Λίγο πριν τη σύρραξη κυβέρνηση και τραπεζίτες

Λίγο πριν τη σύρραξη κυβέρνηση και τραπεζίτες

Για κόκκινα δάνεια, προστασία πρώτης κατοικίας, διαγραφή οφειλών και δόσεις – Στη Βουλή το νομοσχέδιο που δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε τολμηρή νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ρύθμιση των δανείων με διαγραφές οφειλών και διαμόρφωση χαμηλών δόσεων που θα ανταποκρίνονται στο εισόδημα του κάθε δανειολήπτη.

Το νομοσχέδιο που δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και διευρύνει την προστασία της πρώτης κατοικίας σε δανειολήπτες που δεν καλύπτονται από τον σημερινό νόμο, αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που χτυπήθηκε ανελέητα από εφιαλτικά μνημόνια και δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Για την Κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση των οφειλών με εισοδηματικά κριτήρια δεν είναι διαπραγματεύσιμα και στην κατεύθυνση αυτή δεν έχουν κανένα νόημα οι πιέσεις που ασκούνται από κάποιους τραπεζίτες που επιδιώκουν την αλλοίωση του νόμου.

Γιατί στην περίπτωση κατά την οποία οι ρυθμίσεις είναι κουτσουρεμένες θα προκαλέσουν ένα νέο φαύλο κύκλο εγκλωβίζοντας τόσο τους δανειολήπτες όσο και τις τράπεζες.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε στην «Kontranews» ότι δεν είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται κάποιοι τραπεζίτες για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία την ώρα που οι ίδιοι προχώρησαν σε γενναίες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφές οφειλών σε δάνεια επιχειρηματικών παραγόντων.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες το προκάλεσαν τα θαλασσοδάνεια που μοίραζαν αφειδώς οι προηγούμενες διοικήσεις στο σύστημα της διαπλοκής και όχι τα στεγαστικά που δεν μπόρεσαν να αποπληρωθούν εξαιτίας της κρίσης.

Το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί επιλύει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα ενώ παράλληλα ρυθμίζει και τα κόκκινα δάνεια σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο επίμαχο αυτό νομοσχέδιο.

Ο Κυριάκος έχει δύο επιλογές.

Η πρώτη είναι να ψηφίσει το νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και η δεύτερη είναι να ταυτιστεί με τους μετόχους των τραπεζών σπεκουλάροντας τα γνωστά νεοφιλελεύθερα τσιτάτα για τη δήθεν ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/353761-Ligo-prin-te-syrraxe-kybernese-kai-trapezites ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...