Κρίσιμη εβδομάδα στη Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί σε νέες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο

Κρίσιμη εβδομάδα στη Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί σε νέες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα φαίνεται πως μπορεί να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων προσπαθειών της αντιπολίτευσης να απομακρύνει τον Νικολάς Μαδούρο.  

Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, οΧουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση την Κυριακή να γίνουν δύο νέες διαδηλώσεις, την Τετάρτη και το Σάββατο, εναντίον του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο και υπέρ της προκήρυξης νέων, «ελεύθερων» εκλογών.  

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter, ο πρόεδρος της Βουλής – του μοναδικού θεσμού της Βενεζουέλας που τελεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης – κάλεσε να γίνει μια «ειρηνική» διαδήλωση την Τετάρτη με σκοπό να παραλύσει η χώρα και κατόπιν μια «μεγάλη εθνική και διεθνής κινητοποίηση» το προσεχές Σάββατο.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την στήριξή τους στον Γκουαϊδό και προειδοποίησαν πως κάθε βία και εκφοβισμός στη Βενεζουέλα κατά της αντιπολίτευσης από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο και κατά του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη χώρα θα προκαλέσει μια δυναμική απάντηση.  

«Οποιαδήποτε βία και εκφοβισμός κατά του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, του δημοκρατικού ηγέτη της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ή της ίδιας της Εθνοσυνέλευσης θα συνιστά σοβαρή επίθεση κατά του κράτους δικαίου και θα προκαλέσει δυναμική απάντηση», έγραψε στο Twitter ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ.  

Η προειδοποίηση δεν απευθυνόταν ειδικά σε κάποια ομάδα ή σε πρόσωπα. Ωστόσο σε ακριβώς προηγούμενη ανάρτησή του, ο Τζον Μπόλτον σημείωνε ότι η υποστήριξη και ο έλεγχος της Κούβας στις δυνάμεις ασφαλείας και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του Νικολάς Μαδούρο είναι γνωστοί.  

Χθες, το Κρεμλίνο που ανοιχτά στηρίζει τον Μαδούρο, διέψευσε την παρουσία στη Βενεζουέλα ρώσων μισθοφόρων που φέρεται ότι στάλθηκαν για να βοηθήσουν τον Μαδούρο, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.  

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μπορεί επίσης να υπολογίζει στην υποστήριξη του στρατού του, του οποίου αρκετά στελέχη μετέχουν στην κυβέρνησή του, παρότι ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον αναγνώρισε  ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό αποκηρύσσοντας τον Μαδούρο.  

Την Τετάρτη, ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσινγκτον, δίνοντας διορία 72 ωρών στους αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν ότι ο σοσιαλιστής ηγέτης δεν έχει τη δικαιοδοσία να διακόπτει τις σχέσεις και να απελαύνει τους διπλωμάτες.  

Οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος στοίχισαν τη ζωή 29 ανθρώπων αυτήν την εβδομάδα και οδήγησαν σε 350 και πλέον συλλήψεις, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.  

Καθώς η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας βαθαίνει το ίδιο συμβαίνει και με την ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με το BBC χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα το τελευταίο διάστημα και πολλοί από αυτούς περνάνε στη γειτονική Κολομβία.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/352749-Krisime-ebdomada-ste-Benezoyela-O-Gkoyaido-kalei-se-nees-diadeloseis-kata-toy-Madoyro ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...