Κόντρα Μέρκελ – Τραμπ για το κλίμα και τις αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ

Στροφή 180ο για το Βερολίνο, τώρα θέλει να διώξει το ΔΝΤ από την Ευρώπη!

 Συνεχίζεται η κόντρα ΗΠΑ-ΕΕ για το κλίμα και το διεθνές εμπόριο! Η Γερμανίδα Καγκελάριος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός της, ενόψει των γερμανικών εκλογών, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, πως θέλει να διώξει το ΔΝΤ από την Ευρώπη, φτιάχνοντας ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο!  Τραμπ και Μέρκελ συνεχίζουν τις επαφές τους στο δρόμο για την σύνοδο των G20, που αρχίζει την Παρασκευή στο Αμβούργο, αλλά παρά τις ευγενικές δηλώσεις και την ανταλλαγή ευχών ανάμεσα στους δύο ηγέτες, τους χωρίζει άβυσσος σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής, όπως οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή και οι στρατιωτικές δαπάνες των μελλών του ΝΑΤΟ.

 Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού οίκου, «Κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνδιάλεξης, οι ηγέτες αναφέρθηκαν στα ζητήματα του κλίματος, της πρωτοβουλίας για τη χρηματοδότηση των γυναικών επιχειρηματιών και του εμπορίου, περιλαμβανομένης της παγκόσμιας υπερπαραγωγής χάλυβα», αλλά από την πλευρά της Καγκελαρίου, η ίδια δήλωσε ότι περιμένει μια δύσκολη σύνοδο των G20, εξαιτίας των θέσεων του Τραμπ για το κλίμα, το εμπόριο και τις στρατιωτικές δαπάνες. Πρόκειται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον αμερικανό πρόεδρο λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου που θα λάβει χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο.

Αφού το Βερολίνο επέβαλε την παρουσία του  ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τα μέτρα 4,5 δις ευρώ που το συνόδευαν, τώρα θέλει να του κάνει «έξωση» από την Ευρώπη!

Σε αυτό το κλίμα διαφωνίας η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζοντας χθες το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός της ενόψει των εκλογών της 24ης  Σεπτεμβρίου, τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Μάλιστα, το προεκλογικό τους πρόγραμμα ενέκριναν και παρουσίασαν στο Βερολίνο τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU).

Σε περίοπτη θέση ανάμεσα στην κοινωνική πολιτική και το προσφυγικό, ήταν η αναφορά στον στόχος της διαρκούς σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, όμως τα δύο κόμματα «συνεχίζουν να απορρίπτουν την κοινοτικοποίηση του χρέους. Μαζί με τη νέα γαλλική κυβέρνηση είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε σταδιακά περαιτέρω την Ευρωζώνη, για παράδειγμα με τη δημιουργία ίδιου Νομισματικού Ταμείου».

Η Καγκελάριος,  εξήγησε στη συνέχεια, ότι βάση για αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ο νυν ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να διαδραματίσει ένα τέτοιο Ταμείο απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως και τον μοναδικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί λεπτομέρειες, ενώ εν τέλει κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από «σαφή, σκληρά κριτήρια». Στο κοινό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο στις 13 Ιουλίου πάντως δεν θα παρουσιαστούν ακόμη σχέδια για την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Την πρόταση αυτή των Χριστιανοδημοκρατών  σχολίασε η χθεσινή Welt κάνοντας  λόγο για την επόμενη «μεγάλη στροφή» της καγκελαρίου Μέρκελ. Το γερμανικό μεγάλη στροφή, ενδεχομένως να μεταφράζεται και σε «κωλοτούμπα»! Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  «ουσιαστικά πρόκειται για στροφή 180 μοιρών. Διότι μέχρι πρότινος υπήρχε πάντα (…) η εξής φόρμουλα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της δεν θα συμμετέχει σε προγράμματα βοήθειας χωρών της Ευρωζώνης. Το Ταμείο θεωρείται η μεταρρυθμιστική μηχανή στις χώρες της κρίσης και προπύργιο έναντι των οικονομικών επιθυμιών των Νοτιοευρωπαίων. Αυτό αλλάζει τώρα», αναφέρει επί λέξει το γερμανικό δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται ότι το ΔΝΤ θα παίζει ελάχιστο ή και καθόλου ρόλο, στα μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ακόμα και για τους έμπειρους Γερμανούς συντάκτες αποτέλεσε έκπληξη αυτή η στροφή, καθώς όπως αναφέρουν «σε αντίθεση με τον υπουργό  Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η καγκελάριος χαρακτήριζε από την απαρχή της ευρωκρίσης την εμπλοκή του ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση όλων των προγραμμάτων διάσωσης. Για πολλά χρόνια και ο υπουργός Οικονομικών ήταν ικανοποιημένος που συμμετείχε το ΔΝΤ.  Μπορούσε, με αυτό τον τρόπο να επιβάλει αναγκαίες σκληρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και παράλληλα παρεμπόδιζε το να αποσπώνται υπερβολικά εύκολα από τη Μέρκελ υποσχέσεις στις κρίσιμες συνόδους των Ευρωπαίων ηγετών».

Μπορεί η Ελλάδα να έχασε από αυτή την τακτική, αλλά όπως επισημαίνουν οι Γερμανοί, για το κυβερνητικό δίδυμο  «Και οι δυο ωφελήθηκαν. Η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε όμως προφανώς αυτή την εκτίμηση. Μέχρι στιγμής το Ταμείο δεν συμμετέχει πραγματικά στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291422-Kontra-Merkel-Tramp-gia-to-klima-kai-tis-amyntikes-dapanes-sto-NATO ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...