία περίπτωση Σαββίδη – να έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία, η οποία η ίδια το υποσχέθηκε – ο κ. Σαμαράς και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης – και να λέει «δεν το ψηφίζω» και μάλιστα ο κ Μητσοτάκης να το καταγγέλλει.

 

Θα σας δώσω κ. Χατζή, να δείτε τι έγινε στην ψηφοφορία. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα στη συνέντευξη που έδωσε στον Antenna. Είπε ότι υπήρχαν μόνο δύο οι οποίοι δεν έστειλαν επιστολές και αναφερόταν στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Έξι δεν έστειλαν επιστολές. Και οι άλλοι τέσσερις είναι βουλευτές Θεσσαλονίκης. Εγώ δε, θα σας προκαλέσω να βγάλετε στην εκπομπή – έχετε μία ημέρα μπροστά σας – και θα σας δώσω εγώ τις επιστολές που φέρεται πως υπέγραψαν οι υπόλοιποι βουλευτές Θεσσαλονίκης. Εδώ θέλει ή γραφολόγο ή ψυχίατρο. Και την ίδια στιγμή, όταν τους παίρνουν τηλέφωνο λένε «εμείς δεν δώσαμε καμιά εξουσιοδότηση».

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μου λέτε, δηλαδή, ότι υπάρχουν πλαστογραφημένα έγγραφα;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω ότι υπάρχουν πλαστογραφημένα έγγραφα.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτή η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι ο ΣΚΑΪ μπορεί να έχει από τα πρακτικά της Βουλής τις υπογραφές, να δείτε ακόμα και της κ. Μπακογιάννη. Αν αυτή η υπογραφή είναι της κ. Μπακογιάννη ας μας το πει ένας γραφολόγος ή ας μας το πει ένας πολιτικός αναλυτής ή ένας ψυχίατρος.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μπορεί ένας βουλευτής να μην πρόλαβε να υπογράψει και να είπε σε κάποιον «βάλε μία υπογραφή». Συμβαίνει αυτό στη Βουλή.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά δεν μπορεί από τη μία πλευρά να λέει «εγώ είπα βάλε μια υπογραφή» και από την άλλη να λέει «εγώ δεν είπα ποτέ βάλε μια υπογραφή», άλλα να λέει «μέσα» και άλλα να λέει «έξω».

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχετε τέτοια μαρτυρία; Έχει σημασία αυτό που σας λέω και το λέω ευθέως.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζή, έξι βουλευτές – και όχι τέσσερις – δεν έστειλαν καν επιστολή. Των υπολοίπων, οι τέσσερις, από τη μία πλευρά επισήμως φέρεται η Νέα Δημοκρατία να υπέγραψε για αυτούς – είναι πλαστογραφημένες όλες οι υπογραφές – και κάποιοι εξ αυτών λένε στους ψηφοφόρους «εμείς δεν συμφωνήσαμε, αλλά μας έβαλαν τις υπογραφές». Αυτό τι δείχνει; Ότι η αντιπολίτευση δυστυχώς – και εγώ λυπάμαι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γι’ αυτό που κάνει – αντί να έρθει εδώ και να πει «ναι, έχουμε μεγάλες πολιτικές διαφορές» να το δεχτώ, «όμως εδώ πρόκειται για την πατρίδα μας». Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση, να έρθουν νέες επενδύσεις και εκεί που πάνε να έρθουν νέες επενδύσεις, ακόμα και στη μοναδική επένδυση την οποία έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – μιλάω για τη ΣΕΚΑΠ – έρχονται τώρα και στέλνουν μήνυμα στους επενδυτές «μην έρθετε εδώ».

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Λένε για τον κ. Σαββίδη ότι είναι ένας άνθρωπος που ουσιαστικά στηρίζεται πάνω σας.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πού στηρίζεται πάνω μου;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Υπό την έννοια ότι είναι προσωπικός σας φίλος, με την έννοια ότι θέλετε να τον προωθήσετε.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρώ ότι είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος στα δύσκολα της πατρίδας μας, αντί να κάνει όπως οι άλλοι και να πηγαίνει στο Λουγκάνο ή στο Μαϊάμι με τα λεφτά και να περιμένει πότε θα έρθει η στιγμή να αγοράσει την πτωχευμένη Ελλάδα, την ώρα που οι άλλοι την «έκαναν», εκείνος ήρθε και έβαλε τα χρήματά του από έξω προς τα μέσα, επένδυσε σε μία βιομηχανία στην Ξάνθη – στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης – και προσέλαβε κόσμο. Έρχεται τώρα και επενδύει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όποτε χρειάζεται η πατρίδα μας βοηθάει – και στα εθνικά θέματα, στα θέματα του ποντιακού ελληνισμού – και αυτόν τον άνθρωπο αντί να τον ευχαριστήσουν και να του πουν ότι αυτό που κάνεις είναι εθνικό έργο…

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Του χάρισε η κυβέρνηση 38 εκατομμύρια. Αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι με αυτή την τροπολογία αποφασίσατε να χαρίσετε 38 εκατομμύρια και μάλιστα από λαθρεμπόριο καπνού.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος έκανε το λαθρεμπόριο; Το κράτος.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό λέει ο κ. Μητσοτάκης.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε ποιος είναι πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ σήμερα;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς θα μου πείτε.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Κοντός, ο υπουργός του Κώστα Καραμανλή. Και γιατί μπήκε ο κ. Κοντός; Μπήκε ο κ. Κοντός, διότι πράγματι η τότε συμφωνία που έγινε με την κυβέρνηση και με τη Νέα Δημοκρατία ήταν «επένδυσε». Και όσον αφορά το λαθρεμπόριο που έκαναν κρατικοί λειτουργοί, πρώτα από όλα δεν διαγράφεται.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κάποιος πρέπει να το πληρώσει αυτό, δεν πρέπει;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και πρέπει, η προηγούμενη διοίκηση, εκείνοι που τα «άρπαξαν».

