Μαραθώνια διαπραγμάτευση μέχρι τα ξημερώματα, για να κλείσει η συμφωνία!

Μαραθώνια διαπραγμάτευση μέχρι τα ξημερώματα, για να κλείσει η συμφωνία με τους Θεσμούς!

Κυβέρνηση και δανειστές, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα πριν αποχωρίσουν από την Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών, βάζουν στο τραπέζι όλους τους φακέλους της αξιολόγησης. Ο σημερινός δεύτερος γύρος συναντήσεων, ξεκίνησε λίγο πριν τις έξι το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες ή σε νέα συνάντηση το πρωί της Δευτέρας.

Πού βρισκόμαστε στη διαπραγμάτευση

Οι περικοπές των συντάξεων, τα Εργασιακά, ο υπολογισμός των πλεονασμάτων, οι τράπεζες και οι εξαιρέσεις των ΔΕΚΟ που θα μείνουν εκτός Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, είναι τα ανοιχτά μέτωπα που συζητούνται    αυτή την ώρα  στο Χίλτον. Από την άλλη πλευρά, κεφάλαια που θεωρείται ότι έχουν κλείσει, είναι η Υγεία, η μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, η μείωση του αφορολόγητου από το 2020 και το πακέτο με τα αντίμετρα. Κοντά σε συμφωνία, θεωρείται ότι βρίσκονται οι δύο πλευρές στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.

Η τρόικα δεν σέβεται το Σύνταγμα!

Τίποτα δεν είναι υπεράνω των απαιτήσεων, που προβάλουν οι τροικάνοί! Αν και τους επισημάνθηκε ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, που ξεκαθαρίζει ότι είναι αντισυνταγματική η περαιτέρω απελευθέρωση των Κυριακών, επέμεναν ακόμα και σήμερα (στον πρώτο γύρο συναντήσεων, από τις 10:30 έως τη 13:00) σε πλήρη απελευθέρωση για 32 Κυριακές! Συγκεκριμένα, το Ταμείο ζήτησε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όλο το χρόνο και οι μεγάλες αλυσίδες, στις τουριστικές περιοχές, το ένα εξάμηνο του έτους, συν τις 8 που προβλέπει η νομοθεσία (32 Κυριακές). Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, μετά τις πρώτες συναντήσεις το πάει καλά και πλέον παραπέμπεται σε τεχνικό επίπεδο. Πλέον η συζήτηση αφορά σε ποιες περιοχές θα παραμένουν ανοιχτά και πόσο θα διαρκεί η τουριστική περίοδος. Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, εξετάζεται η επιμήκυνση του χρόνου από 4 σε 5 μήνες (Μάιος – Οκτώβριος), της τουριστικής περιόδου.

ΜΗΣΥΦΑ

Για το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την πώλησή τους εκτός φαρμακείων, η ίδια πηγή έκανε σαφές ότι έχει κλείσει.

Ζυμώσεις

Μετά τα πρωινά ραντεβού, που ξεκίνησαν στις 10:30 π.μ., η ελληνική αποστολή υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και άλλων κυβερνητικών στελεχών, διενήργησε σύσκεψη προετοιμασίας για τον μεγάλο γύρο των διαπραγματεύσεων επί όλων των μεγάλων πολιτικών θεμάτων.

Ανάλογη σύσκεψη προετοιμασίας διεξήγαγε και η πλευρά των Θεσμών. Μεσολάβησε και διάλειμμα των εργασιών.
 

Προαναγγελία υπερδιαπραγμάτευσης

Ο χθεσινός εξάωρος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε στη μία το πρωί. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας περιέγραψε αμέσως μετά τον μαραθώνιο που σχεδιάζεται για σήμερα.

Η ίδια πηγή ανέφερε, ακόμη, ότι στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα έκλεισαν χθες μια σειρά από ζητήματα, ωστόσο ένα θέμα παρέμεινε ανοιχτό προς πολιτική διευθέτηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο είναι.  

Πάντως, το μεσημέρι του Σαββάτου μετείχε στις διαβουλεύσεις, για δεύτερη συνεχή ημέρα, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με τραπεζικές πηγές να έχουν προαναγγείλει ότι αναμενόταν η κατάθεση της ελληνικής πρότασης αναφορικά με την κάλυψη στελεχών του Δημοσίου και του τραπεζικού τομέα που μετέχουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων.

Σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας

    Μέτρα, 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων και φοροαπαλλαγών

    Μείωση στο επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ

    Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, 121 εκατ. ευρώ.

    Μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα (από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019).

    Νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

    Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

    Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%, όπου το 0,2% θα δίνεται στους πολίτες.
 

Επενδύσεις

Από εχθές , στη συνάντηση Παπαδημητρίου – Χαρίτση, με τους δανειστές, συζητήθηκαν θέματα του ΕΣΠΑ και στην αύξηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 6,75 δις ευρώ στα 7,2 δις ευρώ.

Συμφωνία στις 22 Μάιου, λέει και ο Σόιμπλε

 Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε ότι θα υπάρχει συμφωνίας μέχρι τις 22 Μαΐου, ενώ παράλληλα επαίνεσε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα τα συμφωνημένα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και να εκταμιευτεί εγκαίρως η επόμενη δόση. Όσο παρατείνονται (οι διαπραγματεύσεις), τόσο περισσότερο θα ανησυχούν οι αγορές και η οικονομία» Απαντώντας γιατί είναι αισιόδοξος πως η επόμενη δόση θα μπορούσε να εκταμιευτεί πολύ σύντομα, απάντησε «γιατί διαπραγματευτήκαμε με πολύ αποφασιστικό τρόπο και η ελληνική κυβέρνηση είπε πως θα προσαρμόσει περισσότερο τις συντάξεις στην οικονομική κατάσταση. Αυτό δεν είναι εύκολο, το γνωρίζω. Και θέλει να βελτιώσει το φοροεισπρακτικό σύστημα ώστε τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν και πάλι από το 2020». Επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε ότι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα «αποφασίσει και επισήμως τη συμμετοχή του τις επόμενες εβδομάδες».
 

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2018

Την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, στη διάρκεια ομιλίας του στη Ουάσινγκτον. «Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος το συντομότερο δυνατό, για να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2018», τόνισε ο Λετονός, για να προσθέσει, ότι «από αυτή την άποψη, θέλουμε να ελπίζουμε σε αποφασιστική στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο σημερινός κύκλος διαπραγμάτευσης δεν φέρει την τελική συμφωνία, τότε ενδέχεται να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές συναντήσεις αύριο το πρωί.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/281602-Marathonia-diapragmateyse-mechri-ta-xemeromata-gia-na-kleisei-e-symphonia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...