Κυβέρνηση: Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για συμφωνία

“Κανείς δε θέλει νέες κωλυσιεργίες”

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 2-3 Μαΐου και από την κυβέρνηση έδωσε τον τόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

  «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον real fm πρόσθεσε πως «κανείς δεν θέλει νέες κωλυσιεργίες». Λίγο αργότερα, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα με το βλέμμα στραμμένο στο κρίσιμο eurogroup της 22ας Μαΐου και όπως είπε: «ευελπιστούμε μέσα στις επόμενες μέρες να έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες για τα κείμενα, να κατατεθούν τα κείμενα στη Βουλή, να ακολουθήσει συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια».

Όπως ήταν αναμενόμενο, εκτενείς ήταν οι αναφορές του και στο θέμα που σχετίζεται με την διευθέτηση του χρέους. «Δεν έχει νόημα να εφαρμοστούν (σ.σ τα μέτρα) αν το ΔΝΤ δεν πάρει αυτό που ζητάει για το χρέος και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως τα μέτρα πρόκειται να εφαρμοστούν την 1.1.19 και όλη αυτή η κριτική είναι άνευ νοήματος. Όπως είπε, «η προσπάθεια είναι στις 22 να υπάρξει συνολική συμφωνία ώστε στη χώρα να εμπεδωθεί οικονομική σταθερότητα. Τα μέτρα παίρνονται διότι το ΔΝΤ είχε απαιτήσεις και οι Γερμανοί έδωσαν στο ταμείο δικαίωμα βέτο». Στο σημείο αυτό, τόνισε πως «δεν έχει νόημα να εφαρμοστούν αν το ΔΝΤ δεν πάρει αυτό που ζητάει για το χρέος και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Αν δεν παρθούν τα μεσοπρόθεσμα δεν θα συμμετέχει». Και εκτίμησε ότι «η παρέμβαση Τραμπ θα είναι σε μια θετική κατεύθυνση». Έντονη κριτική άσκησε και προς τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι  «μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση πετύχαμε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Στις διαπραγματευτικές προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχε επιτευχθεί μια τέτοια υποχώρηση εκ μέρους των θεσμών. Διαψεύστηκε η καταστροφολογική της προφητεία για άλλη μια φορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παππάς: Τώρα που γύρισε σελίδα η διαπραγμάτευση, είναι πασιφανή τα εσωτερικά προβλήματα στην αντιπολίτευση

Δριμεία επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε με τη σειρά του ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην Ξάνθη.

Όπως δήλωσε ο κ. Παππάς «τώρα που αποτυπώθηκαν τα πραγματικά νούμερα της ελληνικής οικονομίας και πήρε ο άνεμος τις εκτιμήσεις ότι δεν θα πιάναμε τους στόχους, την προπαγάνδα ότι θα είχε ενεργοποιηθεί ο κόφτης, την προσδοκία ορισμένων για αδιέξοδο και καταστροφή, τώρα ας ξανασκεφτούν όλοι την πολιτική τους στρατηγική». Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Παππάς υπεραμύνθηκε των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς και τόνισε ότι «καταρρίφθηκε ο μύθος ότι για την καθυστέρηση φταίει η ελληνική πλευρά ή ότι –αξιωματικά- κάθε καθυστέρηση φέρνει περισσότερα μέτρα. Σας θυμίζω ότι, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε μέτρα 2% του ΑΕΠ πριν το 2018, ακολούθως μετακινήθηκε και ζητούσε 2%. Τελικά -και με τη δική μας επιμονή- φτάσαμε σε παρεμβάσεις μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, αλλά και σε μια Συμφωνία που προβλέπει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.

 Και υπογράμμισε ότι «τώρα που πραγματικά η διαπραγμάτευση και η συζήτηση με τους θεσμούς έχει “αλλάξει πίστα“, τώρα που αποτυπώθηκαν τα πραγματικά νούμερα της ελληνικής οικονομίας και πήρε ο άνεμος τις εκτιμήσεις ότι δεν θα πιάναμε τους στόχους, την προπαγάνδα ότι θα είχε ενεργοποιηθεί ο κόφτης, την προσδοκία ορισμένων για αδιέξοδο και καταστροφή, τώρα ας ξανασκεφτούν όλοι την πολιτική τους στρατηγική. Τώρα, που έχει γυρίσει σελίδα η διαπραγμάτευση και η οικονομία, είναι πασιφανή και τα εσωτερικά προβλήματα των κόμματων της αντιπολίτευσης, που ποντάρισαν όλα τους τα πολιτικά λεφτά στην πιθανότητα αδιεξόδου και πισωγυρίσματος».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/281095-Kybernese-Yparchoyn-oles-oi-proypotheseis-gia-symphonia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...