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πρέπει να το αποδείξετε αυτό.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν έχει προχωρήσει στα δικαστήρια; Μα το λαθρεμπόριο απεδείχθη και απεδείχθη ότι το έκανε η προηγούμενη διοίκηση.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πλήρωσαν για αυτό; Θα σας ρωτήσει ο κόσμος.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταλογίστηκαν από την Εφορία των Μεσογειακών Αγώνων του 1997 τα χρήματα στην Οργανωτική Επιτροπή;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν μιλάμε για αυτό.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα το ίδιο είναι. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει υποχρέωση καταλογισμού από την πλευρά της Εφορίας σε εκείνους που το έπραξαν όχι όμως προς εκείνον ο οποίος ήρθε και λέει «βάζω τα λεφτά για να δουλέψετε». Σας ρωτάω, αύριο θα πουληθεί – είναι ιδιωτική εταιρεία – το ναυπηγείο της Σύρου. Ο νέος επενδυτής που θα έρθει και θα βάλει μπρος για να ζήσει ένα ολόκληρο νησί θα πληρώσει πρόστιμα της παλιάς διοίκησης; Η παλιά διοίκηση πρέπει να τα πληρώσει. Αντίστοιχα είναι σε όλες τις επενδύσεις. Αν θέλουμε να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να θέλει και η κυβέρνηση.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς, δεν έχετε την ίδια ιδεολογική αφετηρία με άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Μπορεί να είστε με τον κ. Τσίπρα σε μια αγαστή συνεργασία – και είστε και είναι γνωστό αυτό ότι έχετε άριστη σχέση – αλλά υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία λένε άλλα πράγματα από αυτά που λέτε εσείς.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζή τις μεγαλύτερες κρατικοποιήσεις τις έκαναν κυβερνήσεις οι οποίες φέρονταν ότι ήταν φιλελεύθερες. Θα σας θυμίσω τον Ανδρεάδη.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ δεν μίλησα για φιλελευθερισμό, εγώ σας κατέταξα σε μία συγκεκριμένη κατηγορία.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση έχει τις ευαισθησίες της αριστεράς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει τις ευαισθησίες τις αγοράς.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Η ισορροπία που βρίσκεται;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ισορροπία βρίσκεται στη συζήτηση που γίνεται στο υπουργικό Συμβούλιο και αυτή τη στιγμή σας διαβεβαιώνω ότι και επιθυμία του πρωθυπουργού, όπως εκφράστηκε από τον ίδιο στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και από όλους τους υπουργούς, είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Οι επενδύσεις είναι μονόδρομος. Ποιο εύκολα παίρνονται αποφάσεις με αυτή την κυβέρνηση, η οποία έχει και αριστερή συνισταμένη, παρά από κυβερνήσεις που φέρονταν ότι ήταν υπέρ των αγορών και διέλυσαν την αγορά. Τα δάνεια, δηλαδή, των μεγάλων μέσων ενημέρωσης με αντάλλαγμα αμυγδαλεώνες στην Κρήτη, τα έπαιρναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτά επειδή τα έχετε καταγγείλει και εσείς προσωπικά στη Βουλή, στις ομιλίες σας, οφείλει η Δικαιοσύνη να τα φέρει εις πέρας, να τις κλείσει αυτές τις υποθέσεις.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κάποιοι εξ αυτών θα έπρεπε ήδη να έχουν συλληφθεί, έπρεπε να έχουν δεσμευθούν οι περιουσίες τους.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό περιμένει ο ελληνικός λαός, όταν κάνετε την καταγγελία για αυτά τα «θαλασσοδάνεια» τα οποία έκαναν ζημιά και στην υπόλοιπη αγορά ξέρετε.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι έγινε λοιπόν; Θα έκλεινε ποτέ ο ΔΟΛ αν ήταν άλλη κυβέρνηση από αυτή που είναι σήμερα; Θα έκλεινε ποτέ το MEGA με την έννοια του να αφαιρεθεί η διοίκηση από εκείνους που έπαιρναν τα δάνεια;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το MEGA έκλεισε, γιατί οι επενδυτές δεν ήθελαν να επενδύσουν άλλα λεφτά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι μόνο αυτό, είναι και αυτοί οι οποίοι χρωστούν.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δηλαδή, με αυτά που λέτε, τους κλείσατε εσείς;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εφαρμόστηκε ο νόμος και θα εφαρμοστεί ο νόμος και σε περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονταν ποτέ μέχρι τώρα. Κύριε Χατζή από αυτό το Υπουργείο έχουν φύγει 18 υποθέσεις για τα εξοπλιστικά και ξεκίνησαν επιτέλους οι καταλογισμοί ποινικών και αστικών ευθυνών.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το είπατε και στην προηγούμενη συνέντευξη, σε τι φάση βρίσκονται;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την προηγούμενη συνέντευξη μέχρι τώρα, ήδη φορούν «βραχιολάκια» τέσσερις έμποροι όπλων. Δεύτερον, βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς πρώην υπουργών και προχωράει η υπόθεση στη Βουλή, για παράδειγμα του κ. Παπαντωνίου. Έχουμε καταλογισμό πλέον σε ξένες εταιρείες. Εταιρείες, όπως η γερμανική Rheinmetall, δεν θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα, να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αν δεν πληρώσουν τις αποζημιώσεις που οφείλουν να πληρώσουν για την αποκατάσταση των δωροδοκιών που έχουν τελεσιδικήσει.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μια και το ανοίξαμε αυτό το θέμα θα σας ρωτήσω για ένα πρόσωπο, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος αποφυλακίστηκε, είναι 80 ετών, η κατάσταση της υγείας του είναι χάλια, έκανε και εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Θέλω να σας κάνω μία ερώτηση και ευθέως θέλω να μου απαντήσετε. Είπε χθες ότι «έχω να πω πολλά για τον Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου». Πιστεύετε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν θύμα καταστάσεων ή ο ίδιος κίνησε όλες αυτές τις διαδικασίες για τις οποίες κατηγορήθηκε;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τις δύο υποθέσεις για τις οποίες κατηγορήθηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος, τις έχω φέρει εγώ στη Βουλή από το 1998. Κατέθεσα ο ίδιος στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, παρέστην ο ίδιος ακόμα και στην προανάκριση και έδωσα τα στοιχεία που όφειλα να δώσω. Βεβαίως και ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν ήταν ο μόνος υπεύθυνος όλης της μεταπολίτευσης και της εποχής του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως και πηγαινοέρχονταν οι τσάντες με δανειστές συγκεκριμένους που εμπλέκονται μέσα σε αυτές τις υποθέσεις.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τις έχετε καταθέσει εσείς κ. Υπουργέ;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και έχω καταθέσει. Ο Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και έφταιγε. Από εκεί και πέρα, όμως, οι ληστείες οι οποίες έγιναν μετά τον Τσοχατζόπουλο ήταν πολύ μεγαλύτερες. Για να τα πούμε πιο απλά. Αν κάτι έκανε 100 ο Τσοχατζόπουλος μπορεί να το έπαιρνε 100 και να έβγαζε 10, όπως απεδείχθη από τη διαδικασία, αλλά άλλοι αν κάτι έκανε 100 το έπαιρναν 400.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ποιοι είναι οι άλλοι;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ’ αρχήν, ο Παπαντωνίου.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή την ιστορία κ. Υπουργέ;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρέπει να οδηγηθεί η υπόθεση και στον Σημίτη και στον Παπανδρέου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος το οφείλει αυτό, πλήρωσε ο ίδιος, οφείλει να μιλήσει. Αν κάποιοι του έδιναν εντολές και του έλεγαν «προχώρα σε αυτή την προμήθεια» και οι συγγενείς τους βρίσκονταν στη Γερμανία και έκαναν μπίζνες, πρέπει να αποδειχθεί και πρέπει να υποδειχθεί και ο δρόμος του χρήματος και τα χρήματα πρέπει να τα φέρουν πίσω. Πρέπει τα κλεμμένα χρήματα να τα πληρώσουν και εκείνοι που πλήρωσαν δωροδοκίες και εκείνοι που έλαβαν δωροδοκίες.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί αυτό στην πραγματικότητα;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είμαι βεβαίως ότι θα συμβεί και ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για να μπορέσει τεχνικά να γίνει κάτι τέτοιο;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το δημιουργήσαμε. Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε αποζημίωση δοθεί στο ελληνικό δημόσιο για εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία αφορούν υποθέσεις δωροδοκίας πηγαίνει και αποζημιώνει το αντίστοιχο Επιτελείο.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να μιλήσουμε για το μεγάλο θέμα των Βαλκανίων. Η δική μου ανάλυση λέει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι εκεί – περισσότερο από την Τουρκία – και εκεί δεν ξέρω τι θα συμβεί. Θα ήθελα να μας κάνετε τη δική σας ανάλυση και να μας δώσετε τις δικές σας πληροφορίες για το τι ακριβώς γίνεται για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πράγματι, αυτό που σήμερα γίνεται είναι η αλλαγή της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα γίνεται ο πυλώνας σταθερότητας και προς τα βόρεια και προς τα νότια.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ακούσαμε στο πρώτο μέρος της εκπομπής μας περί οικονομικών, για την υπόθεση με τον κ. Σαββίδη που θεωρείστε «αρχιτέκτονας».

