Κερέ: Λύση που θα φέρει πίσω επενδυτές και καταθέσεις στην Ελλάδα!

Έφτασε η ώρα για σημαντικές αποφάσεις για το χρέος, στο αυριανό Eurogroup

Οριστική λύση να κλείσει ο φάκελος «Ελλάδα» θέλουν οι θεσμοί

 

Κερέ: Το Eurogroup να συμφωνήσει σε αποφασιστική δράση για την Ελλάδα

 

Να συμφωνήσουν στη λήψη αποφασιστικής δράσης ώστε να τονώσουν την οικονομία της χώρας, ζήτησε από τους  υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει του αυριανού Eurogroup, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπερνουά Κερέ.

 

 Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, κάλεσε τους υπουργούς να βρουν μια λύση που θα οδηγήσει στο να επιστρέψουν οι επενδυτές και οι καταθέσεις. Μια συμφωνία είναι απαραίτητη για να εκταμιευτούν χρήματα πριν τις λήξεις ομολόγων του Ιουλίου.

 

 Ο ίδιος, δήλωσε ότι «ευελπιστώ ολόψυχα, και η ΕΚΤ ευελπιστεί ολόψυχα ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης (…) Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ότι της αναλογούσε, έκαναν ότι τους αναλογούσε σε ότι αφορά τις πολιτικές, σε ότι αφορά το MoU και τώρα εναπόκειται στους υπουργούς του Eurogroup σε ότι αφορά την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

 

Αν και σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, τόνισαν ότι η Ελλάδα μπορεί να μη λάβει μια ουσιαστικά βελτιωμένη πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους στη συνεδρίαση και οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν αναμένεται να δεσμευτούν σε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα πέρα από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων διάσωσης.

 

Ίσως το πιο δύσκολο σημείο, είναι οι πολύ διαφορετικές απόψεις των θεσμών για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα θέλει συμφωνία που να ανοίγει το δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Εδώ ο κ. Κερέ προειδοποίησε ότι πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικά ζητήματα. «Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια απόφαση νομισματικής πολιτικής, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ότι προκύψει από το Eurogroup και αυτό θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί με βάση τους κανονισμούς μας» δήλωσε σχετικά.

 

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και πριν το τέλος του Προγράμματος

 

Η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος το 2018, δήλωσε ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The Banker.

Μάλιστα υποστήριξε ότι καθώς η Ελλάδα είχε εκδώσει ομόλογα δύο φορές το 2014, όταν είχαν φανεί οι πρώτες ενδείξεις επιτυχίας στο μέσο του δεύτερου προγράμματος. Τότε, είδαμε την αρχή μίας ιστορίας επιτυχίας το 2014 και σήμερα συνεχίζω να είμαι πεπεισμένος ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, θα μπορέσει να τελειώσει το πρόγραμμα το επόμενο έτος και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος.

 

Σχετικά με τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο Γερμανός τεχνοκράτης, ξεκαθάρισε ότι οι τράπεζες δεν ήταν η αιτία της κρίσης στην Ελλάδα. «Οι τράπεζες δεν ήταν η πηγή της ελληνικής κρίσης, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν ξεκάθαρα από το χρέος και την απώλεια ανταγωνιστικότητας (…) Οι τράπεζες, όμως, υπέφεραν, καθώς επιδεινώθηκε το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους και υπέφεραν από την αναδιάρθρωση των ομολόγων που κατείχαν οι ιδιώτες. Άρα, η αιτιώδης σχέση ήταν στην πραγματικότητα από το κράτος προς τις τράπεζες, όχι αντίστροφα, όπως είδαμε σε άλλες χώρες».

Κομισιόν: Δεν είναι έτοιμη η έκθεση συμμόρφωσης για τα προαπαιτούμενα

 

 Δεν είναι ακόμα έτοιμη η έκθεση συμμόρφωσης , που θα δείχνει την ολοκλήρωσή τους από την ελληνική πλευρά, δήλωσε σήμερα ο  εκτελών χρέη εκπροσώπου επί των οικονομικών Ρικάρντο Καρντόζο (εκπρόσωπος ανταγωνιστικότητας). Η έκθεση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς με την κατάθεσή της στο Eurogroup, πιστοποιείται η ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης του μνημονίου και δίνει το σύνθημα για την έγκριση της επόμενης δόσεις του ελληνικού προγράμματος.

 

Τα τελευταία προαπαιτούμενα έχουν περάσει από την βουλή και θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου, ώσπου οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών συντάξουν την έκθεσή τους. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η έκθεση συμμόρφωσης θα δημοσιευτεί όταν θα είναι έτοιμη και όταν θα έχει παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών, μετά το Eurogroup.

 

Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά το πρόσφατο EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί ότι θα έχουν ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα μέχρι τη Δευτέρα.

 

Η Ελλάδα «καίει» την ατζέντα του Eurogroup

Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης, θα είναι το πέμπτο σε σειρά αλλά πρώτο σε βαρύτητα θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης, στο Λουξεμβούργο. Με το ελληνικό ζήτημα να χρειάζεται λύση μέσα στον Ιούνιο, ώστε να αποφευχθούν νέες περιπέτειες, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα ξεκινήσουν την συνεδρίαση κατά τις 16:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), στο ευρωπαϊκό κέντρο συνεδριάσεων του Λουξεμβούργου, αλλά νωρίτερα θα έχουν ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, καθώς από τις 11:45 ο πρωί θα ξεκινήσουν διεργασίες για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

 

Η Ευρωομάδα θα συνεχίσει τη συζήτησή της για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με στόχο την εξεύρεση κοινής προσέγγισης από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και τα θεσμικά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

 

Αυτό θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018.

 

Το πλαίσιο αυτής της συζήτησης είναι μια συμφωνία που συνήφθη στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα χρέους για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

 

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την επικαιροποιημένη εκτίμηση των θεσμών σχετικά με την εφαρμογή από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτά ήταν μέρος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες η Ελλάδα συμφώνησε με τα θεσμικά όργανα τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

 

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελούν σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και για την απελευθέρωση της περαιτέρω εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, του Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/288184-Kere-Lyse-poy-tha-pherei-piso-ependytes-kai-oi-katatheseis-sten-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...