Κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι την Πρωτομαγιά θέλει η κυβέρνηση

Ξανά στην Αθήνα η τρόικα

Με τα μνημονιακά κείμενα (MEFP και επικαιροποιημένο SMoU) ανά χείρας, την επιστροφή Τσακαλώτου από τις ΗΠΑ και  την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την ψήφιση των επώδυνων μέτρων που θα ανάψουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά θα βρεθούν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ κυβερνητικές πηγές μετά και το πέρας της εαρινής Συνόδου εκτιμούσαν πως «διαφάνηκε βούληση παρά τις αψιμαχίες να βρεθεί και η χρυσή τομή μεταξύ των δύο γιγάντων για την διαχείριση του προβλήματος του χρέους». Ωστόσο, άπαντες γνωρίζουν πως θα χρειαστεί ίσως χρόνος για να ωριμάσουν οι εν λόγω αποφάσεις τις οποίες η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κερδίσει στο Εurogroup της 22ας Μαΐου. Το σίγουρο, είναι, ότι και από το Μαξίμου, με δεδομένο το χρόνο που έχει ήδη σπαταληθεί όλους αυτούς τους μήνες στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν και νέες καθυστερήσεις, καθώς εισέρχονται σιγά σιγά στη… διακεκαυμένη ζώνη του καλοκαιριού. Συν τοις άλλοις, έρχονται αντιμέτωποι με τις δημοσκοπικές μετρήσεις που εξακολουθούν να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί τη ΝΔ, οπότε μέλημά τους είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα να κλείσουν το κεφάλαιο των μέτρων. Τις επόμενες μέρες -σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες- ο κ. Τσίπρας σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα θα εκκινήσει γύρο επαφών ανά υπουργείο, ώστε να οριστικοποιηθούν οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Σταθάκης: Θετική εξέλιξη το πλεόνασμα του 2016

«Θετική εξέλιξη αποτελεί το πλεόνασμα του 2016, το οποίο θα αποτελέσει μια πολύ στέρεα βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας στο τρέχον έτος και το 2018» υποστήριξε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.Αναλυτικότερα, ο κ. Σταθάκης εξήγησε, ότι «είναι μια θετική εξέλιξη για τέσσερις λόγους. Πρώτον, δεν θα ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”. Μέχρι τέλους του Προγράμματος δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Δεύτερον, γιατί το πλεόνασμα διασφαλίζει την ομαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος εντός του 2018, με τους στόχους που έχουν τεθεί. Τρίτον, στο πλαίσιο πάντα του μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου, μαζί με τα μέτρα του 2019 και του 2020, θα εφαρμοστούν και τα αντιμέτρα, που έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία. Και τέταρτον, με αυτό το αποτέλεσμα, έχουμε μια πολύ στέρεα βάση για να συζητήσουμε την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας στο τρέχον έτος και το 2018».Για τη διαπραγμάτευση και την επιστροφή των θεσμών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε, ότι «έχουμε μια συμφωνία, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη και καλούμαστε να επιλύσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αναφέρομαι στην τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018. Έχουμε τη συμφωνία έτοιμη σε αδρές γραμμές για το 2019 και το 2020, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου και τα τρία να ψηφισθούν από κοινού στις 22 Μαΐου».
Τέλος, για την εφαρμογή εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος υπουργός αποκάλυψε ότι «επίκειται άμεσα η εξαγγελία του Προγράμματος αυτού» και τόνισε, ότι «πέρα από τη γενική αναπτυξιακή στρατηγική, η ανάκαμψη της οικονομίας περνά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που υλοποιεί εν πολλοίς η κυβέρνηση. Όπως, το νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια των επιχειρήσεων, ο αναπτυξιακός νόμος και πληθώρα άλλων που έγιναν ή είναι σε εξέλιξη».
 
Τα βήματα μέχρι την ψηφοφορία

Με φόντο τα παραπάνω, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος πάντως, ότι δεν θα βρεθούν αγκάθια κατά τη διάρκεια της τυπικής κατά τα άλλα διαδικασίας συγγραφής των τελικών κειμένων, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων των Θεσμών στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά επιθυμεί η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός μιας εβδομάδας. Δηλαδή, το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και από κει και πέρα τα βήματα που θα ακολουθηθούν έχουν ως εξής: Σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον πρωθυπουργό για την έγκριση της συμφωνίας και των προαπαιτούμενων (για τα οποία ηρίστω εν παρόδω έχει ήδη δώσει την έγκρισή παρά τις γκρίνιες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος). Συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ψήφιση στην Ολομέλεια. Μετά την ολομέλεια θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να περάσει εκ νέου από την βάσανο της κρίσης των θεσμών.  Που θα πρέπει να γράψουν και να καταθέσουν στο Eurogroup  την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ώστε να βάλει και τυπικά τη σφραγίδα για το κλείσιμο του SLA. Ερωτηματικό παραμένει, τέλος, ποια θα είναι η διευθέτηση αλλά και οι διατυπώσεις για το χρέος που θα κρίνουν την τελική απόφαση του ΔΝΤ αλλά και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πλέον έχει ήδη μετατεθεί για τον Ιούνιο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/280733-Kleisimo-tes-technikes-symphonias-mechri-ten-Protomagia-thelei-e-kybernese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...