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είμαι πουθενά «αρχιτέκτονας».

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Υπό την έννοια ότι εσείς τον πείσατε να κάνει αυτές τις επενδύσεις και έχετε μία φιλική σχέση μαζί του.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για τη ΣΕΚΑΠ τον έπεισε ο κ. Σαμαράς και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κεδίκογλου ήταν μέσα στη Βουλή, του είπα να μιλήσει εκείνη την ώρα. Μην γυρίζετε πίσω, ας πάμε μπροστά και να δούμε αυτή τη στιγμή πως μπορούν να έρθουν πολλοί «Σαββίδηδες» και να επενδύσουν στην πατρίδα μας.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πάμε στο θέμα της Τουρκίας. Πολλοί αξιωματούχοι, από την πλευρά της γείτονος, σας έχουν εκτοξεύσει καταγγελίες, ύβρεις, κάποιοι έχουν κάνει και χαρακτηρισμούς. Θα ήθελα να ακούσω το σχόλιό σας για αυτό και πώς απαντάτε σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι μερικές φορές είναι και πάρα πολύ απαξιωτικοί.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οποιοδήποτε απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί ή ύβρεις αποτελούν παράσημα για εμένα. Αυτό που κάνει η Ελλάδα, αυτό που κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και εγώ ως πολιτικός τους προϊστάμενος είναι ακριβώς η προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Ποτέ δεν προκαλούμε. Εφαρμόζουμε τα σχέδια όπως υπάρχουν και βεβαίως κάνουμε τη λεγόμενη επίδειξη σημαίας σε ελληνικές περιοχές. Αλλοίμονο, αν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σταματήσει να επισκέπτεται το Καστελόριζο, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, τον Αη Στράτη, τη Λήμνο ή τη Γαύδο.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για το Αγαθονήσι είπαν ότι είναι τουρκικό έδαφος και το θεώρησαν πρόκληση οι Τούρκοι, επειδή εσείς πήγατε εκεί. Θέλω μία απάντηση για αυτό.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την απάντηση την έχει δώσει ο Καραϊσκάκης εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε όλα αυτά και νομίζω ότι πρέπει να την ξαναδιαβάσουν λιγάκι. Να καταλάβει η Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι μεν μία φιλειρηνική χώρα, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, αλλά από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει ποτέ στα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας. Εγώ θα αποδίδω τιμές στους νεκρούς στα Ίμια, στο σημείο που έπεσαν, θα καταθέτω στεφάνι και θα επισκέπτομαι όπως όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τα νησιά μας, τα οποία κατοικούνται πάνω από 3000 χρόνια από ελληνικό πληθυσμό.

 

Δεν υπάρχει θέμα εφαρμογής πολιτικής του τύπου Σημίτη – Πάγκαλου όπου τις σημαίες θα τις «παίρνει ο αέρας». Οι σημαίες στα νησιά μας αντικαθίστανται από τον ελληνικό στρατό με άλλες, όταν φθαρούν. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο την παραβίαση, έστω και για ένα χιλιοστό, της εθνικής μας κυριαρχίας. Δεν θέλουμε τον πόλεμο, θέλουμε καλές σχέσεις με τη γείτονα, αλλά δεν πρόκειται να παίξουμε παιχνίδια προς όφελος του εσωτερικού της Τουρκίας.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Φοβάστε για ένα λάθος στο Αιγαίο, πάνω σε αυτό που προηγουμένως μας είπατε;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Τουρκία δεν έχει εξυβρίσει μόνο εμένα, το ίδιο είχε κάνει με όλη την Ευρώπη, το ίδιο κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το ίδιο κάνει με τη Ρωσία, το ίδιο κάνει με το Ισραήλ. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, εφαρμόζοντας μία πολιτική η οποία έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας είναι η μόνη χώρα που είναι μέλος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ στην περιοχή, ανήκει και στην καθ’ ημάς Ανατολή. Εμείς ξέρουμε να μιλάμε και με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστίνιους και με τους Αιγύπτιους και με τα Εμιράτα. Είναι η χώρα, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον άξονα σταθερότητας. Το κάνουμε μέσω Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Εμιράτα, το κάνουμε όμως και προς τα βόρεια και με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Φοβάστε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, βάσει των δεδομένων που είπαμε νωρίτερα ότι μπορεί να γίνει ένα λάθος; Το φοβάστε το λάθος;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς δεν θα προκαλέσουμε ποτέ θερμό επεισόδιο.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν λέω για εμάς, λέω το φοβάστε το λάθος;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν όμως προσπαθήσουν να προσβάλουν την εθνική κυριαρχία μας ή την εδαφική μας ακεραιτότητα η απάντηση θα είναι συντριπτική για την Τουρκία.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είναι βαρύ αυτό που λέτε.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή είναι η δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων και η δική μου και όλων των Ελλήνων. Όταν ορκίζονται οι αξιωματικοί, οι στρατεύσιμοι, τα παιδιά μας, στον όρκο που δίνουν είναι ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε τη σημαία. Μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μας θα αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας». Εμείς, ως λαός, ως έθνος ποτέ δεν παραβιάσαμε ούτε τους διεθνείς κανόνες, ούτε αν θέλετε και την πολεμική ηθική. Την ώρα που κηδεύαμε τα παιδιά που έπεσαν εν καιρώ ειρήνης στη Θεσσαλία και στην Κρήτη, δεν το σεβάστηκαν, έκαναν παραβιάσεις την ίδια ώρα που παιδιά ενάμισι και τριών ετών χαιρετούσαν τον Αντιστράτηγο Γούλα, χαιρετούσαν οι μανάδες τα παιδιά και τα παιδιά τους γονείς. Αυτό δείχνει την ηθική της Τουρκίας. Δεν σεβάστηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα. Δεν σέβονται τίποτα.

