Μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση του Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.4203/2013 (ΦΕΚ Α΄235) και των κατ’εξουσιοδότηση αυτού εκδοθέντων υπουργικών αποφάσεων, οι οικιακοί καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν Σταθμοί ΑΠΕ ανά την επικράτεια, δικαιούνται ανταποδοτικό τέλος που τους αποδίδεται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ είχε εκδοθεί η ΚΥΑ με αριθμό ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840/23.12.2014 και είχε παραδοθεί έτοιμη στη σημερινή Κυβέρνηση, καταβλήθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη που αντιστοιχούσαν στα έτη μέχρι το 2014 ύψους περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή του τέλους αυτού, που είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των ορεινών αυτών χωριών και ταυτόχρονα οι ίδιοι οι δικαιούχοι συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά τα ποσά που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που τους αντιστοιχούν.

Στη σχετική υπ’αριθμ. 1061/30-8-2018 ερώτηση που σας είχα απευθύνει για το ίδιο ζήτημα είχατε  απαντήσει ότι “το ΥΠΕΝ προχωράει στην εξέταση των ενστάσεων για τα έτη 2010-2014, οι οποίες αφορούν στα διοικητικά όρια των τοπικών και δηµοτικών κοινοτήτων στις οποίες είναι εγκατεστηµένοι σταθµοί ΑΠΕ και στον επιµερισµό του Ειδικού Τέλους στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθµοί ΑΠΕ για τα έτη από το 2015 έως σήµερα. Το ΥΠΕΝ, µετά το πέρας της διαδικασίας επιµερισµού θα ανακοινώσει τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος ανά τοπική και δηµοτική κοινότητα, τα οποία και θα αποδώσει στη συνέχεια στους δικαιούχους, δηµιουργώντας πλέον µία κανονικότητα στην απόδοσή του”.

Ωστόσο έως και σήμερα, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής και οι δικαιούχοι του ανταποδοτικού τέλους δε γνωρίζουν αν και πότε τούτο θα καταβληθεί. Σημειώνεται δε, ότι η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους έχει “παγώσει” στο σύνολό της και για τους 50.000 καταναλωτές στα 272 Δημοτικά και Τοπικά Διαμερίσματα της χώρας, σε συνολικά 111 Δήμους, όπου είναι εγκατεστημένα Αιολικά Πάρκα. 

Όπως σας έχω επισημάνει σε προηγούμενη ερώτηση το ανταποδοτικό τέλος είναι απολύτως απαραίτητο για τις οικογένειες των ορεινών χωριών της χώρας και είναι αποτέλεσμα δικής μας νομοθετικής πρωτοβουλίας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων για τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων όπου είναι εγκατεστημένοι σταθμοί ΑΠΕ και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;

2. Σκοπεύει το Υπουργείο να μεριμνήσει για την άμεση καταβολή του ανταποδοτικού τέλους στους κατοίκους των κοινοτήτων τα όρια των οποίων δεν αμφισβητούνται;
Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...