Λιαργκόβας: Θετική η επιστροφή των κλιμακίων, αλλά χάθηκε πολύς χρόνος

«Δεν διασφαλίσαμε την συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση» – Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για την συμφωνία 

Θετική η επιστροφή των κλιμακίων, αλλά χάθηκε πάρα πολύς χρόνος στη διαπραγμάτευση και δεν έχει διασφαλιστεί η ένταξη της Ελλάδας, στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, τόνισε ο Συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στα ασφυκτικά περιθώρια που απομένουν ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση και να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση. «Δεν υποτιμούμε καθόλου τα θετικά βήματα που έχουν γίνει» στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αλλά οι εγχώριοι παράγοντες ανάσχεσης των μεταρρυθμίσεων παραμένουν ενεργοί σε πολλούς μεταρρυθμιστικούς τομείς, όπου η κατάσταση είναι πράγματι ασαφής, τόνισε.

«Ήταν μια κατ’ αρχάς θετική εξέλιξη, είναι θετικό ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια», είπε ο κ. Λιαργκόβας, επισημαίνοντας ότι δεν διασφαλίστηκε ούτε το QE.

Όμως, παρά τις καθυστερήσεις, υπάρχει η ελπίδα ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες δεσμεύσεις και επιλογές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε αυτή τη βάση, τόνισε πως υπάρχει ευκαιρία για περισσότερο διαρθρωτικά μέτρα και χώρος για τη βελτίωση της φορολογίας και τον περιορισμό των Δημοσίων δαπανών.

Οι 5 παράμετροι της Συμφωνίας

«Ο χρόνος ως την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής», είπε ο κ. Λιαργκόβας, για να παραθέσει τις πέντε παραμέτρους της εξίσωσης που έχουμε μπροστά μας:

   Το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων

    Η αξία αυτών των μέτρων

    Οι ρήτρες για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων

    Οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα

    Το θέμα του χρέους

Ως προς την τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Λιαργκόβας είπε ότι μέσα σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «δύσκολα» θέματα, όπως νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω ρυθμίσεις ασφαλιστικό, και η κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας.

Η γ’ αξιολόγηση πρέπει να είναι εξπρές!

Σχετικά  με την γ’ αξιολόγηση, είπε ότι αν ερμηνεύσουμε το τρίτο μνημόνιο κατά γράμμα, θα πρέπει αυτή να τελειώσει πολύ γρήγορα, σε ασφυκτικά σύντομο χρονικό διάστημα.

«Αυτό σημαίνει πιθανόν, ότι ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, με ένα καλό σενάριο, θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των προηγούμενων δύο αξιολογήσεων».

Στην γ’ αξιολόγηση περιλαμβάνονται οι εκκρεμότητες που έχουν απομείνει στο πρόγραμμα, και νέα σημαντικά ζητήματα, όπως οι νέες ιδιωτικοποιήσεις, νέες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας και πολλά άλλα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας, «πιθανόν μάλιστα οι δυσκολίες εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων στην τρίτη αξιολόγηση να είναι μεγαλύτερες, καθώς θα εισέλθουμε στο όγδοο έτος δοκιμασίας και λιτότητας της ελληνικής οικονομίας».

Καζάκος: Δεν έχει εξαλειφθεί η αβεβαιότητα

«Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές το τί συμφωνήθηκε στο Eurogroup» ανέφερε στη συνέχεια, ο κ. Π. Καζάκος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο κ. Καζάκος, προσέθεσε σχετικά με την αβεβαιότητα, ότι «Δεν την εξάλειψε όμως, κι όπως ξέρουμε η αβεβαιότητα αποτρέπει επενδύσεις και εμποδίζει τελικά την ανάκαμψη της Οικονομίας».

Χαρακτήρισε, θετικό σημάδι ότι το προηγούμενο έτος είχαμε οριακή ανάπτυξη. Η ελπίδα παραμένει για το 2017 και το 2018, αλλά το ερώτημα είναι αν η ανάπτυξη θα είναι πρόσκαιρη ή αν θα είναι διαρκής.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/272086-Liargkobas-THetike-e-epistrophe-ton-klimakion-alla-chatheke-polys-chronos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...