 

Αυτό ακριβώς δείχνει τη λογική που επικρατεί πλέον σε ένα κράτος που μετατρέπεται δυστυχώς από μία χώρα που προσπαθούσε να φτάσει προς την Ευρώπη σε ένα θεοκρατικό κράτος. Η μπούρκα έχει πλέον εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», οι οποίοι πολύ σύντομα θα χαρακτηριστούν ως τρομοκρατική οργάνωση, έχουν έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο ISIS πηγαινοέρχεται στην Τουρκία, το νταραβέρι με το Ιράν γινόταν σε παράνομο πετρέλαιο, από το οποίο δεν ξέρει κανείς που πήγαν τα χρήματα. Θα πρέπει να καταλάβει η Δύση και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εμείς δε διαφυλάσσουμε μόνο τα δικά μας σύνορα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, αλλά τα σύνορα της Ευρώπης. Και αν μιλάει η Ευρώπη για ευρωπαϊκή Άμυνα, πρέπει πρώτα από όλα να μιλήσει για τα ευρωπαϊκά σύνορα που υπεγράφησαν το 2008 επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Γι’ αυτό και στηριζόμαστε περισσότερο στο ΝΑΤΟ και περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πλέον, με τη συμφωνία η οποία θα επεκταθεί και προς όφελος της Ελλάδας τους επόμενους μήνες, πρώτα ο Θεός, με τις διαπραγματεύσεις τις οποίες κάνουμε, αποτελεί τον κύριο σύμμαχο στην περιοχή. Είναι οι μόνοι σύμμαχοί μας που μας βοήθησαν εμπράκτως, με το σχέδιο Μάρσαλ, μετά τον πόλεμο.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, αλλά όπως ξέρετε, με την Τουρκία πάντοτε δημιουργούσε μια πολύ καλή σχέση. Άλλωστε, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν εμπλεκόμενος σε επιχειρηματικά συμφέροντα που αφορούν πετρέλαια στην περιοχή.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μην τα μπερδεύουμε. Μιλήσατε για τον Υπουργό Εξωτερικών και φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στην Exxon. Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή η Exxon έχει οικόπεδο στην Κύπρο, από τα οικόπεδα εκείνα που θέλει η Τουρκία να αμφισβητήσει στην κυπριακή ΑΟΖ. Και δεν σας κρύβω ότι είμαστε σε έναν πολύ στενό διάλογο προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια πολύ μεγάλη ενεργειακή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ και με άλλους, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εξόρυξης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια. Προχωράμε δε και σε συνεννόηση για τη δημιουργία ενός μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από την Κύπρο. Θα συμπίπτουν τα κοιτάσματα τα κυπριακά, τα ισραηλινά και τα αιγυπτιακά. Από νότια της Κρήτης θα φτάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα. Θα συνδέει τα ελληνικά κοιτάσματα και θα προχωράει σε ένα μεγάλο project που θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ:  Αυτό έχει υπογραφεί;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι μια πρόταση η οποία υπάρχει. Μπορούν οι τηλεθεατές μας να τη δουν στο site του Μιχάλη Ιγνατίου από έναν Έλληνα επιστήμονα, αλλά είναι κάτι το οποίο μπαίνει πλέον σε διαπραγμάτευση και με εταιρείες οι οποίες έρχονται στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται για τα ελληνικά κοιτάσματα. Αυτό, για να πάμε στα Βαλκάνια, δείχνει την αλλαγή της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Υπογράψαμε συμφωνία με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και τώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στενής στρατηγικής συμμαχίας. Για πρώτη φορά στον «ΗΝΙΟΧΟ» πέταξαν αεροπλάνα των Εμιράτων μαζί με ισραηλινά αεροσκάφη .Και «κουμπάρος» είναι η Ελλάδα. Αυτό δείχνει την αναβάθμιση της Ελλάδας. Θα σας πω δε, για τα Βαλκάνια, ότι είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία και με τη Βουλγαρία και με τη Σερβία.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είναι μόνο τα Βαλκάνια, όμως. Είναι η Αλβανία, η Βοσνία είναι και το Μαυροβούνιο, που παραλίγο να γίνει εκεί ένα πραξικόπημα.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα είμαι στο Μαυροβούνιο σε μια εβδομάδα και θα είμαι και στη Σερβία.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να θέσω, λοιπόν, εγώ το ερώτημα και το πλαίσιο για να το δούμε. Πολλοί ξένοι πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν και γράφουν ότι εκεί κάποιοι έχουν αποφασίσει και σχεδιάζουν να γίνει ένα μεγάλο «πάρτι» στα Βαλκάνια, να αρπαχτούν περιοχές. Τα ξέρετε τα σενάρια περί μεγάλης Αλβανίας κλπ, τις συγκρούσεις που υπάρχουν με τη Σερβία και πολλοί υποστηρίζουν ότι από εκεί έχουν ξεκινήσει διάφορα κατά το παρελθόν και το ξέρετε πολύ καλά ότι ενδεχομένως να γίνει ένα «πάρτι». Εάν «προσκληθούμε» θα πάμε εμείς σε αυτό το «πάρτι» ως χώρα;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πιστεύω κατ’ αρχήν ότι η Αλβανία πρέπει να αντιληφθεί ότι συμφέρον και δικό της είναι να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Διάφοροι μεγαλοϊδεατισμοί περί Μεγάλης Αλβανίας και η ενίσχυση ακραίων ισλαμικών ομάδων, αλλά και κατσαπλιάδων, που θέτουν θέματα με την Ελλάδα, λειτουργούν εις βάρος της ίδιας της Αλβανίας. Η Αλβανία οφείλει να έρθει να μιλήσουμε. Να μιλήσουμε και για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και αν υπάρχουν συμφέροντα της Αλβανίας όχι βεβαίως εις βάρος των δικών μας και με υποθέσεις που έχουν λήξει από τον πόλεμο, όπως η υπόθεση των Τσάμηδων κλπ, αλλά θέματα που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω πρόοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τα συζητήσουμε. Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής. Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς έχουμε την πάγια τακτική της μη αλλαγής συνόρων. Δεν πρόκειται, όμως, να αφήσουμε απροστάτευτους τους χριστιανικούς πληθυσμούς και να αφήσουμε να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άρα, αν γίνει κάποια εμπλοκή;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμπλοκή πολεμική δεν πρόκειται να γίνει, ούτε νομίζω ότι πρέπει να γίνει. Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών και της Βουλγαρίας και της Σερβίας και, αν θέλετε, και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να διακοπεί η προσπάθεια δημιουργίας ενός ακραίου ισλαμικού τόξου. Πράγματι υπάρχουν ροές προς τα Βαλκάνια από φονταμενταλιστικές οργανώσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εξηγήστε λίγο αυτό που λέτε, γιατί είναι σοβαρό.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ να μην αφήσουμε να επεκταθούν οι ακραίες φωνές, οι εξτρεμιστές. Να μην έχουμε «πάντρεμα» του ISIS με ακραίες ομάδες στα Βαλκάνια.