Μεγάλη μείωση του ELA κατά 3,3 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες!

Μεγάλη μείωση του ELA κατά 3,3 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες!

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ακριβό δανεισμό του ELA,  δείχνουν στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), για τη μείωση της εξάρτησης από την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, κατά 3,3 δις ευρώ ή 8,7%.

Ο μηχανισμός έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  (ΕΚΤ) ήταν ένα «σωσίβιο» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τις δύσκολες στιγμές του 2015, στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης, της κυβέρνησης  με τους θεσμούς και στήριξε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όταν μπήκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (Capital Controls). Όμως ο μηχανισμός αυτός είναι αρκετά ακριβός, καθώς το επιτόκιό του φτάνει το 1,5%. Οι τράπεζες σιγά-σιγά, με την έγκριση της ΕΚΤ απαγκιστρώνονται από αυτή και παράλληλα αυξάνουν και την κερδοφορία τους.

 Τα στοιχεία αφορούν τον μήνα Ιούλιο και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η χρηματοδότηση από τον ELA διολίσθησε στα 34,6 δις ευρώ από 37,9 δις ευρώ στο τέλος Ιουνίου.  Όπως έχει ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου, η TτΕ  η αποκλιμάκωση του ορίου χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ήταν κατά 1,6 δις ευρώ, σε σύνολο 38,9 δις ευρώ.

Η σχετική  ανακοίνωση της ΤτE, ανέφερε ότι «στις 2 Αυγούστου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 38,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,6 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/296363-Megale-meiose-toy-ELA-kata-3-3-dis-eyro-gia-tis-ellenikes-trapezes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...