“Κλείδωσε” η τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση

Στις 20 Μαρτίου η τελική έγκριση από το Eurogroup – Φεύγει ο φόβος και επιστρέφουμε στην ανάπτυξη!

Κλείδωσε η τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση! Στις 20 Μαρτίου η τελική έγκριση από το Eurogroup, φεύγει ο φόβος και επιστρέφουμε στην Ανάπτυξη. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για «ναυάγιο» και τις διαρροές των δανειστών που εκβίαζαν με «Grexit»,  κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών  ξεκαθάρισε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες, και όπως είπε «υπάρχει, γενικά, μια αρκετά μεγάλη συμφωνία σε πολλά πράγματα, όπως και στη διαδικασία (…)όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά σε 5 – 6 ζητήματα. Συζητάμε και ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου».

 Από το οικονομικό επιτελείο, θεωρούν ότι μετά την χθεσινή μεταμεσονύκτια συνάντηση κατευθυνόμαστε με στόχο στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου να παρουσιαστεί Stuff Level Agreement (SLA) στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως τονίζουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, μέχρι τότε θα έχουν κλείσει ακόμα και τα τελευταία 5-6 τεχνικά ζητήματα που απομένουν.

Σημαντικό βήμα, ήταν ότι «η βελτίωση της απόδοσης το 2016 έχει κλείσει και κατά την άποψη του ΔΝΤ το δημοσιονομικό κομμάτι του SLA για το 2018 χωρίς (σ.σ. επιπλέον)μέτρα».

 

 Στις δώδεκα και μισή την νύχτα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, μετά από επτά ώρες πυρετωδών διαβουλεύσεων.  Η νέα κατεύθυνση στη διαπραγμάτευση, θέλει το Staff Level Agreement να μην  περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα για μετά το 2018, που είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή του Ταμείου.  Το νέο πλάνο, προβλέπει πλήρη συμφωνία σε δυο στάδια.  Πηγή με άριστη γνώση των εξελίξεων,  τόνισε ότι αυτού του τύπου η τεχνική συμφωνία, έχει ήδη κλείσει.

 Μας τα παίρνουν πάλι όλα οι ξένοι με απίστευτες απειλές και φοβερούς εκβιασμούς! Δίχως τέλος οι παράλογες απαιτήσεις που προβάλουν οι δανειστές.  Με όποιο επικοινωνιακό αμπαλάζ και αν ντυθούν τα μέτρα, έχει γίνει ξεκάθαρο, ότι  οι ξένοι τοκογλύφοι ήρθαν στην Αθήνα απαιτώντας την εξαθλίωση των αδύναμων οικονομικών ομάδων, το ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας και την πλήρη απαξίωση της ελληνικής παραγωγής. Το «κερασάκι» στην τούρτα της μνημονιακής επιτροπείας, είναι η άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να υποχωρήσει στα εργασιακά, ζητώντας μέτρα που θα δημιουργήσουν μία εργασιακή «ζούγκλα», με πλήρη απορρύθμιση της αγοράς.

Με 1,8 δις κούρεμα στις συντάξεις και άλλο 1,8 δις αύξηση των φόρων (μείωση αφορολόγητου), ζητούν από την κυβέρνηση να «στραγγίξει» οικονομικά,  τα ελληνικά νοικοκυριά. Υπόσχονται μόνο ελεημοσύνη, για τους νεόπτωχους Έλληνες, μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. 

Οι απατεώνες δανειστές, συνεχίζουν να ρουφάνε το αίμα του ελληνικού λαού και με τις καθυστερήσεις που κάνουν στη διαπραγμάτευση, είναι πλέον εμφανές ότι έχουν στόχο να παρατείνουν τη ποινή της Ελλάδας, για τουλάχιστον ένα χρόνο, με την δικαιολογία, ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές, όταν θα τελειώσει το μνημόνιο, το 2018.

Σαν βδέλλες, κολλημένες πάνω στις σάρκες του ελληνικού λαού, απομυζούν τον ελληνικό πλούτο και όταν δεν τους κάνουμε όλα τα χατίρια, προχωρούν σε απίστευτες απειλές, ανασταίνοντας το «φάντασμα» του Grexit! Με φήμες, πληροφορίες και διαρροές, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα γύρω από τη διαπραγμάτευση, στέλνοντας το μήνυμα ότι είτε η Ελλάδα θα υποταχτεί στις νέες εξωφρενικές απαιτήσεις τους, είτε θα μας βάλουν από το Ευρώ.

Όμως είναι πλέον απειλή το Grexit; Κόντρα στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, έχουν μετατρέψει την Ευρωζώνη σε  μία νομισματική «φυλακή», όπου οι δυνατοί του Βορρά, με πρώτους τους Γερμανούς, εκμεταλλεύονται τον αδύναμο Νότο.

Ακριβώς επειδή υπήρξε σημαντική  πρόοδος, το πιθανότερο σενάριο θέλει την παραμονή του κουαρτέτου στην Αθήνα, για ακόμα ένα 24ώρο, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και το EWG της Πέμπτης. Στα ανοιχτά θέματα, παραμένουν τα ενεργειακά και τα εργασιακά.  Στις δέκα το βράδυ, η διαπραγμάτευση σταμάτησε για διάλυμα μίας ώρας και στο ενδιάμεσο, οι δανειστές επικοινώνησαν με τους προϊσταμένους τους, για να επιβεβαιώσουν τους συμφωνημένους όρους. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν σε ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου. Ακόμα και πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, ήταν διάχυτη η αίσθηση, ότι το χθεσινό βράδυ θα ήταν ίσως η κρισιμότερη διαπραγμάτευση από τον Οκτώβριο.

Η ολονύχτια διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών, έβγαλε λευκό καπνό, για τα θέματα της β’ αξιολόγησης, αλλά ακόμα απομένουν εκκρεμεί ζητήματα όπως τα ισοδύναμα. Εκεί το σημείο κλειδί, είναι η παράλληλη ενεργοποίησή τους, με τα μέτρα του ΔΝΤ. Για να γίνει αυτό,  αναζητείται ένας μηχανισμός που θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2018.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε είναι πιθανό να διενεργηθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μία συμφωνία σε δύο φάσεις. Να κλείσουν όλα τα θέματα της β’  αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου και τα επιλυθούν στη συνέχεια, πάντως πριν το Eurogroup.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/273991-Stelechos-YPOIK-Egine-ena-bema-gia-technike-symphonia-os-tis-20-Martioy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...