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Η Ελλάδα, κ. Υπουργέ, δεν έμεινε ποτέ ουδέτερη σε καμία διαμάχη στην Ευρώπη είτε σε Βαλκανικούς Πολέμους είτε σε Παγκόσμιους Πολέμους κλπ. Ήταν μια χώρα που έπαιξε ρόλο.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε δίκιο.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κατά συνέπεια, αν έχουμε μια ανάφλεξη στην περιοχή αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έχει άλλη επιλογή η χώρα μας, λόγω και της γεωστρατηγικής της θέσης, να εμπλακεί σε μια τέτοια ιστορία.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η χώρα μας θα λειτουργήσει βάσει του διεθνούς δικαίου.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς, είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε ενδεχομένως μια τέτοια πρόκληση και ψυχολογικά και πολιτικά;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι πάντα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση. Εμείς, δεν πρόκειται να προκαλέσουμε κάτι. Όμως, οποιαδήποτε πρόκληση υπάρχει θα απαντηθεί. Βεβαίως και παίρνουμε τα μέτρα μας. Από εκεί και πέρα, θα ενεργήσουμε κατά τη δύναμη την οποία έχουμε στα Βαλκάνια. Μη ξεχνάτε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα Βαλκάνια είναι οι πιο ισχυρές που υπάρχουν. Ίσως και οι μόνες που υπάρχουν. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ισχύ για να καταπνίξουμε υποθέσεις πολεμικού χαρακτήρα, αλλά μέσω της διπλωματικής ισχύος για να παρέμβουμε στο να μην κυλήσουν τα Βαλκάνια σε μια κατάσταση που δυστυχώς έχει κυλήσει η Τουρκία. Νομίζω και η Δύση δεν πρόκειται να το επιτρέψει αυτό, να δούμε ακραίες εξτρεμιστικές οργανώσεις να εκπαιδεύουν για παράδειγμα τρομοκράτες στα Βαλκάνια.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχετε κάποια πληροφορία; Συμβαίνει αυτό;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν προσπάθειες, οι οποίες ανησυχούν και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτό το ανακάτεμα στα Βαλκάνια, μας δώσατε τις δικές σας εξηγήσεις, ήσασταν προσεκτικός στις διατυπώσεις, φαντάζομαι ότι έχει και λίγο διπλωματία όλο αυτό που μας είπατε – που δεν το συνηθίζετε – αλλά αυτή τη φορά έχει, πρέπει να το παραδεχτείτε.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εξωτερική πολιτική κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Ο Πάνος Καμμένος, σε περίπτωση που γίνει κάποια συμφωνία για να γίνει αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων, ως συμμέτοχος σε αυτήν την κυβέρνηση θα το δεχόταν;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά να σας πω κάτι; Θεωρώ ότι έτσι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα και η απομόνωση των εξτρεμιστών και των ακραίων στοιχείων στα Σκόπια έχουμε οδηγηθεί πλέον στη λήξη αυτής της υπόθεσης. Υπάρχει θέμα αν θα υπάρχει ως χώρα.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πάμε σε ένα θέμα που έχει συνάφεια με αυτό και μιλάω για το μεταναστευτικό που εμπλέκεται και ο στρατός, γιατί χάριν του ελληνικού στρατού έγιναν κινήσεις και η κατάσταση εξομαλύνθηκε κάπως.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χάριν όλων, γιατί ενεπλάκησαν και το ναυτικό και η αεροπορία.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτή η πολιτική η οποία ασκείται αυτή την ώρα, αλλά και ασκήθηκε το 2015, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό σας βρίσκει σύμφωνο; Γιατί αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες δηλώσεις σας, θα δούμε ότι έχετε μια άλλη άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πότε έχω μιλήσει εγώ διαφορετικά για το μεταναστευτικό;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δηλαδή, συμφωνείτε με τον κ. Μουζάλα; Συμφωνούσατε με την κ. Χριστοδουλοπούλου;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να είμαι πολύ σαφής, να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα ήρθε δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε δύσκολες στιγμές, ότι τους έδωσε τροφή και στέγη, την ώρα που δεν είχε να ταΐσει τα δικά της παιδιά. Και αν η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο – και να χτυπήσουμε ξύλο και να παρακαλέσουμε να μη γίνει ποτέ – ακραίων ομάδων, είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν εδώ στοργή.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να παραδεχτείτε ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει πολύ δουλειά σε αυτό και με την πολιτική του με τον αραβικό κόσμο.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως. Και δεν σας κρύβω ότι αυτό λέγαμε και με τον Αλέξη Τσίπρα, να φύγουμε από την οικονομική κρίση και να πάρει πρωτοβουλίες, γιατί η Ελλάδα μπορεί να μιλήσει και με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστινίους, με τους Αιγύπτιους και τους Λίβυους. Η Ελλάδα θα παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε – να το πάρουμε από τη δεξιά πλευρά για να δούμε τα πράγματα όπως είναι – ποιοι ήταν αυτοί που στην καταστροφή της Σμύρνης έβαλαν στα βαπόρια τους Έλληνες πατεράδες και τους παππούδες μας; Ήταν οι Σύροι. Συριακά καράβια ανέβασαν επάνω τους Έλληνες που πνίγονταν, την ώρα που οι Ευρωπαίοι τους χτυπούσαν με τα κουπιά και τους πέταγαν στη θάλασσα.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ή δεν ενδιαφέρθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ:  Όχι, δεν ενδιαφέρθηκαν, μας έπνιγαν. Όταν έγινε η εισβολή και η κατοχή στην Κύπρο, τα πρώτα συνεργεία γιατρών που πήγαν στην Κύπρο ήταν Σύροι. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους εγκαταλείψουμε εμείς; Επειδή βγαίνουν ορισμένα ακραία στοιχεία και λένε ότι «θα μας φάνε οι πρόσφυγες»; Και με αυτή την πολιτική που κρατήσαμε, τώρα πλέον, το συριακό λύνεται. Θα γίνουν ασφαλείς περιοχές, θα επιστρέψουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Η Ελλάδα κέρδισε από αυτή την πολιτική.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ο κ. Νίκος Φίλης σας έχει ασκήσει κριτική. Δεν είναι από τους ανθρώπους που ιδεολογικά ή πολιτικά εκτιμά τις απόψεις σας. Παρά αυτό το γεγονός βρίσκεστε στην ίδια κυβέρνηση. Μάλιστα, κατά καιρούς έχει εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απεγκλωβιστεί ιδεολογικά από εσάς.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και να πάει στους «βρώμικους» είχε πει.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Στο ΠΑΣΟΚ είχε πει.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τουλάχιστον συμφωνούμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «βρώμικο».

