Κυβερνητική πλειοψηφία με την κεντροαριστερά

Κυβερνητική πλειοψηφία με την κεντροαριστερά

Ο Σπ. Δανέλλης προτείνει συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ και ΠΟΤΑΜΙ – Εντονες διεργασίες με μοχλό το Σκοπιανό

 

ΕΝΤΟΝΕΣ διεργασίες συντελούνται στα μικρά κόμματα της Κεντροαριστεράς που αντιμετωπίζουν πλέον υπαρξιακά προβλήματα με αποτέλεσμα οι βουλευτές τους να αναζητούν νέες συμμαχίες που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Με μοχλό το Σκοπιανό, τόσο στο Ποτάμι όσο και στο ΠΑΣΟΚ, διατυπώνονται έντονοι προβληματισμοί για τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και προτάσεις για την ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η πρόταση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη για συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρουν λύση στα προβλήματά προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Βέβαια στα κόμματα αυτά υπάρχουν και βουλευτές που έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αλληθωρίζουν επικίνδυνα προς τη Νέα Δημοκρατία.

Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την απελευθέρωση δυνάμεων που απαιτούνται για μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία.

Αριθμητικά οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού που αλληθωρίζουν προς τη Νέα Δημοκρατία είναι πέντε. Η πλειοψηφία παραμένει στον προοδευτικό χώρο και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να στοιχηθεί με την κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο μιας προοδευτικής συμμαχίας εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Η πρόταση Δανέλλη αποκαλύπτει την αγωνία των βουλευτών της Κεντοαριστεράς για το μέλλον των μικρών κομμάτων αλλά και το ενδεχόμενο παλινόρθωσης της Δεξιάς αν δεν υπάρξει μια ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται το Σκοπιανό να γίνει καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων διασφαλίζοντας συνθήκες για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία.

 

Τι δήλωσε ο Δανέλλης

Υπάρχει δυνατότητα για νέα κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης μιλώντας στον Νews24/7.

Ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε ότι θα μπορούσε η προοδευτική αντιπολίτευση να συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές.

«Υπάρχει χρόνος», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ανάγκη μιας συνάντησης και συζήτησης των Α. Τσίπρα-Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη.

«Θα ήταν και μια δοκιμασία πραγματισμού και ρεαλισμού για τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε αναγνωρίζοντας ότι η πρότασή του είναι ρομαντική. «Θα πρέπει οι πολιτικοί να πηγαίνουμε και κόντρα στο ρεύμα» είπε σημειώνοντας ότι «θα είναι για το καλό της πατρίδας να αφήσει και η αντιπολίτευση την υποκρισία ώστε να γίνει διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάζοντας τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα ο κ. Δανέλλης τόνισε: «Ο κ. Καμμένος ήταν πάντα απρόβλεπτος γιατί κινείται με διαφορετικούς κώδικες λογικής από τους δικούς μας. Από την αρχή αυτής της ανίερης ή ανάρμοστης σχέσης υπήρχε αυτό το πρόβλημα, αλλά ο κυνισμός της εξουσίας επιβάλλει την υπέρβαση των ουσιαστικών διαφορών, όμως το πρόβλημα το βρίσκουν μπροστά τους τώρα».

Ως προς την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα την υπερψηφίσει σε κάθε περίπτωση:

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Ομως το βασικό είναι ότι δεν πρέπει να παίζουμε με την κύρωση της συμφωνίας. Αν η γειτονική χώρα καταφέρει να ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθέωρηση, καταλαβαίνετε ότι αν με οποιονδήποτε τρόπο και τερτίπι δεν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, οδηγούμαστε σε καταρράκωση του διεθνούς κύρους της χώρας και σε απόλυτη διεθνή απομόνωση. Θα πρέπει εμείς οι βουλευτές με το χέρι στην καρδιά και ακούγοντας τη συνείδησή μας να αποφασίσουμε. Είναι μείζον θέμα η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη και αν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης, θα προσπαθήσω να πείσω το κόμμα μου γι΄ αυτό».

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/344600-Kybernetike-pleiopsephia-me-ten-kentroaristera ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...