Μακελειό στη Σρι Λάνκα: Πολλοί ξένοι ανάμεσα στα θύματα

Μακελειό στη Σρι Λάνκα: Πολλοί ξένοι ανάμεσα στα θύματα

Τουλάχιστον 207 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 450 τραυματίστηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, στην πρώτη μεγάλη επίθεση που σημειώνεται σε αυτό το νησί στον Ινδικό Ωκεανό αφότου τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος πριν από 10 χρόνια.

«Συνολικά έχουμε πληροφορίες για 207 νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, 450 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ρούουαν Γκουνασεκέρα, στους δημοσιογράφους στο Κολόμπο.

Τρεις εκκλησίες σε διάφορες περιοχές της χώρας και τέσσερα ξενοδοχεία στο Κολόμπο ήταν στόχοι των επιθέσεων. Τουλάχιστον 27 από τους νεκρούς ήταν ξένοι υπήκοοι, από την Τουρκία, την Κίνα, την Ινδία και την Ολλανδία. μεταξύ άλλων, σύμφωνα με αξιωματούχους και ΜΜΕ.

Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτι στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις, ορισμένες από τις οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κολόμπο και μπλόκαρε την πρόσβαση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων, περιλαμβανομένων των Facebook και WhatsApp. Δεν είναι σαφές πότε θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τοπικές χριστιανικές κοινότητες ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν αυξανόμενο εκφοβισμό από εξτρεμιστές βουδιστές μοναχούς τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στην πλειοψηφούσα βουδιστική κοινότητα και τη μουσουλμανική μειονότητα, με ορισμένες σκληροπυρηνικές βουδιστικές οργανώσεις να κατηγορούν τους μουσουλμάνους ότι αναγκάζουν τον κόσμο να μεταστραφεί στο Ισλάμ.

Η αμερικανική διπλωματία επιβεβαίωσε ότι αρκετοί υπήκοοι των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. “Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αρκετοί Αμερικανοί είναι ανάμεσα στους νεκρούς”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα σήμερα το πρωί Κυριακή του Πάσχα”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Οι επιθέσεις αυτές “αποδεικνύουν εκ νέου την απάνθρωπη φύση των ριζοσπαστών τρομοκρατών των οποίων ο μοναδικός σκοπός είναι να απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε παρόμοια ανακοίνωση διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα στην εκδίωξη των “δραστών αυτών των φρικτών και παράλογων ενεργειών”.

Και Βρετανοί πολίτες περιλαμβάνονται ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Βρετανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν τους συγγενείς των θυμάτων και συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές για να έχουν περισσότερη πληροφόρηση, δήλωσε μια εκπρόσωπος. “Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι Βρετανοί υπήκοοι είναι ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν στις φρικτές επιθέσεις που διεπράχθησαν σήμερα στη Σρι Λάνκα”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Τουλάχιστον πέντε Βρετανοί σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, δήλωσε κυβερνητική πηγή. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατήγγειλε τις “φρικτές πράξεις βίας”. “Πρέπει να ενωθούμε για να εξασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα ασκεί ποτέ την πίστη του μέσα στον φόβο”, δήλωσε η Μέι σε μήνυμά της στο Twitter, εκφράζοντας τα “πιο ειλικρινή συλλυπητήριά” της σε “όλους τους πληγέντες”.

Νωρίτερα σήμερα, το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association μετέδωσε ότι τρεις Βρετανοί και δύο πολίτες με διπλή υπηκοότητα –αμερικανική και βρετανική– σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.

Επίσης, τρεις Δανοί πολίτες περιλαμβάνονται ανάμεσα στους νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας. Οι αρχές της χώρας, μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχαν ανακοινώσει τα στοιχεία τους, ή νεώτερο απολογισμό για άλλους Δανούς μεταξύ των θυμάτων.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/361387-Makeleio-sti-Sri-Lanka-Polloi-xenoi-anamesa-sta-thymata ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...