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό είναι μια δική σας άποψη, αλλά θέλω να μου πείτε πως αντιμετωπίζετε αυτό;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ποτέ δεν είπαμε ότι ταυτιστήκαμε ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ταυτίστηκε μαζί μας. Βεβαίως και έχουμε ιδεολογικές διαφορές. Υπάρχει μια συμφωνία στην κυβέρνηση ότι εκεί που δεν συμφωνούμε δεν ψηφίζουμε εκεί που θεωρούμε ότι ξεπερνιούνται οι «κόκκινες γραμμές» θα βρούμε μια λύση. Ούτε θα γίνει ποτέ ο κ. Φίλης κεντροδεξιός ή αν θέλετε κεντρώος ούτε εγώ θα γίνω αριστερός. Όμως, για το καλό της πατρίδας, βρεθήκαμε μαζί και βλέπετε ότι υπάρχει μια άριστη συνεννόηση με όλους τους υπουργούς και με τον κ. Φίλη.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για τον κ. Φίλη έχει ακουστεί και έχει γραφεί ότι τον «φάγατε» ουσιαστικά από το Υπουργείο Παιδείας γιατί επιβάλλατε στον κ .Τσίπρα και του λέτε «θα γίνει αυτό που λέει ο Αρχιεπίσκοπος» και βεβαίως έφυγε ο κ. Φίλης.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η σχέση μου με τον κ. Τσίπρα δεν έχει ούτε εκβιασμούς, ούτε τέτοιου είδους νταβατζηλίκια. Ο Βενιζέλος με τον Σαμαρά εκβίαζαν ο ένας τον άλλον και στηρίζονταν μεταξύ τους στο ότι ο ένας θα καλύψει τις βρωμιές του άλλου. Για αυτό του έκανε τροπολογίες ολόκληρες ο Σαμαράς του Βενιζέλου για να τον απαλλάξει από τις ποινικές του ευθύνες.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τα έχετε πει αυτά στη Βουλή.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια έντιμη σχέση, η οποία στηρίζεται στο διάλογο. Εγώ για τον κ. Φίλη είπα ότι διαφωνώ μαζί του στα θέματα που αφορούν την Εκκλησία. Αυτό είναι ξεκάθαρο, έχουμε μεγάλες διαφωνίες, χαοτικές διαφορές, για παράδειγμα, για τη σχέση Εκκλησίας – Κράτους. Από εκεί και πέρα, όμως, ήταν ένας καλός υπουργός Παιδείας, είναι η πρώτη φορά που λειτούργησαν τα σχολεία από την πρώτη μέρα. Δεν επέβαλα ποτέ εγώ στον Πρωθυπουργό την αντικατάσταση ενός υπουργού, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άμα λέτε ότι «θα ρίξω την κυβέρνηση, αν δεν γίνουν τα πράγματα όπως τα λέει ο Αρχιεπίσκοπος» αντιλαμβάνεστε ότι είναι σαν να του λέτε «ο Φίλης, δρόμο».

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έγινε έτσι.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εντάξει τώρα. Πείτε λοιπόν τι έγινε

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω ότι σε αυτή την περίφημη συνάντηση αυτό που ειπώθηκε μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του κ. Φίλη είναι ότι είχαν συμφωνήσει σε αυτό το οποίο προχωρούσε. Ότι υπήρχε συμφωνία, ότι θα έχει λόγο η Εκκλησία.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και αθέτησε την συμφωνία ο κ. Φίλης μου λέτε;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα παραμένουμε σε μία κυβέρνηση με διαφορετικές πολιτικές απόψεις και αν θέλετε, ο Δημήτρης Καμμένος, που είναι δικός μας βουλευτής, μπορεί καμιά φορά να λέει τις απόψεις του ακόμα πιο σκληρά από τους συναδέλφους του. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε μια συνεργασία υπάρχουν και διαφορετικές και συγκλίνουσες απόψεις.

 

Εμείς προσπαθούμε και το έχουμε κρατήσει – και σας διαβεβαιώνω ότι θα το κρατήσουμε αυτό – με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι θα βρίσκουμε τις συνισταμένες μιας συνεργασίας, όπου κανείς δεν θα χάνει την ιδεολογική του ταυτότητα, θα υπάρχει σεβασμός στην συνεργασία μας και να ξέρετε ότι αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέχρι το 2023 τουλάχιστον.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτή είναι η νέα στρατηγική που εξέφρασε χθες ο Πρωθυπουργός. Αυτό αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι ένα «μασάζ» προς τους βουλευτές ότι θα κυβερνήσουμε δύο χρόνια και άλλα τέσσερα.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πιστεύει κανείς ότι μπορεί ο Μητσοτάκης να γίνει πρωθυπουργός, έτσι όπως πάει;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός, όχι εσείς και εγώ.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω κάτι; Εγώ γεννήθηκα στη Νέα Δημοκρατία. Όσο η Νέα Δημοκρατία μεταλλάσσεται σε ένα υβριδικό σχήμα, που περιλαμβάνει τους υβριστές του Καραμανλή, τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη και τα στελέχη του ΛΑΟΣ, μαζί με τους νεοφιλελεύθερους, τους οποίους είχε πετάξει με κλωτσιές απ’ έξω ο Καραμανλής, δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τη λαϊκή βάση η οποία θα της διασφαλίζει την πλειοψηφία.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με βάση τις δημοσκοπήσεις προηγείται.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με «τσιγκλάτε» τώρα. Όταν οι δημοσκοπικές εταιρείες πήγαιναν στο ΚΕΛΠΝΟ και έπαιρναν τρία εκατομμύρια ευρώ για να αποδείξουν ότι ο καρκίνος είναι μεταδοτικό νόσημα, αυτές οι δημοσκοπικές εταιρείες είναι αναξιόπιστες. Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτές οι δημοσκοπικές εταιρείες μπορεί να δίνουν τώρα ένα προβάδισμα στον κ Μητσοτάκη, αλλά ο ελληνικός λαός είναι αυτός που ψηφίζει και αποφασίζει. Αφήστε, λοιπόν, να κερδίζει ο Μητσοτάκης μαζί με τους νεοφιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς στις δημοσκοπήσεις και εμάς να νικήσουμε στις εκλογές.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ:  Εντάξει, οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην ακριβείς, να πέφτουν λίγο έξω σε κάποια πράγματα.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Μαϊμού» είναι όλες. Αυτή που συνεργάζεστε εσείς, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έπρεπε να τον έχουν κλείσει μέσα αυτόν τον τύπο. Αυτός μας έδινε εμάς 1% και παίρναμε 5%. Αυτός ο τύπος που έβγαζε στο δημοψήφισμα 20 μονάδες μπροστά το «ναι» και βγήκε «όχι» έπρεπε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να τον έχει πετάξει έξω.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχετε μια μανία με αυτόν.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα μιλάμε για «μαϊμού». Ό,τι έχει βγάλει ο άνθρωπος δεν ισχύει. Όχι μόνο αυτός, τα ίδια συμβαίνουν και με τους άλλους. Πήγαιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ σας λέω…

