Κυπριακό: Τι δίνουν οι Ελληνοκύπριοι – Τι ζητούν οι Τουρκοκύπριοι (Χάρτες)

ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό που πραγματοποιούνται στη Γενεύη, καθώς οι δυο πλευρές συζητούν το εδαφικό και παράλληλα παρουσιάζουν χάρτες.

Ακόμα, επί τάπητος τίθενται οι εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρηματοδότηση, η οικονομία, το περιουσιακό, και η εφαρμογή της λύσης στην Κύπρο.

Στο 28,2% το ποσοστό των εδαφών που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν από τη Γενεύη.

Το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν.

Παράλληλα, προτείνεται όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Βατυλή, η Άσσια και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Επίσης, προτείνεται όπως  η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Από την πλευρά της, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων.

Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου, κ. Χατζηράφτης στους Ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η διαρροή διαφόρων ονομάτων χωριών κάτι που έχει εξοργίσει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Άιντε: Σε καλό δρόμο στη Γενεύη, χρειάζεται όμως δουλειά

«Σε καλό δρόμο» είναι, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Όπως ανέφερε, πολλά είναι τα ζητήματα που έχουν επιλυθεί, όμως «χρειάζεται ακόμη δουλειά».

«Έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα έχουμε θίξει σχεδόν όλα, έχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων… Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Στο παρά ένα» για ανταλλαγή χαρτών

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό, καθώς, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες».

Επίσης, έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν ξανά στις 17.45 και θα συνεχίσουν τη συνομιλία τους για το εδαφικό.

Αν συμφωνήσουν, κάθε πλευρά θα υποβάλει τον δικό της χάρτη και στη συνέχεια θα εξεταστεί από τους εμπειρογνόμωνες αν ανταποκρίνονται σε ό,τι έχει συμφωνηθεί.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σήμερα συζητείται επίσης το θέμα της διακυβέρνησης και έχει σημειωθεί πρόοδος στον τρόπο με τον οποίο θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...