Κοπή Βασιλόπιτας στο 2ο Λύκειο Ναυπάκτου

Την Δευτέρα 14/1/2019 η εκπαιδευτική κοινότητα του 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου,  έκοψε τη βασιλόπιτα, για τη νέα χρονιά στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιότατος στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέπτυξε την ιστορία της  βασιλόπιτας, η οποία έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Η Εκκλησία, μέσα από μια δημιουργική και συνθετική διεργασία, διά του Μ. Βασιλείου, την ανακαίνισε και την επανανοηματοδότησε. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι στην αρχαιότητα υπήρχε ο εορταστικός άρτος, που ήταν ο άρτος που προσφερόταν στις γιορτές. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως βίος χωρίς γιορτή είναι βίος χωρίς ανάπαυση. Ακόμη, υπήρχε ο μειλίχιος πλακούντας, που ήταν άρτος με μέλι. Με τον άρτο αυτό οι αρχαίοι Έλληνες προσπαθούσαν να γλυκάνουν τον Άδη, όταν οι ψυχές ανέβαιναν, όπως πίστευαν, στον πάνω κόσμο. Τέλος, υπήρχε ο άρτος που συνδυαζόταν με τη διαδικασία της τύχης. Προσφερόταν στα γλέντια και όποιος έβρισκε το τυχερό φασόλι ήταν ο βασιλιάς του γλεντιού, έχοντας πλήρη ελευθερία κατά τη διάρκεια του.

Αυτή την αρχαία παράδοση πήρε η Εκκλησία, η οποία είναι κοινότητα, και την ενσωμάτωσε στη λατρεία, με τη βασιλόπιτα, η οποία περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά (είναι εορταστική, είναι μειλίχιος πλακούντας, που αντί για μέλι είναι πασπαλισμένος με ζάχαρη, και συνδέεται με την τύχη).  Η Εκκλησία, η οποία είναι θεσμός που προϋπήρχε του ελληνικού κράτους, πήρε ό,τι καλό υπήρχε στην παράδοση, χωρίς να την αλλοιώνει, μένοντας πιστή στην ελληνορθόδοξη παράδοση, που είναι η βάση του πολιτισμού μας.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά. Συνεχάρη δε το Διευθυντή κ. Πιτσιάκκα Πέτρο, τους καθηγητές και τους μαθητές για το έργο που επιτελείται στο σχολείο και για τις επιτυχίες των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ευχήθηκε να πολλαπλασιαστούν.

Τυχερός της εκδήλωσης ήταν ο μαθητής της Γ΄ τάξης Σούζας Κωνσταντίνος του Νικολάου, ο οποίος εκτός από το δώρο του σχολείου, κέρδισε και τα δώρα που πρόσφερε ο Σεβασμιότατος που ήταν ένα βιβλίο και ένα συμβολικό ποσό.

Ακολούθως, στο γραφείο των καθηγητών του Σχολείου, οι καθηγητές μοιράστηκαν τη δική τους βασιλόπιτα και ρώτησαν τον Σεβασμιότατο και τους ενημέρωσε για την αποστολή της Επιτροπής διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στην οποία προεδρεύει.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...