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ποιος πήγαινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Γιατί δεν τα λέτε; Αφού είναι γνωστός.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα βγουν οι δικογραφίες. Όταν παίρνουν δύο και τρία εκατομμύρια ευρώ για να αποδείξουν ότι ο καρκίνος είναι μεταδοτικό νόσημα και εν συνεχεία βγάζουν για παράδειγμα ως δημοφιλέστερο πολιτικό τον Θεοδωράκη, πρέπει να απολογηθούν αυτές οι εταιρείες. Είναι η ώρα που η δικαιοσύνη πρέπει να μπει μέσα και να τους «μαντρώσει» και να δει για παράδειγμα τον Θεοδωρικάκο που προσελήφθη την επόμενη μέρα από τον κ, Μητσοτάκη. Τι δουλειά έχει τώρα ο κ. Θεοδωρικάκος στην Νέα Δημοκρατία;.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εμένα ρωτάτε;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, εσάς ρωτάω, ως παλιό νεοδημοκράτη.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ δεν ξέρω. Αυτά θα σας τα πει ο κ. Μητσοτάκης που τον έχει σύμβουλό του. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό του. Αλλά εγώ θέλω να μου πείτε το εξής: αυτό το φαινόμενο με τις δημοσκοπήσεις δεν είναι ελληνικό. Έχετε δει ότι υπάρχουν και στο εξωτερικό τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ένας λόγος που αγαπώ πολύ τον Τραμπ είναι γιατί τόλμησε και τα έβαλε με αυτούς τους τύπους. Τον είχαν «τελειωμένο» και εκείνον.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ο Τραμπ δεν είναι η καλύτερη περίπτωση λένε πολλοί.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως, εγώ τον προτιμώ.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς έχετε δείξει ιδιαίτερη συμπάθεια.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τα «ιδρύματα Κλίντον» και τους φίλους του Παπανδρέου, του Σόρος κλπ. προτιμώ τον Τραμπ.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Στο ίδρυμα Κλίντον πήγε ο Τσίπρας.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχει σημασία αυτό.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τον φιλοξένησε εκεί ο Μπιλ Κλίντον και έγινε και πάρτι με την κ. Αγγελοπούλου.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νομίζω ότι εκεί μάλλον πήγαν να του βάλουν τρικλοποδιά.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Α ναι;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έτσι νομίζω

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Του το είπατε;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποτέ δεν το έκρυψα.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς του το είπατε; Γιατί ξέρω ότι τα παρακολουθείτε αυτά.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ δεν έχω κρύψει ποτέ, παρότι για να είμαι δίκαιος θεωρώ ότι ο Ομπάμα ήταν ένας θαυμάσιος πρόεδρος, ότι πιστεύω ότι το Ίδρυμα Κλίντον, ο Σόρος, η λέσχη Μπίλντενμπεργκ και όλες αυτές οι παρασυναγωγές λειτουργούν εις βάρος της πατρίδας μας.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Στον κ. Τσίπρα το είπατε αυτό;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το είχα πει.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και τι σας είπε;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι να μου πει; Είδε και ο ίδιος ότι ουσιαστικά πήγαν να τον εγκλωβίσουν.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σε τι πράγμα να τον εγκλωβίσουν;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτή την περίφημη συνέντευξη με το ακροατήριο, έτσι όπως είχε στηθεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτό το ίδρυμα στηρίχθηκε πάνω στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ήδη, όπως βλέπετε, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, περιφέρεται ανά τον κόσμο να κάνει public relations.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ομιλίες κάνει.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρουμε αν κάνει μόνο ομιλίες.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τι άλλο κάνει δηλαδή;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και η συμμετοχή του σε αυτού του είδους τα ιδρύματα κλπ. έχουν δημιουργήσει ένα πολύ κακό κλίμα για την Ελλάδα, το οποίο ευτυχώς έχει αναστραφεί με την εκλογή του Τραμπ. Πλέον, η πολιτική είναι στο προσκήνιο. Η ανοιχτή πολιτική, η δημόσια πολιτική και όχι η πολιτική πίσω από τις κουρτίνες των ιδρυμάτων.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ας πάμε τώρα στην κ. Λεπέν. Τι σχέση μπορεί να έχετε ιδεολογικά με την κ. Λεπέν, εφόσον η ίδια θεωρεί ότι ιδεολογικά τα κόμματα είναι κοντά. Η ίδια λέει ότι δεν είναι ακροδεξιά.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ίδια μπορεί να το θεωρεί, διότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράσαμε ανοιχτά έναν ευρωσκεπτικισμό για την πολιτική μιας Ευρώπης που καθοδηγείται από τη Γερμανία και αλλάζει από Ευρώπη των εθνών – κρατών και Ευρώπη των μεγάλων οραματιστών σε μια Ευρώπη υπό γερμανική κατοχή. Εκεί μπορεί να πιστεύει η κ. Λεπέν ότι βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς. Όμως, εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με όλη αυτή την ακροδεξιά ρητορική της κ. Λεπέν. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προερχόμαστε από τη λαϊκή δεξιά, τους καραμανλικούς και ένα μεγάλο κομμάτι του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προέρχεται από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Πάρα πολλοί ψηφοφόροι μας είναι άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτό που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», μια υπερήφανη εθνική πολιτική, μια πολιτική μη υποχωρητικότητας, που δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του Πάγκαλου ο οποίος τώρα στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, το είπε, είναι τώρα Νέα Δημοκρατία ο Πάγκαλος. Όταν λέμε ότι έχει γίνει «αχταρμάς», αυτό ακριβώς συμβαίνει.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τώρα όλα τα κόμματα έχουν γίνει ο ένας ψηφίζει από εδώ ο άλλος από εκεί.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι έτσι. Κοιτάξτε να δείτε πως είναι το πράγμα. Υπάρχουν δύο μεγάλα μπλοκ, το ένα έχει να κάνει με τους λεγόμενους «εκσυγχρονιστές», «παγκοσμοποιητές» τύπου Σημίτη, Μητσοτάκη, Πάγκαλου, Θεοδωράκη.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ο Μητσοτάκης δεν έχει δώσει ακόμα δείγματα γραφής ως πρωθυπουργός.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα αυτούς αγκαλιάζει.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άλλο αυτό.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, όταν έχει πάρει τους νεοφιλελεύθερους στην Νέα Δημοκρατία;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τον αδικείτε σε αυτό.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κ. Ξαφά δεν είναι στην Νέα Δημοκρατία; Δεν μπήκε η κ. Ξαφά με τον κ. Σκυλακάκη;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν το ξέρω

