Π.Μουχτούρης-Κ.Αλεξανδράκης:Θυσιάστηκαν για να σώσουν το χωριό-23 χρόνια μετά τη μοιραία πτήση του Phantom

Τραγικό δυστύχημα με πτώση Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αντίκυρα Βοιωτίας έγινε στις 18 Μαΐου το 2000! Από τα συντρίμμια του πολεμικού αεροσκάφους ανασύρθηκαν νεκροί ο κυβερνήτης Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης 31 ετών και ο συγκυβερνήτης Υποσμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης 29 ετών!
Το αεροσκάφος κατέπεσε πάνω σε σπίτι, στο οποίο προκλήθηκε πυρκαγιά! Εκεί βρέθηκαν απανθρακωμένα δύο κορίτσια, η Ειρήνη Κόλλια 19 ετών και η Ηρώ Παπαχαραλάμπους, 16 ετών!
Ό,τι απέμεινε από το σπίτι


Το ατύχημα συνέβη περίπου 200 μέτρα από τις ΝΑΤΟϊκες δεξαμενές καυσίμων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αεροσκάφος κατέπεσε πάνω σε σπίτι και εξερράγη αμέσως. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά που έσβησαν λίγη ώρα αργότερα οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Ειρήνη Κόλλια                               Ηρώ Παπαχαραλάμπους

Λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας άρχισε να προσανατολίζει τις έρευνές του στο ενδεχόμενο να παρουσιάστηκε βλάβη στο πολεμικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ΓΕΑ, τόσο η γωνία πρόσκρουσης όσο και οι τελευταίες κινήσεις του δείχνουν ότι οι πιλότοι προσπάθησαν να αποφύγουν την πτώση σε κατοικημένη περιοχή!

Το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτό, το μοιραίο Phantom αφού πέρασε ένα ύψωμα πριν από την Αντίκυρα προσπάθησε να κάνει έναν ελιγμό δίπλα στο δεύτερο αεροσκάφος που συμμετείχε στην άσκηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί απώλεια στήριξης.

O κυβερνήτης, που έβλεπε το αεροσκάφος να χάνει ύψος, προσπάθησε να
αποτρέψει την πτώση του Phantom μέσα στην αγορά και τα σπίτια του χωριού, με απρόβλεπτο αριθμό θυμάτων… Όταν είδε πως προσέγγιζε τα τελευταία σπίτια, επιτάχυνε επιχειρώντας να κερδίσει ύψος.

 
Μέρη του κατεστραμμένου αεροπλάνου στην αυλή του σπιτιού
Όμως ήταν ήδη αργά, καθώς το χαμηλό ύψος στο οποίο πετούσε το αεροσκάφος, η ταχύτητα και η γωνία βύθισης δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον κυβερνήτη να επαναφέρει το αεροπλάνο στην κανονική του τροχιά…

****
Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης

Γεννήθηκε στην Μεγάλη Χώρα Αιτωλοακαρνανίας το 1969.


Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1989 (65η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1993 με το βαθμό του Ανθυποσμη­ναγού.
Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4Ε της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και τοποθετήθηκε στην 338 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά.

Υποσμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης
 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.


Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1990 (66η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1994 με το βαθμό του Ανθυποσμη­ναγού.

Μετά την ορκομωσία, του ευχήθηκαν οι γονείς του και τ’ αδέρφια του, καλή σταδιοδρομία και καλές πτήσεις. Αφού τους ευχαρίστησε όλους, γύρισε και είπε στη μητέρα του: “μάνα να παρακαλάς το Θεό, όπως και εγώ, να μην μου τύχει κάτι πάνω από κατοικημένη περιοχή, εγώ ποτέ δεν θα εγκαταλείψω, ακόμη κι αν διακινδυνεύσω και τη ζωή μου”. 
 
Την υπόσχεση που είχε δώσει στη μάνα του ο Πολύκαρπος την τήρησε στο ακέραιο…

Τοποθετήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα τον Ιούλιο του 1994, ως πιλότος Phantom και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τοποθετήθηκε στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού ως εκπαιδευτής στο ΣΜΕΤ.

Στις αρχές του 2000 αρραβωνιάστηκε μια εξαιρετική κοπέλα και είχαν ορίσει τον γάμο τους για τις 15 Αυγούστου 2000. Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4Ε της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και τοποθετήθηκε στην 338 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά.

 
****
 
Επισμηναγός Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης
Επισμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης
 
Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι 
 

(Και οι δύο Υποσμηναγοί προήχθησαν τιμητικά μετά τον θάνατό τους, στον βαθμό του Επισμηναγού, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας).



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτά τα παιδιά κάθε φορά που βρίσκονται εκεί πάνω παίζουν την ζωή τους κορόνα γράμματα για να είμαστε εμείς πιο ασφαλείς . Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους έχουμε για πάντα μέσα στις καρδιές μας .

  2. Ο ανθός της πατρίδας μας. Ο’τι πολυτιμότερο και ευγενέστερο έχει μια Ελληνίδα ΜΑΝΑ να προσφέρει στην Ελλάδα. Τα παιδιά της. Κουράγιο Ελληνίδες ΜΑΝΕΣ. Περήφανες για τους Αθάνατουε γιούς σσς!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...