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ξέρω εγώ. Έκαναν δήλωση συνεργασίας. Ο Πάγκαλος λέει «τους ψηφίζω». Όλοι αυτοί οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές», η σημερινή Νέα Δημοκρατία μαζί με κάποιους ακροδεξιούς τύπου Βορίδη, Γεωργιάδη είναι σε αυτό το μπλοκ. Και από την άλλη πλευρά ποιοι είμαστε; Είμαστε το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο. Στελέχη της λεγόμενης καραμανλικής δεξιάς, μαζί με κεντροαριστερούς του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν ότι αυτός εδώ ο τόπος πρέπει να προχωρήσει με μια ατζέντα που θα έχει να κάνει με την κοινωνική ευαισθησία, την εθνική υπηρηφάνεια και την εθνική ανεξαρτησία.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σε λίγο θα χαρακτηριστείτε ως σοσιαλιστής.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρέπει να καταλήξουν που με κατατάσσουν. Άλλοι λένε ότι είμαι κομμουνιστής και άλλοι λένε ότι είμαι με την Λεπέν. Εγώ δεν είμαι ούτε με την Λεπέν, ούτε κουμουνιστής είμαι. Είμαι ένας Έλληνας που πιστεύει στην εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας, έχω διαφορετικές απόψεις από την αριστερά για το θέμα της ελεύθερης αγοράς. Φέρνουμε τώρα, ως κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δύο νομοσχέδια τα οποία θα τα προτείνουμε προς την κυβέρνηση και ελπίζω να ψηφιστούν. Το ένα νομοσχέδιο θα αφορά τους no residents, δηλαδή το δικαίωμα να φορολογούνται κάποιοι μη κάτοικοι Ελλάδας και θα φέρουμε και ένα νομοσχέδιο που θα αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου θα μπορεί να παίρνει διαβατήριο κάποιος ξένος που θα κάνει μια επένδυση εδώ.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αφορά τους Ρώσους, κυρίως, που το ζητούν από χρόνια και δικαίως ενδεχομένως.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και τους Κινέζους. Το έχουν κάνει και η Πορτογαλία και η Κύπρος. Τι μας λένε οι δανειστές; Ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ένα σταθερό φορολογικό εισόδημα. Ποια είναι η δική μας πρόταση; Ναι, να είναι ίδιοι οι συντελεστές για αυτούς που είχαν τον προηγούμενο χρόνο το ίδιο εισόδημα, αλλά αν επενδύσουν στην πατρίδα μας και έχουν κέρδη πέραν του εισοδήματος που είχαν την προηγούμενη χρονιά, με νέες επενδύσεις, θα πρέπει να φορολογούνται με ένα τέτοιο ποσοστό που να είναι ανταγωνίσιμο με τις άλλες χώρες. Δεν μπορεί να φορολογείται η Ελλάδα τριπλάσια από ότι η Βουλγαρία, εάν θέλουμε να φέρουμε πίσω τις επενδύσεις.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό να το πείτε όχι σε μας, αλλά στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο είναι υποχρεωμένο να βρει τρόπους και φόρμουλες για να λύσει το πρόβλημα.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για να δούμε, λοιπόν, όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα το ψηφίσει ο κ. Μητσοτάκης;

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Η μισή Ελλάδα έχει πάει στην Βουλγαρία και η άλλη μισή στην Κύπρο και δεν είναι offshore αυτές οι εταιρείες, είναι κανονικές εταιρείες νόμιμες.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε μένα το λέτε; Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Τι λέμε εμείς; Εμείς φέρνουμε σχέδιο νόμου το οποίο θα λέει ότι με το σημερινό φορολογικό συντελεστή για τα υφιστάμενα όσοι κάνουν επενδύσεις από εδώ και πέρα θα φορολογούνται με συντελεστή πολύ χαμηλότερο από αυτόν της Βουλγαρίας και της Κύπρου.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχετε καταλάβει ότι τις εταιρείες τις «ξελίγωσαν» – μιλάω για το Υπουργείο Οικονομικών – στους φόρους;

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και δυστυχώς, την ίδια στιγμή που δεν εισπράττονται οι φόροι από εκείνους που έπρεπε να εισπράττονται. Έχουν βάλει υποθέσεις από κάτω.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τι μας το λέτε εμάς; Να τους επισκεφθείτε ως Υπουργός και να τους πείτε «τι γίνεται εδώ;».

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Δυστυχώς, παραμένουν υπό τον έλεγχο συγκεκριμένων συμφερόντων. Μερικοί εξ αυτών είναι εκβιαστές, υπάρχουν υποθέσεις εξοπλιστικών που τις κρύβουν, που τις βάζουν από κάτω και κάνουν πολιτικές διώξεις.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να τις καταγγείλετε κ. Υπουργέ, με ονοματεπώνυμα.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τους έχω κάνει μηνύσεις. Και στους μαφιόζους αυτούς – κάποιοι εξ αυτών απομακρύνθηκαν – που συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο σε αυτές τις υποθέσεις, πιστεύω ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη, διότι και παράβαση καθήκοντος διαπράττουν και εκβιασμούς κάνουν και απώλειες εσόδων έχουμε.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να μην φτάσουμε να συνεδριάζει η Βουλή στον Άρειο Πάγο σε λίγο.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι θα κάνουμε κ. Χατζή; Πρέπει οι μαφιόζοι αυτοί να αντιμετωπιστούν, δυστυχώς δεν είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Λέω άλλο, να ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Να πάνε αυτοί εκεί που πρέπει και η Βουλή να κάνει την δουλειά της, να απεγκλωβιστεί από αυτό.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζή, ποιοι το έχτισαν αυτό; Ο Σαμαράς με τον Αθανασίου έχτισαν αυτό το σύστημα της δημιουργίας ενός μηχανισμού εκβιασμών επιχειρηματιών μέσα από τις φορολογικές αρχές και ιδιαίτερα το ΚΕΦΟΜΕΠ

 

Υπάρχουν κυρίες, οι οποίες εκτελώντας πολιτικές εκτελέσεις, ακόμα και σήμερα, που είμαστε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, συνεχίζουν να έχουν προσωπική ατζέντα, μέσα στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Υπάρχει μέσα στο ΚΕΦΟΜΕΠ οργανωμένη μαφία.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ας το ακούσει ο κ. Πρωθυπουργός.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Θα μπει η δικαιοσύνη μέσα.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κάναμε μια «υποκλοπή» από την εκπομπή «Με αρετή και τόλμη». Έχετε πάει στη Δονούσα, έχετε κάνει μία επίσκεψη στο νηπιαγωγείο και θα κλείσω με αυτό το βίντεο αφού σας ευχαριστήσω θερμά. Είναι ένα βίντεο συγκινητικό.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ και να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλα τα νησιά μας και στην παραμεθόριο ότι αυτοί οι άνθρωποι επιτελούν εθνικό έργο, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το να μένουν στα νησιά, να κάνουν οικογένειες, να μένουν με δύσκολες συνθήκες, είναι και αυτό ένα μέρος της εθνικής δουλειάς που γίνεται για την επιβεβαίωση της εθνικής μας κυριαρχίας.

 

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία σας, εδώ, στο γραφείο σας, στο Υπουργείο.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/282612-Kammenos-E-apantese-tes-Elladas-tha-einai-syntriptike-se-opoion-epiboyleyetai-ten-ethnike-tes-kyriarchia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...